Reka Sopota je za svojo pot izbrala tektonsko prelomnico med Litijo in Radečami. Ozka dolina je polna naravnih znamenitosti, za nas bo dostopen le slap Sušjek, ki ga pred izlivom v Sopoto ustvarja istoimenski potok.

Pred stoletji je bila dolina Save prehodna le s plovili, zato je bila vzporedna dolina Sopote več kot primerna za prevoz tovora in popotnike. Na eni najlepših razglednih točk so si zato vitezi Svibenjski postavili svoj grad, od katerega danes lahko vidimo le še ostanke zidov, ohranile pa so se tudi legende o vitezih iz dežele Ostrovrharjev.

Planinski grad

Tam, kjer se Sopota izliva v Savo, se bomo podali na Štajersko. Grad Svibenjskih vitezov so prevzeli grofje Celjski, enako se je zgodilo z gradom na Planini pri Sevnici in mogočno zidovje je pred časom gostilo tudi Friderika in Veroniko. Z gradu je čudovit razgled proti Kozjanskim gričem, ohranjeni pranger na robu trga pa nas spominja na nekdanje nepoštenjake.

Dolina reke Gračnice je polna mistike in skrivnosti. Ob reki je nekoč stal znamenit samostan Jurklošter in v cerkvi naj bi bila pokopana Veronika Deseniška. Po zaprtju samostana je na njegovem mestu stal dvorec, od katerega je danes le še nekaj sledov. Skrivnostne zgodbe iz preteklosti postanejo še bolj zanimive, ko izvemo za rimski nagrobnik z motivom azijske boginje Kibele in nekaj tisoč let stare naselbine s svetišči.

Reka Gračnica sama je zgodba zase, saj po videzu bolj potok kot reka ustvarja slapove, korita in kratko sotesko, njeno moč pa so nekoč uporabljali za poganjanje mlinov in kovačij. Sprehod ob njeni strugi v senčnem zavetju gozda bo lep zaključek pred poznim kosilom na eni izmed domačij.

Vodstvo: Janja Benedik.

 

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI TEDEN DNI PRED ODHODOM.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.