20. – 27. september 2023

osemdnevno potovanje • letalo • avtobus

Da je Črna gora poznana po svojih naravnih lepotah, ni pravzaprav nič novega. Bežen obisk turistično najbolj znanih lokacij ob jadranski obali in v zaledju nam pravzaprav ne omogoča spoznati njihove prave vrednosti, zato bomo nekatere izbrane lokacije spoznavali s pomočjo domačinov, ki so strokovnjaki na področju varstva narave. Vse skupaj bomo začinili z obiskom nekaj pomembnih kulturnih spomenikov, ob katerih bomo spoznali, zakaj je Črna gora danes takšna, kot je.

1. dan: sreda, 20. 9. 2023

Sredi dneva prihod z letalom v Črno goro. Po opravljenih formalnostih na letališču vožnja do slapov na reki Cijevni. Ogled slapičev in korit (»Niagara«) ter kosilo ob reki.  Vožnja do vasi Medun nad Podgorico, ki leži na kraškem polju, v njej pa je živel in ustvarjal veliki črnogorski rodoljub in pisatelj Marko Miljanov. Ogledali si bomo njegov muzej in se preko njegovih zapisov podali v ne tako oddaljeno preteklost, kjer je družbena ureditev temeljila (in deloma še) na klanih. Ogleli si bomo tudi ostanke srednjeveškega gradu, s katerega bo lep razgled na spodaj ležečo Podgorico. Povratek v Podgorico, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: četrtek, 21. 9. 2023

Po zajtrku vožnja z avtobusom iz Podgorice do reke Crnojevića. Sprehodili se bomo do njenega izvira v Obodski jami, nato pa se s čolni odpravili po reki do njenega izliva v Skadrsko jezero. Počasi tekoča reka, ki je dolga le nekaj kilometrov, je bogata z vodnim rastlinstvom in živalstvom in z nekaj sreče bomo lahko opazovali številne vodne ptice. Vožnja do Virpazarja ob Skadrskem jezeru in ogled trdnjave Besac nad njim. Vožnja do Jadranse obale, večerja in prenočevanje.

 

3. dan: petek, 22. 9. 2023

Po zajtrku se bomo odpeljali v Stari Bar in si ogledali trdnjavo ter akvedukt iz otomanskih časov, nato pa še rastišče zavarovane oljke, ki naj bi bila najstarejša na svetu. Od tam nas bo pot vodila do Ulcinjske Solane, kjer si bomo ogledali mokrišče z značilnimi rastlinami in z nekaj sreče opazovali vodne ptice. Sledila bo vožnja do Velike plaže, ki predstavlja eno najdaljših plaž vzhodne jadranske obale. Ob sprehodu po sipinah in njihovem zaledju se bomo seznanili z ekološko problematiko ter navzkrižjem interesov med množičnim turizmom in varovanjem narave. Večerja in prenočevanje v Ulcinju.

 

4. dan: sobota, 23. 9. 2023

Po zajtrku se bomo odpeljali do gorskega grebena Rumija, ki ločuje Skadrsko jezero od Jadranskega morja. Z razgledne ceste, ki poteka na pobočju Rumije, bomo imeli čudovit razgled na  Skadrsko jezero vse do Skadra v Albaniji in na mejno reko Bojano ter njenim izlivom v morje. Ustavili se bomo na nekaj razglednih točkah, kjer se bomo seznanili z ostanki kostanjevih gozdov, poiskali rastišče hrasta Quercus trojanae in balkanskega endemita Ramonda serbica. Slikovito vožnjo bomo zaključili v Virpazarju, od koder se bomo odpeljali proti Kotorskemu zalivu, kjer bo v hotelu večerja in prenočevanje. 

 

5. dan: nedelja, 24. 9. 2023

Po zajtrku se bomo odpeljali v mestece Risan in si ogledali izredno lepo ohranjen rimski mozaik ter se ob tem seznanili z bogato zgodovino teh krajev. Ob obali se bomo vračali proti jugu in se ustavili v mestecu Perast za kratek ogled in kavo, nato pa pot nadaljevali do Dobrote, kjer si bomo ogledali Akvarijum Boka in se seznanili z morskim živalstvom tega dela Jadrana ter spoznali, kaj vse jih ogroža v njihovem naravnem okolju. Le malo naprej bo postanek v Kotorju, kjer bomo imeli kratek skupen ogled, nato pa nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje. Sledila bo vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

 

6. dan: ponedeljek, 25. 9. 2023

Zjutraj se bomo podali na panoramsko vožnjo po cesti, ki vodi od Kotorja proti Cetinju. Vmes bo nekaj postankov na najlepših razglednih točkah, postanek pa bomo naredili tudi v NP Lovčen in si ogledali Njegošev mavzolej. Po prihodu v Cetinje se bomo namestili v hotelu, nato pa se peš odpravili na raziskovanje nekdanje črnogorske prestolnice ter si ogledali nekdanjo kraljevo palačo in se povzpeli na Orlov krš, kjer je pokopan vladika Danilo. Od tu bomo imeli lep razgled na celotno mesto. Po ogledu prosto do večerje. Prenočevanje v Cetinju.

 

7. dan: torek, 26. 9. 2023

Po zajtrku vožnja na obrobje današnje Podgorice, kjer se je v antiki nahajalo pomembno mesto Duklja. Seznanili se bomo s strateškim položajem mesta, ki je povezovalo jadransko obalo z zaledjem  ter si ogledali ostanke foruma term in drugih upravnih stavb. Sledila bo vožnja do vasi Delaj nad Podgorico, kjer bo naše izhodišče za zelo slikovit spust do reke Cijevne, ki izvira v Prokletijah v Albaniji in se pri Podgorici izliva v reko Moračo. Na svoji poti je izklesala do 1000 m globok kanjon, v katerega se bomo spustili z vrha planote (približno 730 m višinske razlike, dolžina pribl. 5 km), ob reki pa nas bo počakal avtobus in nas nato odpeljal v Podgorico, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

8. dan: 27. 9. 2023

Vožnja iz hotela na letališče in let Podgorica – Brnik. V Slovenijo bomo prišli v poznih dopoldanskih urah.

 

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2019-2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2022-23.

Cena je odvisna od števila udeležencev:

10-14 oseb: 1.370,00 €,

15-19 oseb: 1.190,00 €.

Končni obračun bo narejen glede na dejansko število udeležencev, cena v nobenem primeru ne bo presegla objavljenih cen.

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Podgorica, Podgorica – Ljubljana z vsemi pripadajočimi stroški;
 • prevoz po Črni gori z avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški;
 • 7 x polpenzion (prenočevanje v hotelih 3* ali 4*, zajtrk, večerja);
 • vse vstopnine v muzeje in Narodne parke, vožnja z ladjico, lokalni vodnik na izbranih lokacijah (pribl. 60,00 € na osebo),
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco z dobrim poznavanjem vseh destinacij;
 • stroški priprave in organizacije potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • dodatna hrana in pijača, ki ni vključena v ceno aranžmaja;
 • dodatne vstopnine za morebitne oglede, ki niso del programa.

Doplačilo po želji:

 • enoposteljna soba: 80,00 €;
 • Zavarovanje odpovedi potovanja;
 • Zavarovanje na potovanju.

MOŽNOST PLAČILA NA 3 OBROKE.

 • med bivanjem v Črni gori potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.