29. december 2019 – 1. januar 2020

štiridnevni izlet Ÿ • avtobus

ŠE DVE PROSTI MESTI (ENA DVOPOSTELJNA SOBA).

Vojvodina je kot mozaik – sestavljena iz drobnih pisanih koščkov, ki predstavljajo pestro etnološko, kulturno in kulinarično ponudbo. Že tretjič se konec leta odpravljamo v Srbijo, tokrat v osrčje Vojvodine, kjer bomo odkrivali mline na veter, stare palače in gradove, secesijo in neskončno pestrost okusov odličnih lokalnih proizvajalcev hrane in pijače. Nepozabna doživetja v dobri družbi so prav gotovo dobra popotnica v prihajajoče leto. Pridružite se nam pri odkrivanju vojvodinskega mozaika.

 

1. dan: 29. december 2019

Odhod iz Slovenije preko Slavonije do obronkov Fruške gore, kjer se bomo ustavili pri družini Kurilić, ki pod blagovno znamko Gaston Wine proizvaja vrhunska vina. Ob pokušini vin si bomo privoščili tudi kosilo, ki ga bomo poplaknili  s pivom v Muzeju piva Čelarevo. Sledil bo sproščen sprehod po parku dvorca Dunđerskih v neposredni bližini, dan pa bomo zaključili na posestvu Zobnatica pri Bački Topoli s tradicionalno vojvodinsko večerjo.

2. dan: 30. december 2019

Po zajtrku si bomo ogledali posest Zobnatica, ki slovi po vzreji konj, nato pa bomo v neposredni bližini obiskali enega od še ohranjenih mlinov na veter, ki so nekoč v veliko večjem številu krasili Vojvodino. Po ogledu zanimive kulturno-tehniške dediščine se bomo odpeljali do mesta Subotica in se sprehodili med čudovitimi secesijskimi stavbami. Sledila bo vožnja do kraja Velebit, kjer bomo obiskali Destilarno bratov Kravić in ob malici poskusili njihovo rakijo, ogledali pa si bomo tudi zanimivo Etno hišo Ćemer. Dan bomo zaključili v Senti z večerjo in prenočevanjem.

3. dan: 31. december 2019

Zadnji dan letošnjega leta bomo začeli z ogledom dveh mlinov na veter, enega v vasi Melenci in drugega v vasi Čurug. Tam se bomo posladkali tudi z znamenitimi Čaruškimi đakonijami, ki jih še danes proizvajajo v tamkajšnji bonbonieri. Sledil bo obisk Vinarije Botić in destilarne viskija Two Doves, nato pa vožnja do hotela Villa Grande, kjer bomo ob glasbi in odlični hrani pričakali leto 2020.

4. dan: 1. januar 2020

Sredi dopoldneva se bomo odpravili proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v popoldanskem času.

 

VODSTVO: Janja Benedik in Pavle Pavlović.

 

CENA IZLETA, DOPLAČILA

Cena za člane PDS in naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni sobi: 220,00 € (prijavljenih 25 oseb).

Cena za nečlane v dvoposteljni sobi je višja za 5 %.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vse vstopnine, degustacije in novoletna večerja: 80,00 € (plačilo ob prijavi),
 • doplačilo, če bo v skupini le od 20 do 24 oseb: 35,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 15 do 19 oseb: 85,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 30,00 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi: 4,3 % vrednosti aranžmaja.

POPUSTI:

 • plačilo v enem obroku: -5 %

Možno je plačilo v 2 obrokih. Oba obroka morata biti plačana pred odhodom.

CENA VKLJUČUJE:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 2 x polpenzion (Hotel Zobatnica, Anna pansion Senta), 1 x nočitev z zajtrkom (Hotel Villa Grande),
 • slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega vodnika z licenco,
 • organizacijo potovanja.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2019.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, potovalna agencija, Janja Benedik s. p., 2019-2020.

Pozor! Prijava na izlet je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z VIII. členom Splošnih pogojev poslovanja.

PRIJAVNICA ZA IZLET

 

Dodatne informacije:

 • VINARIJA in salaš družine Kurilić se nahaja na najzahodnejših obronkih Fruške Gore, kjer na domačem posestvu gojijo številne domače živali, obdelujejo vinograde in gojijo vrtnine. Tako vedno postrežejo doma pridelano hrano, priznana pa so tudi njihova bela in črna vina pod blagovno znamko Gaston Wine.
 • DVOREC DUNĐERSKIH predstavlja bogato stavbno dediščino iz druge polovice 18. stoletja in ima zanimivo zgodovino, povezano tudi s slavnim srbskim pesnikom Lazo Kostićem.
 • ZOBNATICA je danes zanimivo turistično središče, ki je znano predvsem po vzreji konj in konjeništvu, ki ga ja tu osnoval že grof Terlei konec 18. stoletja, katerega dvorec danes služi kot hotel. Na posestvu se nahaja tudi umetno jezero, Muzej konjeništva in umetniška galerija.
 • MLINI NA VETER so v preteklosti služili za mletje žita v vetrovni panonski pokrajini. Z modernizacijo so mline na veter opustili, ohranilo se jih le malo in predstavljajo pomembno kulturno in tehniško dediščino Vojvodine in Srbije.
 • SUBOTICA predstavlja drugo največje središče Vojvodine ob sotočju Donave in Tise. V mestu je ohranjenih nekaj izredno lepih secesijskih stavb, med njimi tudi ena najlepših sinagog v Evropi. V mestu so številni muzeji in galerije, ponaša pa se tudi s katoliškimi in pravoslavnimi cerkvami ter mošejo.
 • DESTILARNA BRATOV KRAVIĆ nadaljuje tradicijo prednikov solunskih prostovoljcev iz Like. Izdelujejo vrhunska žganja iz marelic, hrušk in kutin, za katera so prejeli že več kot 300 mednarodnih priznanj. V sklopu destilarne se nahaja tudi etno hiša iz začetka 20. stoletja, kjer hranijo oblačila in predmete svojih prednikov, ki so v te kraje prišli izpod Velebita, po katerem je vas Velebit tudi dobila ime.
 • ČURUŠKE ĐAKONIJE so posebni, ročno izdelani bonboni, ki jih še vedno izdelujejo v vasi Čurug.
 • DESTILARNA VISKIJA TWO DOVES (DVE GOLOBICI): viski šele nekaj let proizvajajo iz vojvodinskega ječmenovega slada, ki ga trikrat destilirajo, nato pa 4 leta odleži v hrastovih sodih s Fruške gore. Ima vse značilnosti dobrega malt viskija, ki počasi pridobiva ugled tudi v mednarodnem prostoru.