2. september 2023

enodnevni izlet • avtobus

Suha krajina je sinonim za območje brez vode. Da temu ni ravno tako, se bomo prepričali po ogledu Dobropoljske doline in začetnega dela doline reke Krke, kjer je vode veliko, včasih celo preveč, vendar je večinoma skrita bolj ali manj globoko pod zemljo. Kljub temu, da Dobropoljska dolina danes formalno ni več del Suhe krajine, pa njene naravnogeografske značilnosti govorijo drugače. Ob bogati naravni dediščini pa nas bo ves čas spremljala tudi kulturna zapuščina, ki jo bomo popestrili z lokalno kulinariko.

Rasca

Raziskovanje dela Suhe krajine in njenega obrobja bomo začeli na Trubarjevi domačiji ob potoku Rašica. Le malo kasneje si bomo ob vasi Ponikve ogledali njegov veličasten ponor ter s tem začeli spoznavati kraško naravo tega dela Dolenjske. Naslednji postanek bo v Vidmu, upravnem središču Dobropoljske doline, saj od tu izhajata znana umetnika Lojze in Tone Kralj. Dobrepoljska dolina je znana po številnih jamah in najdaljša med njimi je zagotovo Podpeška jama, katere začetni del bomo obiskali tudi mi, nato pa se povzpeli do cerkvice Sv. Martina, ki leži nad jamo, od koder bomo imeli lep razgled na Dobrepoljsko dolino. Ob vznožju Male gore, ki ločuje Ribniško od Dobrepoljske doline, se nahajajo številne manjše jame in rovi, do Ciganske kajžice ob izviru potoka Krkovo pa se bomo tudi sprehodili. Večina potokov, ki izvira ob robu ali tudi v osrednjem delu doline, kaj kmalu ponikne v zakrasela tla in ob poti proti jugu doline bomo videli kar nekaj takih ponorov. Na planoti nad Kolenčo vasjo se bomo sprehodili do naravnega kamnitega mostu, na domačiji v neposredni bližini pa nas bodo nato pogostili domačini z lokalnimi jedmi.

Za konec nas bo pot vodila preko Žvirč in Ambrusa do izvirov potoka Poltarice in reke Krke, ki je edini večji površinski vodotok Suhe krajine. Reka na površino priteče iz Krške jame, ki si jo bomo v spremstvu jamarjev tudi ogledali. Sledila bo vožnja do Ljubljane, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Vodstvo: Janja Benedik.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI NEKAJ DNI PRED ODHODOM.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p., 2023.

 

Cena na osebo je odvisna od števila prijavljenih oseb:

 • 12 oseb: 65,00 €,
 • 16 oseb: 50,00 €,
 • 19 oseb: 43,00 €.

CENA VKLJUČUJE: 

 • prevoz z avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • strokovno vodenje, priprava in organizacija izleta,
 • vstopnino v Krško jamo,
 • enodnevno nezgodno zavarovanje za udeležence.

DOPLAČILO PO ŽELJI: kosilo (cena med 15,00 in 20,00 € - domače dobropoljske jedi), prijave na kosilo bom pobirala nekaj dni pred odhodom.

Ob prijavi na izlet boste prejeli predračun za plačilo akontacije v višini 15,00 €. Razliko do polne cene se plača po izletu glede na dejansko število udeležencev. Ob morebitni neudeležbi na izletu se vplačana akontacija ne vrača.
Žal je ta ukrep nujen zaradi vse pogostejšega spreminjanja prijav nekaterih udeležencev na enodnevne izlete, kar otežkoča organizacijo in izvedbo.
 
 

Priporočljiva oprema na izletu:

 • udobna pohodna obutev s profiliranim podplatom,
 • pohodne palice (ni nujno, po želji),
 • voda, malica,
 • naglavna svetilka.