Zjutraj si bomo najprej ogledali mrazišče v Soteski pri Bohinju. Tam je edino rastišče v Sloveniji, kjer uspeva nežna rastlina severna linejka (Linnaea borealis), ki predstavlja ostanek ledenodobnega rastlinstva (borealni relikt). Z nekaj sreče si bomo lahko od blizu ogledali drobne cvetove rastline in na rastišču poiskali posebne pogoje, ki ji omogočajo preživetje na tem rastišču.

Pot bomo nadaljevali do vasi Nomenj in se nato sprehodili čez pašnike in po gozdu do slapu Grmečica, ki čez čudovita korita pada nekaj metrov niže čez skalni previs. Vode se stekajo s planote Jelovica, ki bo naša naslednja lokacija ogledov.

Jelovica

Nadaljevali bomo vožnjo na planoto Jelovica do planine Rovtarica. Tam se bomo seznanili z nastankom zakrasele planote, spoznali bomo njeno geologijo in geomorfologijo ter posebnosti rastlinstva in živalstva. Na planini so še vidni ostanki nekdanje večje naselbine in živahne dejavnosti, ki se je nekoč odvijala na tej planini. Sledil bo sprehod do barja Za blatom, kjer bomo spoznali značilno zgradbo visokih barij in rastlinskih vrst, ki tam živijo ter kakšne prilagoditve so potrebne, da v razmerah, kjer večina vrst ni sposobna preživeti, uspejo tvoriti stabilno združbo.

S planote Jelovica se bomo odpeljali na bližnjo planoto Pokljuko, kjer je ohranjenih več visokih barij in si enega od njih tudi ogledali ter primerjali  z barjem na Jelovici. Vsa barja so z zakonom zavarovana, kar bomo pri ogledu tudi strogo upoštevali, da v naravi ne bomo povzročili škode.  Če bo čas, bomo spoznavanje visokih barij zaključili na popoldanski kavi.

Vodstvo: Janja Benedik.

 

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.