11. – 20. september 2024

desetdnevno potovanje • letalo • avtobus

Sicilija je največji otok v Mediteranu. Zaradi svoje strateške lokacije v osrednjem delu mediteranskega morja in naravnih vrednot je že od samega začetka človeške poselitve tega območja zbujala veliko pozornosti. Najstarejši ostanki prvih naseljencev otoka so stari 12.000 let, kasneje pa so območje naselile in upravljale praktično vse naprednejše civilizacije na območju Mediterana: od Grkov, Rimljanov, Arabcev do Normanov, Francozov, Špancev in Italijanov. Sicilija je izredno zanimiva tudi z geološkega stališča. Veliko pozornost seveda vzbuja največji evropski delujoči vulkan Etna in vulkansko Eolsko otočje, izredno zanimive pa so tudi druge lokacije, ki so prava poslastica za vse ljubitelje narave.

5 % popust na osnovni aranžma za zgodnjo prijavo do 15. 5. 2024!

1. dan: 11. september 2024

Vožnja s posebnim avtobusom iz Ljubljane do letališča v Trstu. Let Trst – Rim, Rim – Catania. Vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

2. dan: 12. september 2024

Dan bomo namenili raziskovanju vulkana Etna, kamor se bomo odpravili pod vodstvom lokalnega vodnika in geologa in program prilagodili trenutnim razmeram: v primeru zelo ugodnih razmer se bomo s sedežnico in s kombiji odpeljali do jugovzhodnega kraterja pod vrhom. Če razmere tega ne bodo dopuščale, pa se bomo morali zadovoljiti s pohodom po pobočju vulkana in ogledom manjših, že ugaslih kraterjev. Po povratku z vrha bo sledil ogled kraterjev iz 18. in 19. stoletja z lavinimi cevmi in lavinimi tokovi iz obdobja 2001–2002. Kasneje se bomo odpeljali do znamenite soteske ob reki Alcantara in si ogledali šestkotne bazaltne stebre. Sledil bo povratek v Catanio, ob poti si bomo ogledali še Obalo Kiklopov

3. dan: 13. september 2024

Po zajtrku se bomo odpeljali proti jugu do Naravnega rezervata Vendicari, kjer se bomo po eni od številnih poti sprehodili mimo arheoloških spomenikov, ob morski obali, lagunah z brakično in celinsko vodo, makijo, … (možnost kopanja). Če bomo imeli srečo, bomo lahko opazovali vodne ptice.Sledila bo vožnja v mesto Siracusa, kratek ogled in nato vožnja do hotela, večerja in prenočevanje na obrobju mesta.

4. dan: 14. september 2024

Po zajtrku se bomo odpeljali do kanjona Pantalica (UNESCO), se sprehodili nad njim in se nato tudi spustili do reke Calcinara, kjer bo v tolmunih možnost kopanja, sicer pa bomo pozornost namenili opuščenim srednjeveškim grobnicam, vklesanim v strme klife kanjona. Sledila bo vožnja do mesta Caltagirone, ki je znano po izdelkih iz keramike. Prosto za ogled in kosilo, nato pa nadaljevanje do hotela v Piazza Armerina, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: 15. september 2024

Zjutraj se bomo odpravili v bližnji arheološki park in si pri kraju Piazza Armerina ogledali znamenito rimsko vilo z mozaiki Villa imperiale del Casale. Mestna rimska vila ima najbogatejše, največje in najbolj kompleksne mozaike na svetu, ki so se ohranili zaradi plazu, ki je zasul vilo. Po ogledu se bomo odpeljali proti južni obali in se ustavili v Dolini templjev pri mestu Agrigento. Seznanili se bomo z ostanki antične kulture, ki so jo kasneje nadomestile številne druge. Pot bomo nato nadaljevali do Porto Empedocle, kjer si bomo nedaleč stran ogledali »turške stopnice« – Scala del Turchi in se seznanili z njihovim nastankom, ki je vezan na orbitalne cikle našega planeta. Sledila bo vožnja do hotela v bližini, kjer bo večerja in prenočevanje.

6. dan: 16. september 2024

Vožnja proti severu do mesta Cefalu: postanek za ogled, nato pa nadaljevanje vožnje ob severni obali do Arheološkega parka Tindari, kjer si bomo ogledali ostanke bogatega antičnega grškega mesta na izredno strateški lokaciji. Sledila bo vožnja v pristaniško mesto Milazzo, kjer bo spet nekaj prostega časa za ogled, sledila bo večerja in prenočevanje v tamkajšnjem hotelu.

