V sredini maja leta 2014 so obilne padavine povzročile uničujoče poplave v delu Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Spomnim se grozljivih posnetkov s televizije in pomoči, ki so iz vseh koncev Evrope prihajale na prizadeti del Balkana.

Konec maja sem organizirala izlet v Kopački rit na meji med Hrvaško in Srbijo, kjer se reka Drava izliva v Donavo. Veliko mokrišče je bilo močno poplavljeno, vendar se je gladina vode do našega prihoda že toliko znižala, da so nam pristojni v parku zagotovili, da je plovba s čolni varna. Kljub temu je bil ob našem prihodu vodostaj še zelo visok in ogromne površine vode se prekrivale tudi dele travnikov in gozdov, ki so zelo redko poplavljeni. S čolni smo se odpravili na raziskovanje poplavnega območja med sotočjem dveh velikih rek in strokovnjaki iz parka so nam pripovedovali o največjem mokrišču na Hrvaškem in kakšno je bilo stanje med poplavami. Čez nekaj časa smo zaslišali obupane klice košute in njenega mladiča, zato so naravovarstveniki iz parka čolne usmerili proti prihajajočemu zvoku. Zagledali smo pretresljiv prizor: na bregu je stala košuta in klicala svojega mladiča, ki je padel v vodo in se na srečo ujel med poplavljeno grmovje, vendar se ni znal rešiti iz nastale situacije. Možakarja iz parka sta skočila iz čolnov in iz prepletenih vej rešila mladega jelenčka ter ga prinesla na enega od naših čolnov, čeprav smo pričakovali, da ga bosta odnesla k mami. Jelenček se je tresel od strahu in prav gotovo je bil v šoku zaradi celotne situacije. Košuta je bila zmedena in je še nekaj časa sledila našim čolnom, vendar se je morala predati, saj je kmalu prišla do roba vode, od koder ni mogla naprej. Spraševali smo, zakaj mladiča niso vrnili mami in dobili pojasnilo, da ga bodo najprej odpeljali k veterinarju in ga primerno oskrbeli, če bo potrebno, saj bi se lahko ob iskanju poti skozi preplet vej poškodoval. Ko bodo prepričani, da je z njim vse v redu, ga bodo vrnili na mesto, kjer so ga našli, saj ga bo tam zagotovo čakala mama.

Po precej vznemirljivem dogodku tudi za nas smo nadaljevali s programom izleta in kasneje izvedeli, da je bil jelenček nepoškodovan in so ga kmalu vrnili na kopno tam, kjer mu je zdrsnilo v vodo in da ga je njegova mama našla. Zgodba s srečnim koncem, ki bi se lahko končala drugače, če se ne bi ravno takrat pripeljali mimo s strokovnjaki iz Parka narave Kopački rit.

Kranj, 6. 8. 2023