21.  – 29. oktober 2022

devetdnevno potovanje • letalo • džipi

Na območju nekdanjih vulkanov in morja se danes razteza puščava. Precej drugačna od ostalih, saj se mnoge navdušujoče skrivnosti, če jih le znamo in zmoremo videti, razkrivajo prav na vsakem koraku. Le kako je mogoče sredi puščave zlesti v pravo kraško jamo, nabirati morske školjke in uživati v toplih vodnih izvirih? Pridružite se nam na avanturističnem potovanju, kjer bomo ob odkrivanju puščavskih zakladov razkrili skrivnosti, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.

1. dan (21. 10. 2022): ODHOD V EGIPT

Odhod z Brnika in let preko Istanbula do Kaira. Vožnja do oaze Bahariya, večerja in prenočevanje v lokalnem kampu.

2. dan: VODNO BOGASTVO

Potepanje po oazi Bahariya in kopanje v toplih izvirih, proti večeru ogled gore Piramida in slanega jezera. Ob Piramidi se bomo seznanili z nekaj geološkimi zanimostmi oaze Bahariya in spoznali ostanke dinozavrov, ki so tu živeli pred približno 400 milijoni let, njihove ostanke pa so našli prav na tem območju. Ob slanem jezeru bomo v zahajajočem soncu spoznali razloge za njegov nastanek in izvedeli, zakaj je to jezero slano, ko pa se v neposredni bližini nahajajo številni hladni in topli izviri neslane, pitne vode. Večerja in prenočevanje v campu v oazi Bahariya.

3. – 6. dan: PUŠČAVA

Zjutraj se bomo po zajtrku odpravili na štiridnevno potepanje po Beli in Črni puščavi, kjer  bomo spoznavali raznolikost geoloških, geomorfoloških, botaničnih, hidroloških, mineraloških in paleontoloških posebnosti. Spoznali bomo nekdanji kras in obiskali kraško jamo, vodne izvire, ki so poznani že iz antičnih časov in so omogočali poselitev puščave, poiskali bomo okamnele ostanke nekdanjih dreves in školjke nekdanjega morja. Med nenavadnimi erozijskimi oblikami iz krede bomo videli različne skulpture in se prepustili domišljiji, uživali bomo na pravih puščavskih sipinah, poskušali najti najlepše oblikovan železov mineral pirit in spoznali, kako rodovitna so tla pod nami, če le pridejo v stik z vodo. Prenočevali bomo v šotorih, za hrano in pijačo ter udobje bo poskrbela izkušena ekipa domačinov.

7. dan: BAHARIYA

Po zajtrku se bomo vrnili v Bahariyo, kjer si bomo ogledali dve antični grobnici z značilnimi egipčanskimi poslikavami in spoznavali egipčanski panteon, nato pa si ogledali še muzej, v katerem je predstavljenih le nekaj od več tisoč zlatih mumij, ki so jih odkrili v Bahariyi in predstavljajo eno najbogatejših najdb starega Egipta. Popoldan in proti večeru bo še nekaj časa za potepanje po lokalnih trgovinah in stojnicah, po večerji pa bo sledilo prenočevanje v Bawitiju, glavnem mestu oaze.

8. dan: OAZA FAYOUM

Po zajtrku se bomo odpeljali proti do driving to Wadija Hitan, kjer si bomo ogledali izredno pomembno paleontološko najdbo: okostje prednika današnjih kitov. V vasi Tunis village se bomo seznanili z lokalno keramiko in se nato odpeljali do hotela v Cairu, kjer bo večerja in prenočevanje.

9. dan: POVRATEK DOMOV

Zgodaj zjutraj odhod na kairsko letališče, let Kairo – Istanbul, Istanbul – Ljubljana. Na letališče na Brnik bomo prispeli v večernih urah.

 

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p.  v sodelovanju z Mostafa Safari Tours, 2022.

Cena na osebo:

  • v pripravi.
 

 

  • med bivanjem v Egiptu potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) - vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
  • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
  • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
  • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
  • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
  • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
  • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
  • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje proti drugim boleznim, kot je covid-19) pred odhodom ni potrebno.

V