7. – 22. november 2020

šestnajstdnevno potovanje • letalo • avtobus

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva, slikovito pokrajino, kjer te posrka v živahne bazarje in se te ljudje dotaknejo z neizmerno prijaznostjo, odprtostjo in ponosom. Dežela, kjer začutiš veličino nekdanjih imperijev in se utopiš v toplih pogledih preprostih ljudi in enostavno uživaš v okusih, barvah, oblikah. Raznolikost in veličina sta na vsakem koraku, občudujemo ju lahko v naravi, v miselnosti ljudi, v arhitekturi, običajih, hrani. Toliko vsega lepega, da si ob odhodu prisežeš, da boš to deželo zagotovo ponovno obiskal.

 • PROGRAM
 • CENA
 • POMEMBNO
 • ZEMLJEVID
 • VIZA
 • ZDRAVJE
 • DOBRO JE VEDETI
 • PRIJAVA

1. dan: 7. november 2020

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do Istanbula in Istanbul – Teheran.

2. dan: 8. november 2020

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – otok Qeshm.

Hara forest1

3. dan: 9. november 2020

Otok Qeshm je največji otok v Perzijskem zalivu in je zaradi številnih geoloških posebnosti zavarovan kot UNESCO Geopark. Otok je znan tudi po pestrosti rastlinskih in živalskih vrst. Dopoldan se bomo s čolnom odpeljali v gozd mangrov Hara, največjim v Perzijskem zalivu, popoldan pa se sprehodili po geološko zanimivi dolini Chah-kooh, kjer se bomo seznanili z glavnimi geološkimi značilnostmi otoka. Prenočevanje na otoku Qeshm.

4. dan: 10. november 2020

Zgodaj zjutraj odhod na sosednji otok Hormoz, ki velja za biser Perzijskega zaliva. Celoten otok predstavlja solno kupolo, izredna pestrost različnih kamnin in mineralov pa daje otoku poseben čar. Časa bo dovolj za ogled najlepših stvaritev narave na otoku: Mavrična dolina, Dolina zvezd, solna jama in obale z raznobarvnimi minerali.  V popoldanskih urah se bomo vrnili na otok Qeshm, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: 11. november 2020

Na JZ delu otoka se nahaja jama Namakdan, ki je s svojo dolžino 6 km najdaljša solna jama na svetu. Ogledali si bomo stalaktite in stalagmite iz soli in se seznanili z načinom in vzroki za nastanek teh, za nas tako nenavadnih oblik. Popoldan notranji let z otoka Qeshm v Shiraz. Prevoz do hotela in prenočevanje.

6. dan: 12. november 2020

Celodnevno raziskovanje mesta Shiraz, mesta pesnikov, poezije, cvetja in vina. Prav iz tega mesta namreč izhajata najslavnejša iranska pesnika, Hafez in Saadi. Obiskali bomo grad, Vakil bazar in čudovito rožnato mošejo Nasir-ol-Molk. Prenočevanje v Shirazu.

7. dan: 13. november 2020

Vožnja do Persepolisa, kjer si bomo ogledali nekdanjo Perijsko prestolnico, ki jo je uničil Aleksander Veliki. V bližini si bomo ogledali grobnice staroperzijskih kraljev Naqsh-e-Rostam in kasneje še Pasargadae, kjer si bomo ogledali grobnico perzijskega vladarja Kira Velikega, ustanovitelja Ahemedinskega cesarstva. Prenočevanje v Shirazu.

8. dan: 14. november 2020

Vožnja proti mestu Kerman s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Tu se bomo seznanili z nastankom slanih jezer in če bomo imeli srečo, opazovali vodne ptice. Kerman je pomembno mesto ob robu puščave na nekdanji Svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Obiskali bomo “ledenico” Moayedi (Yakhchāl), stavbo, ki je nekoč služila kot hladilnica v vročih poletnih puščavskih dneh. Prenočevanje v Kermanu.

9. dan: 15.  november 2020

Iz Kermana se bomo odpeljali v puščavo Lut in se posvetili celodnevnemu raziskovanju največjih kalutov (peščenih stoplov) in nebk (zaraslih sipin) na svetu, obiskali bomo slano reko in zvečer pričakali sončni zahod v puščavi. Puščava Lut je zaradi izredno pestrih geomorfoloških oblik, kalutov in nebk vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Velja tudi za najbolj vročo puščavo na svetu. Prenočevali bomo v kampu v vasici Dehseyf, kjer bo tudi večerja.