7. dan: 17. september 2024

Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjo in odpluli iz Milazza do otoka

Stromboli, najaktivnejši otok v Eolskem otočju. Popoldne se bomo peš povzpeli proti vrhu otoka (urejena turistična pot od morja do nadmorske višine približno 750 m) in z njegovega roba v mraku opazovali izbruhe lave iz treh kraterjev. Po rednih izbruhih slovi ta otok tudi z imenom svetilnik Mediterana. Prenočevanje v hotelu na Stromboliju.

8. dan: 18. september 2024

Zjutraj vožnja z ladjico na otok Lipari, kjer bomo preko dneva v hotelu shranili svojo prtljago in se nato podali na vožnjo z ladjo do sosednjega otoka Vulcano, ki je vsem vulkanom dal tudi ime. Po pristanku se bomo povzpeli do vrha kraterja in se sprehodili po njegovem robu. Glede na razmere bomo doživeli tudi bolj ali manj intenziven stik z vulkanskimi izpusti (fumarolami) in samorodnim rumenim žveplom. Po spustu v mesto bomo pri pristanišču videli tudi “smrdljivo” blatno jezero, se vkrcali na ladjo in se vrnili na otok Lipari, kjer bo v hotelu večerja in prenočevanje.

9. dan: 19. september 2024

Dan bo namenjen raziskovanju otoka Lipari: ustavili se bomo na znanem razgledišču Quattrocchi (štiri očesa), videli bomo fumarole in zapuščeni rudnik kaolina s pisanimi vulkanskimi kamninami, spustili se bomo po poti do zahodne obale in se z avtobusom odpeljali do severnega dela otoka, kjer se v lavinem toku nahajata beli plovec in črni obsidian. Po krožni poti okoli otoka bo sledil povratek v hotel.

10. dan: 20. september 2024

Zgodaj zjutraj se bomo z Liparija odpeljali v Milazzo, od tam pa ob vzhodni obali otoka do vasi Savocca, kjer si bomo v kapucinskem samostanu ogledali znamenite mumije. Sledila bo vožnja do letališča v Catanii. Let Catania – Rim, RIm – Trst in nato transfer z avtobusom do Ljubljane.

Vodstvo: dr. Timotej Verbovšek.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorja programa in fotografij: © Janja Benedik, Timotej Verbovšek, 2018-2024.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p.

Cena na osebo:

 • 12 oseb: 1.600,00 € + letalska karta,
 • 15 oseb: 1.490,00 € + letalska karta,
 • 20 oseb: 1.375,00 € + letalska karta,
 • 25 oseb: 1.305,00 € + letalska karta,
 • 30 oseb: 1.260,00 € + letalska karta.

Trenutna cena letalske karte znaša 270,00 € (21. 4. 2024).

Cena vključuje:

 • letalski prevoz na relaciji Trst – Rim – Catania, Catania – Rim – Trst z vsemi pripadajočimi stroški,
 • transfer iz Ljubljane do letališča v Trstu in nazaj,
 • 9 x spanje v hotelu (polpenzion),
 • prevoz s turističnim avtobusom po Siciliji z vsemi pripadajočimi stroški,
 • prevoz z ladjico Milazzo – Stromboli, Stromboli – Lipari, Lipari – Vulcano – Lipari, Lipari – Milazzo,
 • vodstvo slovenskega vodnika s strokovno razlago s poudarkom na geologiji obiskanega območja,
 • stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja.

Cena ne vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • dodatne vstopnine, ki niso del programa,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Obvezno doplačilo:

 • vstopnine za oglede po programu: približno 130,00 €.

Doplačilo po želji:

V primeru večjih podražitev letalskih kart ali drugih stroškov, si pridržujemo pravico do podražitve cene aranžmaja, o čemer bomo takoj obvestili vse prijavljene potnike in ravnali v skladu s V. členom Splošnih pogojev poslovanja.
 • med bivanjem na Siciliji potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.

V primeru, da želite, da vam uredimo katerega od turističnih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, d. d., izpolnite Soglasje s klikom na spodnji povezavi:

Soglasje za sklenitev Zavarovanja odpovedi potovanja

Soglasje za sklenitev Zavarovanja potovanja v tujini

Več o posameznih zavarovanjih lahko preberete na povezavi https://natoura.si/turisticno-zavarovanje/.