Po prihodu v Idrijo nas bo v Centru za obiskovalce čakala dobrodošlica, potem pa se bomo s pomočjo razstave “Zapisno v kamninah” odpravili v geološko preteklost in spoznali, zakaj je ta majhen del Slovenije geološko tako pomemben, da je bil pred desetimi leti tu ustanovljen Geopark Idrija, ki je od leta 2015 tudi pod UNESCO-vo zaščito. Sledil bo prikaz izdelave čudovite idrijske čipke, le ene od znamenitosti, ki je ime Idrije ponesla širom po svetu.

 
 
 

Idrija je stisnjeno mestece v eni od dolin Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, obdano s čudovito naravo, kjer čebelam ne manjka dobre paše. Tako so si meščani Idrije kar v mestu postavili čudovit čebelnjak, ki, danes lepo obnovljen, še vedno služi svojemu namenu. Ogled bomo obogatili z degustacijo različnih vrst idrijskega medu.

 
 

Že pred stoletji je Idrija zaslovela po svoji cinabaritni rudi, iz katere so pridobivali še danes zelo dragoceno in zaradi svojih lastnosti zelo uporabno živo srebro. Pred leti so drugi največji rudnik živega srebra na svetu zaprli in ga uredili za ogled in spoznavanje težkega dela idrijskih rudarjev. Po ogledu Antonijevega rova si bomo ogledali še topilnico in spoznali, kakšne lastnosti in pomen ima živo srebro, da je postavil Idrijo na svetovni zemljevid. Odkrivali bomo tudi znamenite može, ki so s svojim znanjem pripomogli k vedno bolj dovršeni tehnologiji pridobivanja živega srebra iz cinabaritne rude.

Sledila bo večerja v lokalnem gostišču in prenočevanje.