10. dan: 16. november 2020

Po zajtrku se bomo še enkrat odpravili v puščavo Lut na ogled pravih peščenih sipin. Sledila bo vožnja po iranskem podeželju do slikovitega gorovja Hormak do mesteca Rayen, kjer bomo obiskali obnovljeno peščeno citadelo ob nekdanji Svileni poti. Vožnja do Kermana, večerja in prenočevanje.

11. dan: 17. november 2020

Vožnja do mesta Yazd in v popoldanskih urah ogled mesta. Mesto je središče zoroastrianske kulture in znano po tkanju svile in slaščičarstvu. Stari del mesta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine z drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Znana je Petkova mošeja z najvišjima minaretoma v državi in čudovit vrt Dowlat-Abad z največjimi vetrnimi stolpi (bâdgir) v Iranu. Kasneje si bomo ogledali največji vodni rezervoar (Ab Anbar), glavni trg Chakhmakh in lokalni bazar s slikovitimi, ozkimi in pokritimi ulicami iz blata. Prenočevanje v Yazdu.

12. dan: 18. november 2020

Spoznavanje zoroastrianizma, nekoč prevladujoče vere v Iranu: ogled Stoplov tišine in Ognjenega templja, kjer je večni ogenj, ki naj bi gorel že več kot 1500 let. Popoldan vožnja do mesta Mahriz, kjer se bomo seznanili s starodavnim sistemom kanatov, ki še danes oskrbujejo mesto Yazd z vodo sredi puščave. Prenočevanje v Yazdu.

13. dan: 19. november 2020

Vožnja do Esfahana, »najlepšega mesta na svetu«. Ogledali si bomo glavni trg Naqsh-e Jahan, kjer se nahajajo palača Ali Qapu ter mošeji Shah in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za samostojno raziskovanje Velikega bazarja in drugih znamenitosti ali počivanje v enem od čudovitih mestnih parkov. Prenočevanje v Esfahanu.

14. dan: 20. november 2020

V dopoldanskem času ogled Nove Julfe, armenske četrti v Esfahanu. Obiskali bomo čudovito katedralo Svetega odrešenika in muzej Khatchatur Kesaratsi s predstavitvijo armenske manjšine. Prosto popoldne, prenočevanje v Esfahanu.

15. dan: 21. november 2020

Vožnja iz Esfahana do vasice Abyaneh, kjer se bomo seznanili s posebno arhitekturo. Vas je zgrajena iz rdečih blatnih opek, ki jim barvo dajejo železovi oksidi. Po sprehodu po vasi se bomo odpeljali do mesta Kashan, kjer si bomo ogledali zelo slikovite vrtove, nato pa se bomo odpeljali na teheransko mednarodno letališče.

16. dan: 22. november 2020

Odhod iz Irana in prihod v Slovenijo.

Vodstvo: Janja Benedik in Afshin Vafa.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017-2020.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2019-2020.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1.680,00 € (16-20 oseb ob prijavi do 15. 9. 2020)

Ob prijavi od 1. septembra 2020 dalje je potrebno doplačati 150,00 € na osebo zaradi višje cene letalskih kart.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine in kosila/večerje: od 100,00 do 120,00 € (plačilo na samem potovanju),
 • približno 100,00 € NA SKUPINO za prevoz z džipi po puščavi Lut,
 • doplačilo, če bo v skupini le 15 oseb: 120,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 12 do 14 oseb: 235,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 10 do 11 oseb: 370,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 8 do 9 oseb: 455,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 360,00 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi: 4,3 % vrednosti aranžmaja,
 • zavarovanje Coris za tujino (trojno multirisk zavarovanje): 57,25 €.

POPUSTI:

 • plačilo v enem obroku: -5 %.

Možno je plačilo v 8 obrokih. Vsaj 5 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

CENA VKLJUČUJE: 

 • Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Teheran, Teheran – Ljubljana,
 • letališke pristojbine  in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart,
 • notranja leta Teheran – Qeshm in Qeshm – Shiraz,
 • ureditev iranske vize,
 • turistično zdravstveno zavarovanje za Iran,
 • prevoz z avtobusom po Iranu po programu,
 • prevoz z ladjico na otoku Qeshm,
 • 13 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 4*,
 • slovensko in lokalno vodstvo,
 • stroški priprave in organizacije potovanja.
 • med bivanjem v Iranu potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

Slovenci za potovanje v Iran potrebujemo iransko vizo, ki vam jo lahko uredmo mi, lahko pa si jo uredite sami na Iranskem veleposlaništvu v Ljubljani. Za pridobitev vize potrebujete fotografijo za osebni dokument in potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 9 mesecev in v njem ni izraelskega žiga.

