18. november – 3. december 2023

šestnajstdnevno potovanje • letalo • avtobus

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva, slikovito pokrajino, kjer te posrka v živahne bazarje in se te ljudje dotaknejo z neizmerno prijaznostjo, odprtostjo in ponosom. Dežela, kjer začutiš veličino nekdanjih imperijev in se utopiš v toplih pogledih preprostih ljudi in enostavno uživaš v okusih, barvah, oblikah. Raznolikost in veličina sta na vsakem koraku, občudujemo ju lahko v naravi, v miselnosti ljudi, v arhitekturi, običajih, hrani. Toliko vsega lepega, da si ob odhodu prisežeš, da boš to deželo zagotovo ponovno obiskal.

1. dan: 18. november 2023

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let proti Teheranu.

2. dan: 19. november 2023

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Po ureditvi vseh formalnosti na letališču prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – otok Qeshm. Vožnja do hotela, prosto za sprehod po mestu, večerja in prenočevanje.

3. dan: 20. november 2023

Otok Qeshm je največji otok v Perzijskem zalivu in je zaradi številnih geoloških posebnosti zavarovan kot UNESCO Geopark. Otok je znan tudi po pestrosti rastlinskih in živalskih vrst. Dopoldan se bomo s čolnom odpeljali v gozd mangrov Hara, največjim v Perzijskem zalivu, popoldan pa se sprehodili po geološko zanimivi dolini Chah-kooh, kjer se bomo seznanili z glavnimi geološkimi značilnostmi otoka. Prenočevanje na otoku Qeshm.

4. dan: 21. november 2023

Enodnevni izlet na otok Hormoz, ki v celotni predstavlja solno kupolo in je s svojimi pisanimi kamninami izredno zanimiv za raziskovanje. Obiskali bomo Mavrično dolino in Dolino zvezd, solno jamo in obalo s pisanimi minerali ter spoznali, kaj je vzrok tej čudoviti barvitosti kamnin. Popoldan vrnitev na otok Qeshm, večerja in prenočevanje.

5. dan: 22. november 2023

Na JZ delu otoka se nahaja jama Namakdan, ki je s svojo dolžino 6 km najdaljša solna jama na svetu. Ogledali si bomo stalaktite in stalagmite iz soli in se seznanili z načinom in vzroki za nastanek teh, za nas tako nenavadnih oblik.  Popoldan notranji let z otoka Qeshm v Shiraz. Prevoz do hotela in prenočevanje.

6. dan: 23. november 2023

Celodnevno raziskovanje mesta Shiraz, mesta pesnikov, poezije, cvetja in vina. Prav iz tega mesta namreč izhajata najslavnejša iranska pesnika, Hafez in Saadi. Obiskali bomo trdnjavo Karim Khan z muzejem, raziskovali veliki Vakil bazar s čudovitimi dvorišči, karavanserajem, kopališči in starimi trgovinami. Prav gotovo vsakega prevzame čudovita rožnata mošeja Nasir-ol-Molk z umetniško galerijo. Obiskali bomo grob slavnega pesnika Hafeza in poslušali perzijsko poezijo, če bo čas, pa si bomo ogledali še katero od znamenitosti Shiraza. Prenočevanje v Shirazu.

7. dan: 24. november 2023

Vožnja do Perzepolisa, kjer si bomo ogledali eno od nekdanjih Perzijskih prestolnic vladarja Dareja Velikega I., ki jo je uničil Aleksander Veliki. Sprehodili se bomo po kompleksu kraljevič palač, zakladnic in spremljajočih zgradb ter dveh velikih ceremonialnih dvoran. V bližini si bomo ogledali nekropolo z grobnicami staroperzijskih kraljev Naqsh-e-Rostam in kasneje še Pasargadae z grobnico perzijskega vladarja Kira Velikega, ustanovitelja Ahemedinskega cesarstva. Pozno kosilo v lokalni restavraciji. Prenočevanje v Shirazu.

8. dan: 25. november 2023

Vožnja proti mestu Kerman s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Seznanili se bomo z ekologijo slanega jezera in vzrokom za njegov nastanek. Če bomo imeli srečo, bomo lahko opazovali vodne ptice in spoznali, zakaj ima občasno voda v jezeru rožnato barvo. Na poti proti Kermanu bomo občudovali čudovito pokrajino z nasadi žafrana in mandljev in v enem od njih bomo naredili postanek za pravi perzijski piknik.

Kerman je pomembno mesto ob robu puščave na nekdanji Svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Obiskali bomo “ledenico” Moayedi (Yakhchal), stavbo, ki je nekoč služila kot hladilnica v vročih poletnih puščavskih dneh. Prenočevanje v Kermanu.

9. dan: 26. november 2023

Iz Kermana se bomo odpeljali v puščavo Lut in se posvetili celodnevnemu raziskovanju največjih kalutov (peščenih stoplov) in nebk (zaraslih sipin) na svetu, obiskali bomo slano reko in slap ter se povzpeli na bazaltno planoto nad puščavo, od koder bomo imeli čudovit razgled na eno najbolj raznolikih puščav na svetu. V puščavi bomo počakali tudi na sončni zahod.

