3. – 10. junij 2023

osemdnevno potovanjeŸ • letalo • avtobus 

Delta Donave je spomenik drugi najdaljši evropski reki, ko se po skoraj 3000 km dolgi poti preda vodam Črnega morja. Mozaik rečnih kanalov, mokrišč, poplavnih gozdov in sipin je raj za številne rastlinske in živalske vrste. Vožnja med bogatim rastlinjem po spokojnih vodah in oprezanje za številnimi živalmi, predvsem pticami, nas bo odpeljala tudi v zgodovino človeka in njegovim sobivanjem z bogato rečno delto. Tradicionalna romunska kultura je tu še vedno zelo živa in prepustili se bomo njenim barvam, okusom in zvokom.

1. dan: 3. junij 2023

Odhod iz Ljubljane z letalom, let preko Istanbula do Bukarešte. Prevoz z avtobusom do mesta Tulcea ob reki Donavi, namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: 4. junij 2023

Iz mesta Tulcea se bomo po zajtrku najprej odpeljali do NP Măcin in si ogledali Informativno središče parka, v katerem so predstavljeni bogata geološka, zoološka in botanična dediščina tega območja, predstvaljene pa so tudi številne narodnostne manjšine. Z lokalnim vodnikom se bomo nato podali po eni od številnih pohodnih poti na vrh grebena gorovja Măcin, ob poti pa spoznavali številne naravoslovne posebnosti. Z vrha grebena bomo imeli čudovit razgled na pokrajino v bližini delte reke Donave.

Hoja: pribl. 6 km, 2-3 h (s postankom, malico, …). Popoldan vrnitev v Tulceo, kjer bo večerja in pred prenočevanjem še nekaj prostega časa za sprehod po mestu.

 

3. dan: 5. junij 2023

Zjutraj si bomo najprej ogledali izredno lep muzej z akvarijem v mestu Tulcea,  v katerem so predstavljena vsa življenjska okolja reke Donave v delti in ob njej, v akvariju pa si bomo med drugim ogledali tudi nekaj vrst jesetrov, ki so nekoč kraljevali reki, danes pa so izredno ogroženi. Nato se bomo vrnili za dobri dve tisočletji v preteklost in obiskali ostanke nekoč izredno pomembnega črnomorskega pristanišča Histria, ki je svoj zaton dočakalo tudi zaradi odlaganja naplavin reke Donave. Sledila bo vožnja do vasi Enisala, kjer se bomo sprehodili po etnografskem muzeju na prostem in se seznanili z življenjem v tamkajšnjih vaseh v bližnji preteklosti. V bližini se nahajajo ostanki nekoč mogočnega gradu Babadag, ki so ga zgradili Genovežani, v notranjosti pa se nahaja tudi zanimiva naravoslovna razstava z opisom življenjskih okolij v bližnji okolici. Sledila bo vožnja do Tulcee, kjer bo večerja in prenočevanje.

4. dan : 6. junij 2023

Po spoznavanju okolice delte Donave bo končno napočil čas, ko se bomo podali v njeno osrčje. Ta dan se bomo zadrževali v glavnem severno od stare glavne struge Donave in se podali na opazovanje ptic po zelo ozkih rečnih kanalih in tudi do večjih jezer, ki so se oblikovala med številnimi rečnimi rokavi. Sredi dneva se bomo ustavili v vasi Mila 23, kjer bomo imeli tradicionalno kosilo pri domačinih, po končani vožnji med kanali in jezeri pa bomo odšli do vasi Crişan, ki se nahaja ob umetnem rečnem rokavu, kjer bomo imeli v manjšem etno hotelu večerjo in prenočevanje.

5. dan: 7. junij 2023

Po zajtrku se bomo iz vasi Crişan odpravili na raziskovanje zavarovanih območij južnega dela delte Donave. Pot nas bo najprej vodila proti jugu do kanala St. Gheorghe, kjer se v Črno morje izliva najjužnejši krak reke Donave. Do sotočja reke in morja se bomo sprehodili iz vasi St. Gheorghe, kjer bomo po ogledu imeli tudi kosilo pri domačinih. Po kosilu se bomo po rečnih kanalih odpeljali do mesteca Sulina, kjer se v Črno morje izliva glavni rokav delte. Po krajšem ogledu se bomo vrnili v vas Crişan, kjer bo večerja in prenočevanje.

6. dan: 8. junij 2023

Severovzhodno od Crişana in stare glavne struge reke Donave se nahaja gozd Letea, ki se je razvil na nekdanjih morskih sipinah, danes pa je to zavarovano območje z zelo značilno vegetacijo, med katero z nekaj sreče lahko opazujemo tudi divje konje. Do gozda in nazaj se bomo peljali z značilno konjsko vprego, po ogledu pa nas bo pri domačinih čakalo kosilo. Sledila bo vožnja preko jezer, kjer se najpogosteje zadržujejo navadni in kodrasti pelikani in pred prihodom v vas Crişan jih bomo z nekaj sreče videli tudi mi. Večerja in prenočevanje v Crişanu.

7. dan: 9. junij 2023

Zadnji dan za opazovanje ptic se bomo odpravili po rečnih kanalih in jezerih severno od glavnega rečnega kanala in imeli priložnost spoznati življenje lokalnih ribičev, saj se bomo pri enem izmed njih ustavili na kosilu. Vožnjo preko rečnih kanalov in jezer s postanki za opazovanje in fotografiranje bomo nadaljevali do mesta Tulcea, kjer bo večerja in prenočevanje.

8. dan: 10. junij 2023

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se z avtobusom odpeljali do letališča v Bukarešti. Let Bukarešta – Istanbul, Istanbul – Ljubljana. Prihod v Ljubljano v večernih urah.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2019-2022.

Vodstvo: Janja Benedik in Christian Mititelu Raileanu (sodelavec Life Bird International).

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2019-23.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1.370,00 € (prijavljenih 20 oseb).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 105,00 €.
 • zdravstveno zavarovanje za tujino pri Zavarovalnici Triglav,
 • riziko odpovedi potovanja (vključuje tudi covid) pri Zavarovalnici Triglav.
 • Izbrano zavarovanje vam uredi agencija, plačilo zavarovanja odpovedi potovanja je treba plačati takoj ob sklenitvi.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 8 do 9 oseb: 280,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 10 do 14 oseb: 160,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 15 do 19 oseb: 110,00 €.

Ob prijavi se plača 30 % aranžmaja, preostanek pa približno tri tedne pred odhodom.

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Istanbul – Bukarešta, Bukarešta – Istanbul – Ljubljana, letališke pristojbine in takse,
 • vsi prevozi v Romuniji po programu (avtobus, čolni),
 • 8 x polni penzion (zajtrk, kosilo/lunch paket, večerja),
 • slovenski in lokalni, angleško govoreči vodniki,
 • vse vstopnine po programu (vstopnina in vodenje po NP Macin, vstopnina v Aquarium, Muzeul de arta populara Enisala, grad Babadag, Histria, Letea),
 • stroške priprave in organizacijo potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej,
 • napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 10,00 do 20,00 €).
 • med bivanjem v Romuniji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

 

Nekaj fotografij s potovanja v letu 2022 si lahko ogledate s klikom TUKAJ!