Zdravstveno zavarovanje: ob vstopu v državo je potrebno imeti urejeno zdravstveno zavarovanje za Iran, sicer vstop v Iran ni mogoč. Iransko zavarovanje je vključeno v ceno aranžmaja (uredila nam ga bo agencija iz Irana), lahko pa vam za doplačilo uredimo tudi Coris zavarovanje, s katerim se zavarujete na poti tja in nazaj, na samem potovanju in tudi za morebitno izgubo prtljage, ... (multirisk zavarovanje).

Obveznih cepljenj za potovanje v Iran ni.

Vreme: Zimski čas potovanja je izbran namerno, saj bomo obiskali predele Irana, kjer padavin na splošno ni veliko, pozimi pa so temperature zelo primerne za potovanje in poleti prav gotovo previsoke (v puščavi Lut do 70 °C). Malo hladneje bo v osrednjem delu Irana, kjer bodo temperature precej nižje in podobne našim jesenskim oz. spomladanskim.

Varnost: Iran je varna dežela, ljudje pa so izredno prijazni in zelo odprti ter zelo pogosto hitro navežejo stike s tujci in se zapletejo v pogovor. Kljub temu je treba vedno paziti na morebitne žeparje, še posebej, kjer je veliko ljudi, na primer na bazarjih in bolj obiskanih turističnih krajih.

Obleka: v Iranu so uradno predpisana naslednja pravila oblačenja:

MOŠKI:

 • obvezne so dolge hlače,
 • priporočene so majice ali srajce z dolgimi rokavi, dovoljeni so tudi kratki rokavi.

ŽENSKE:

 • lasje morajo biti obvezno pokriti z ruto;
 • zgornji del oblačila mora imeti dolge rokave in mora segati do sredine stegen (najbolj primerne so tunike);
 • spodnji del oblačila so lahko dolge hlače ali dolgo krilo, ki naj sega do gležnjev.

1. dan: 7. november 2020

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do Istanbula in Istanbul – Teheran.

2. dan: 8. november 2020

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – otok Qeshm.

Hara forest1

3. dan: 9. november 2020

Otok Qeshm je največji otok v Perzijskem zalivu in je zaradi številnih geoloških posebnosti zavarovan kot UNESCO Geopark. Otok je znan tudi po pestrosti rastlinskih in živalskih vrst. Dopoldan se bomo s čolnom odpeljali v gozd mangrov Hara, največjim v Perzijskem zalivu, popoldan pa se sprehodili po geološko zanimivi dolini Chah-kooh, kjer se bomo seznanili z glavnimi geološkimi značilnostmi otoka. Prenočevanje na otoku Qeshm.

4. dan: 10. november 2020

Otok Qeshm je največji otok v Perzijskem zalivu in je zaradi številnih geoloških posebnosti zavarovan kot UNESCO Geopark. Otok je znan tudi po pestrosti rastlinskih in živalskih vrst. Dopoldan se bomo s čolnom odpeljali v gozd mangrov Hara, največjim v Perzijskem zalivu, popoldan pa se sprehodili po geološko zanimivi dolini Chah-kooh, kjer se bomo seznanili z glavnimi geološkimi značilnostmi otoka. Prenočevanje na otoku Qeshm.

5. dan: 11. november 2020

Na JZ delu otoka se nahaja jama Namakdan, ki je s svojo dolžino 6 km najdaljša solna jama na svetu. Ogledali si bomo stalaktite in stalagmite iz soli in se seznanili z načinom in vzroki za nastanek teh, za nas tako nenavadnih oblik. Popoldan notranji let z otoka Qeshm v Shiraz. Prevoz do hotela in prenočevanje.

6. dan: 12. november 2020

Celodnevno raziskovanje mesta Shiraz, mesta pesnikov, poezije, cvetja in vina. Prav iz tega mesta namreč izhajata najslavnejša iranska pesnika, Hafez in Saadi. Obiskali bomo grad, Vakil bazar in čudovito rožnato mošejo Nasir-ol-Molk. Prenočevanje v Shirazu.