Puščava Lut je zaradi izredno pestrih geomorfoloških oblik, kalutov in nebk vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Velja tudi za najbolj vročo puščavo na svetu. Prenočevali bomo v kampu v vasici Dehseyf, kjer bo tudi večerja.

10. dan: 27. november 2023

Po zajtrku se bomo še enkrat odpravili v puščavo Lut, tokrat na drugo stran, kjer se nahajajo nepregledne sipine. Privoščili si bomo vožnjo med njimi in občudovali slikovito pokrajino. Po vrnitvi iz puščave se bomo odpeljali do mesteca Rayen, kjer bomo obiskali obnovljeno peščeno citadelo. Spoznali bomo način gradnje iz peščenih zidakov, ki je zelo značilen za ta del Irana.

Do Rayena se bomo peljali skozi slikovite vasi in se ustavili ob pisanem gorovju Hormak ter občudovali globoke kanjone. Večerja v Rayenu, nato vožnja do Kermana, prenočevanje.

11. dan: 28. november 2023

Vožnja do mesta Yazd ob nepreglednih nasadih pistacij, ki so najbolj cenjene ravno  s tega dela Irana . Na poti se bomo ustavili ob nekdanjem karavanseraju in si ogledali sistem kanatov, ki nas bo spremljal vse do Yazda. Pred prihodom v Yazd se bomo ustavili v obnovljenem karavanseraju, ki so ga pripadniki ismailske manjšine preuredili v idiličen hotel z restavracijo, kjer bo pred prihodom v Yazd tudi večerja, s strehe karavanseraja pa bomo lahko občudovali sončni zahod.

Mesto Yazd je središče zoroastrianske kulture in znano po tkanju svile in slaščičarstvu. Stari del mesta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine z drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Prenočevanje v Yazdu.

12. dan: 29. november 2023

Spoznavanje zoroastrianizma, nekoč prevladujoče vere v Iranu: ogled Stoplov tišine in Ognjenega templja, kjer večni ogenj gori že več kot 700 let. Sledil bo ogled Petkove mošeje z najvišjima minaretoma v Iranu ter Muzeja vetrnih mlinov. Popoldan ogled vrta Dowlat-Abad z najvišjim vetrnim stolpom. Prenočevanje v Yazdu.

13. dan: 30. november 2023

Vožnja do Esfahana, »najlepšega mesta na svetu«. Ogledali si bomo glavni trg Naqsh-e Jahan, kjer se nahajajo palača Ali Qapu ter mošeji Shah in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za samostojno raziskovanje Velikega bazarja in drugih znamenitosti ali počivanje v enem od čudovitih mestnih parkov. Prenočevanje v Esfahanu.

14. dan: 1. december 2023

V dopoldanskem času ogled Nove Julfe, armenske četrti v Esfahanu. Obiskali bomo čudovito katedralo Svetega rešitelja in muzej Khatchatur Kesaratsi s predstavitvijo armenske manjšine. Prosto popoldne, prenočevanje v Esfahanu.

15. dan: 2. december 2023

Vožnja iz Esfahana do vasice Abyaneh, kjer se bomo seznanili s posebno arhitekturo. Vas je zgrajena iz rdečih blatnih opek, ki jim barvo dajejo železovi oksidi, značilna je tudi posebna ženska noša. Sledila pa bo vožnja do mesta Kashan, kjer si bomo ogledali zelo slikovite vrtove lokalnih premožnejših družin, nato pa se bomo odpeljali na teheransko mednarodno letališče.

16. dan: 3. december 2023

Odhod iz Irana in prihod v Slovenijo.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2017-2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2019-2023.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.

Cena je na osebo v dvoposteljni sobi (18-20 prijavljenih oseb): 1.715,00 €..

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine in kosila/večerje: pribl. 200,00 € na osebo (plačilo na potovanju),
 • pribl. 15,00-20,00 € na osebo za prevoz z vozili 4 x4 v puščavi Lut  (plačilo na potovanju),
 • doplačilo, če bo v skupini le 15-17 oseb: 95,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le 12-14 oseb: 235,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le 10-11 oseb: 385,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 8 do 9 oseb: 505,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Istanbul – Tehran, Tehran – Istanbul – Ljubljana z vsemi pripadajočimi stroški,
 • notranja leta na relaciji Tehran – Qeshm in Qeshm – Shiraz,
 • vožnja z ladjo na relaciji Qeshm – Hormoz, Hormoz – Qeshm,
 • iransko turistično zavarovanje,
 • vstopna viza za Iran,
 • prevoz s turističnim avtobusom po Iranu po programu,
 • prevoz s čolni na otoku Qeshm (ogled mangrov),
 • 14 x prenočevanje z zajktrkom v hotelih 3* ali 4*, 1 x prenočevanje v kampu na obrobju puščeva Lut,
 • vodenje slovenskega in iranskega, angleško govorečega vodnika,
 • stroški priprave, organizacije in izvedbe potovanja.

