16. – 20. maj 2024

petdnevni izlet • avtobus

Zahodna Srbija se še vedno lahko ponaša z divjo in neokrnjeno naravo. Številna gorovja, planote, reke, ki so vanje vrezale globoke soteske, slapovi, kraške jame in prostrani gozdovi nam ponujajo široko paleto naravnih bogastev. Odlične destinacije, okusna hrana pri prijaznih in gostoljubnih domačinih, ohranjena bogata kulturna in naravna dediščina – več kot dovolj razlogov za obisk.

 

1. dan: četrtek, 16. maj 2024

Zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja proti Beogradu. Malo pred Beogradom bomo na izhodu Pećinci zavili proti Naravnemu rezervatu Obedska bara. Mokrišče predstavlja nekdanjo strugo reke Save, kjer danes najdemo različna življenjska okolja: mrtvice, mokrišča, vlažne travnike in poplavne gozdove. Vse to predstavlja pomembno življenjsko okolje za številne redke rastlinske in živalske vrste. Sprehodili se bomo skozi poplavne gozdove ob strugi reke in se nato s čolni zapeljali še po sami strugi ter opazovali vodno rastlinstvo in živalstvo, predvsem ptice. Sledila bo vožnja v Etno selo Sunčana reka pri Loznici, kjer bo večerja in prenočevanje.

2. dan: petek, 17. maj 2024

Po zajtrku vožnja do Bajine Bašte, kjer si bomo ogledali znamenito hišico na Drini in pritok Drine, eno najkrajših rek v Evropi (reka Godina/Vrelo, dolžina 365 m). Z obale Drine se bomo z avtobusom povzpeli proti razgledišču Banjska stena (od parkirišča do razgledišča in nazaj približno 1 h hoje, 2,5 km), kjer bomo imeli čudovite razglede na sotesko Drine, nato pa se bomo odpeljali do Zaovinskega jezera, kjer si bomo ogledali omoriko (Picea omorika), endemit Balkana. Z Zaovinskega jezera se bomo preko planote Tara vrnili v Bajino Bašto na večerjo in prenočevanje v hotelu.

3. dan: sobota, 18. maj 2024

Po zajtrku vožnja do Sjenice, kjer se bomo ob poti posvetili tudi pestri geologiji tega območja. Popoldan se bomo posvetili raziskovanju reke Uvac in njenih nepozabno lepih meandrov. Najprej se bomo peš odpravili po poti ob robu kanjona do razgledišča, od tam pa se spustili do reke in se s čolni odpeljali po meandrih do Ledene jame ter nazaj do izhodišča. Opazovali bomo beloglave jastrebe, za katere območje reke Uvac predstavlja pomembno območje za gnezdenje. Vrnitev v Sjenico, kjer bo večerja in prenočevanje.

Pribl. 5 km hoje nad kanjonom Uvac – pribl. 200 m višinske razlike.

4. dan: nedelja, 19. maj 2024

Po zajtrku vožnja proti Zlatiboru, kjer si bomo ogledali jamo Stopića pećina, ki velja za eno lepših turistično urejenih jam v Srbiji. Pot bomo nato nadaljevali proti Valjevu in se ustavili v vasi Brankovina, katere del je kulturno-zgodovinski kompleks z ohranjeno staro srbsko podeželsko arhitekturo. Ob ogledu vasi se bomo spomnili tudi znane srbske pesnice Desanke Maksimović. Po ogledu se bomo odpeljali do Šabca, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: ponedeljek, 20. maj 2024

Po zajtrku povratek proti Ljubljani. Prihod v Ljubljano v večernih urah.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2019-2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023.

Cena na osebo:

 • 15-19 oseb: 750,00 €,
 • 20-24 oseb: 635,00 €,
 • 25-29 oseb: 560,00 €,
 • 30 oseb: 510,00 €.

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 4 x polpenzion (prenočevanje, zajtrk, večerja) v hotelih 3* ali 4*,
 • vodstvo lokalnega vodnika in slovenskega vodnika s strokovno razlago s poudarkom na geologiji in biologiji obiskanega območja,
 • stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja.

Cena ne vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • dodatne vstopnine, ki niso del programa,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Obvezna doplačila:

 • vstopnine in vožnja s čolnom po Obedski bari in reki Uvac: od 15,00 do 30,00 € (odvisno od velikosti skupine). Vstopnine se plača na mestu samem.

Doplačilo po želji:

V primeru večjih podražitev hotelskih uslug, avtobusnega prevoza in vstopninmoreb si pridružujem povišati ceno aranžmaja, o čemer boste prijavljeni takoj obveščeni v skladu s V. členom Splošnih pogojev poslovanja.
 • med bivanjem v Srbiji potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje proti boleznim) pred odhodom ni potrebno.

 

V primeru, da želite, da vam uredimo katerega od turističnih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, d. d., izpolnite Soglasje s klikom na spodnji povezavi:

Soglasje za sklenitev Zavarovanja odpovedi potovanja

Soglasje za sklenitev Zavarovanja potovanja v tujini

Več o posameznih zavarovanjih lahko preberete na povezavi https://natoura.si/turisticno-zavarovanje/.