7. dan: 13. november 2020

Vožnja do Persepolisa, kjer si bomo ogledali nekdanjo Perijsko prestolnico, ki jo je uničil Aleksander Veliki. V bližini si bomo ogledali grobnice staroperzijskih kraljev Naqsh-e-Rostam in kasneje še Pasargadae, kjer si bomo ogledali grobnico perzijskega vladarja Kira Velikega, ustanovitelja Ahemedinskega cesarstva. Prenočevanje v Shirazu.

8. dan: 14. november 2020

Vožnja proti mestu Kerman s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Tu se bomo seznanili z nastankom slanih jezer in če bomo imeli srečo, opazovali vodne ptice. Kerman je pomembno mesto ob robu puščave na nekdanji Svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Obiskali bomo “ledenico” Moayedi (Yakhchāl), stavbo, ki je nekoč služila kot hladilnica v vročih poletnih puščavskih dneh. Prenočevanje v Kermanu.

9. dan: 15.  november 2020

Iz Kermana se bomo odpeljali v puščavo Lut in se posvetili celodnevnemu raziskovanju največjih kalutov (peščenih stoplov) in nebk (zaraslih sipin) na svetu, obiskali bomo slano reko in zvečer pričakali sončni zahod v puščavi. Puščava Lut je zaradi izredno pestrih geomorfoloških oblik, kalutov in nebk vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Velja tudi za najbolj vročo puščavo na svetu. Prenočevali bomo v kampu v vasici Dehseyf, kjer bo tudi večerja.

10. dan: 16. november 2020

Po zajtrku se bomo še enkrat odpravili v puščavo Lut na ogled pravih peščenih sipin. Sledila bo vožnja po iranskem podeželju do slikovitega gorovja Hormak do mesteca Rayen, kjer bomo obiskali obnovljeno peščeno citadelo ob nekdanji Svileni poti. Vožnja do Kermana, večerja in prenočevanje.

11. dan: 17. november 2020

Vožnja do mesta Yazd in v popoldanskih urah ogled mesta. Mesto je središče zoroastrianske kulture in znano po tkanju svile in slaščičarstvu. Stari del mesta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine z drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Znana je Petkova mošeja z najvišjima minaretoma v državi in čudovit vrt Dowlat-Abad z največjimi vetrnimi stolpi (bâdgir) v Iranu. Kasneje si bomo ogledali največji vodni rezervoar (Ab Anbar), glavni trg Chakhmakh in lokalni bazar s slikovitimi, ozkimi in pokritimi ulicami iz blata. Prenočevanje v Yazdu.

12. dan: 18. november 2020

Spoznavanje zoroastrianizma, nekoč prevladujoče vere v Iranu: ogled Stoplov tišine in Ognjenega templja, kjer je večni ogenj, ki naj bi gorel že več kot 1500 let. Popoldan vožnja do mesta Mahriz, kjer se bomo seznanili s starodavnim sistemom kanatov, ki še danes oskrbujejo mesto Yazd z vodo sredi puščave. Prenočevanje v Yazdu.

13. dan: 19. november 2020

Vožnja do Esfahana, »najlepšega mesta na svetu«. Ogledali si bomo glavni trg Naqsh-e Jahan, kjer se nahajajo palača Ali Qapu ter mošeji Shah in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za samostojno raziskovanje Velikega bazarja in drugih znamenitosti ali počivanje v enem od čudovitih mestnih parkov. Prenočevanje v Esfahanu.

14. dan: 20. november 2020

V dopoldanskem času ogled Nove Julfe, armenske četrti v Esfahanu. Obiskali bomo čudovito katedralo Svetega odrešenika in muzej Khatchatur Kesaratsi s predstavitvijo armenske manjšine. Prosto popoldne, prenočevanje v Esfahanu.

15. dan: 21. november 2020

Vožnja iz Esfahana do vasice Abyaneh, kjer se bomo seznanili s posebno arhitekturo. Vas je zgrajena iz rdečih blatnih opek, ki jim barvo dajejo železovi oksidi. Po sprehodu po vasi se bomo odpeljali do mesta Kashan, kjer si bomo ogledali zelo slikovite vrtove, nato pa se bomo odpeljali na teheransko mednarodno letališče.

16. dan: 22. november 2020

Odhod iz Irana in prihod v Slovenijo.

Vodstvo: Janja Benedik in Afshin Vafa.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017-2020.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2019-2020.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.