KAJ NI VKLJUČENO V CENO?

 • vse, kar ni navedeno zgoraj,
 • morebitni stroški dodatnih ogledov ali obrokov, ki niso navedeni v programu,
 • napitnine za lokalne vodnike,
 • vse, kar se dodatno organizira in izvede na samem potovanju na žaljo potnikov in ni del prvotnega programa.

OPOZORILO: Navedene cene aranžmaja veljajo po trenutni ceni letalskih kart. Nakup letalskih kart bo izveden ob zagotovljenem minimalnem številu potnikov. V kolikor bo cena letalskih kart višja od trenutne cene, si pridržujemo pravico do zvišanja cene aranžmaja, o čemer bomo vse prijavljene potnike obvestili.

S prijavo in podpisom pogodbe si zagotovite mesto, plačilo aranžmaja se izvrši ob zagotovljenem minimalnem številu potnikov.

 • med bivanjem v Iranu potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • pred prihodom v Iran je potrebno imeti zaključeno cepljenje proti covid-19 in negativen PCR test, ki ni starejši od 48 ur.

Pred odhodom v Iran bo organizirano srečanje sopotnikov, kjer bo potovanje predstavljeno bolj podrobno in boste dobili dodatne informacije, ki vam bodo pomagale, da bo potovanje po Iranu kar se da sproščeno in prijetno.

Slovenci za potovanje v Iran potrebujemo iransko vizo, ki vam jo bomo uredili mi skupaj s povabilnim pismom. V primeru odpovedi potovanja vam stroškov za pridobitev vize ne ne moremo vrniti, saj tega denarja ne vračajo tudi pri pristojnih iranskih organih.

Za pridobitev vize potrebujete fotografijo za osebni dokument in potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 9 mesecev in v njem ni izraelskega žiga.

Po prijavi boste po elektronski pošti prejeli obrazec, v katerega boste vpisali zahtevane osebne podatke za pridobitev vize. Posredovati boste morali tudi svojo osebno fotografijo in barvno kopijo potnega lista. Vse ustrezne informacije in navodila vam bomo po prijavi posredovali na vaš elektronski naslov.

Zdravstveno zavarovanje: ob vstopu v državo je potrebno imeti urejeno zdravstveno zavarovanje za Iran, sicer vstop v Iran ni mogoč. Iransko zavarovanje je vključeno v ceno aranžmaja (uredila nam ga bo agencija iz Irana), lahko pa vam za doplačilo uredimo tudi zavarovanje na potovanju Zavarovalnice Triglav d. d, s katerim se zavarujete na poti tja in nazaj, na samem potovanju in tudi za morebitno izgubo prtljage, … (turistično zavarovanje za tujino si lahko uredite tudi sami).

COVID-19

Za vstop v Iran je trenutno potrebno imeti

 1. zaključeno cepljenje proti covid-19;
 2. negativen PCR test, ki ne sme biti starejši od 48 ur (uredi si ga vsak potnik sam);
 3. turistično zavarovanje, ki krije stroške zdravljenja proti covid-19;
 4. potrdilo o nastanitvi (uredi partnerska agencija iz Irana).

Pogoji za vstop se do odhoda še lahko spremenijo, kar pomeni, da morda opravljeno cepljenje in PCR test ne bosta več pogoj.

Vreme: Zimski čas potovanja je izbran namerno, saj bomo obiskali predele Irana, kjer padavin na splošno ni veliko, pozimi pa so temperature zelo primerne za potovanje in poleti prav gotovo previsoke (v puščavi Lut do 70 °C). Malo hladneje bo v osrednjem delu Irana, kjer bodo temperature precej nižje in podobne našim jesenskim oz. spomladanskim.

Varnost: Iran je varna dežela, ljudje pa so izredno prijazni in zelo odprti ter zelo pogosto hitro navežejo stike s tujci in se zapletejo v pogovor. Kljub temu je treba vedno paziti na morebitne žeparje, še posebej, kjer je veliko ljudi, na primer na bazarjih in bolj obiskanih turističnih krajih.

Obleka: v Iranu so uradno predpisana naslednja pravila oblačenja:

MOŠKI:

 • obvezne so dolge hlače,
 • priporočene so majice ali srajce z dolgimi rokavi, dovoljeni so tudi kratki rokavi.

ŽENSKE:

 • lasje morajo biti obvezno pokriti z ruto;
 • zgornji del oblačila mora imeti dolge rokave in mora segati do sredine stegen (najbolj primerne so tunike);
 • spodnji del oblačila so lahko dolge hlače ali dolgo krilo, ki naj sega do gležnjev.

V primeru, da želite, da vam uredimo katerega od turističnih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, d. d., izpolnite Soglasje s klikom na spodnji povezavi:

Soglasje za sklenitev Zavarovanja odpovedi potovanja

Soglasje za sklenitev Zavarovanja potovanja v tujini

Več o posameznih zavarovanjih lahko preberete na povezavi https://natoura.si/turisticno-zavarovanje/.