1. dan (četrtek, 28. marec 2024): ODHOD

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do Istanbula in Istanbul – Teheran.

2. dan (petek, 29. marec 2024):

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – Ahvaz. Vožnja z avtobusom do mesta Sushtar v provinci Khuzestan, večerja in prenočevanje.

3. dan (sobota, 30. marec 2024)

Zjutraj si bomo ogledali starodavni hidravlični sistem iz 5. stol. pred n. š. z dvema račnima kanaloma in več podzemnimi kanali, preko katerih se mesto Shushtar oskbuje z vodo. Sledila bo vožnja proti mestu Susa, kjer si bomo ogledali Choga Zanbil, skoraj 3300 let star tempelj, ki naj bi predstavljal eno od najbolje ohranjenih stopničastih piramid (zigurat). V Susi si bomo ogledali eno od nekdanjih antičnih prestolnic Elamitov in perzijskega imperija. Vrnitev v Shushtar, večerja in prenočevanje.

4. dan (nedelja, 31. marec 2024)

Vožnja iz Shushtarja v  Khorramabad. Na poti se bomo ustavili nad kanjonom Khazineh, ki ga imenujejo tudi Grand canyon Irana. Khorramabad je glavno mesto province Lorestan in tu živijo v glavem Lori in Kurdi. Mesto je imelo vidno vlogo že v Elamitskem kraljestvu pred 5.000 leti in ostanki bogate zgodovine so vidni še danes. Ogledali si bomo  najstarejšo vodno cisterno na svetu Gerdab Sangi, ki je nekoč ljudem omogočala dostop do pitne vode in vode za namakanje polj. V Khorramabadu se nahaja tudi eden najlepših gradov v Iranu, grad Falak-ol-Aflak, ki se nahaja na razgledni vzpetini nad mestom. Po ogledu bo sledila večerja in prenočevanje.

5. dan (ponedeljek, 1. april 2024)

Vožnja proti mestu Hamadan. Na poti se bomo ustavili in obiskali jamo Ali-Sadr, največjo vodno jamo na svetu. Skozi jamo teče reka, ki ustvarja več jezer in privoščili si bomo vožnjo po njih. Pot bomo nato nadaljevali do mesta Hamadan, kjer bo pozno kosilo in ogled glavnega trga. Prenočevanju v hotelu v Hamadanu.

6. dan (torek, 2. april 2024)

Raziskovanje Hamadana, enega najstarejših mest na svetu: obisk grobnice enega največjih perzijskih učenjakov in utemeljiteljev sodobne medicine, Avicenne. Ogledali si bomo tudi ostanke Ectabane, nekdanje prestolnice Medijskega, Ahemenidskega in Partijskega imperija. Ogled bomo zaključili z grobnico kraljice Estere in Mordekaja in se dotaknili dogodkov iz daljne zgodovine, ki so se zapisani v Bibliji ohranili vse do danes. Večerja in prenočevanje v Hamadanu.

7. dan (sreda, 3. april 2024)

Vožnja proti Kermanshahu, glavnemu mestu istoimenske iranske province. Na poti se bomo ustavili v templju, posvečenemu nekdanji boginji Anahiti, katere kult je bil močno razširjen tudi zunaj meja nekdanjega perzijskega imperija.

Na obrobju Kermanshaha se nahaja znameniti relief Bistun, ki prikazuje uspehe perzijskega vladarja Dariusa Velikega in jih opisuje v treh jezikih: stari perzijščini, elamitščini in babilonščini.

8. dan (četrtek, 4. april 2024)

Dan bomo preživeli v Kermanshahu in si ogledali palačo Tekyeh Moaven al-molk, nekdanjo sinagogo Khajeh Barookh in spoznavali dolgo zgodovino poselitev v Paleolitskem muzeju, edinem take vrste v Iranu.

Kermanshah je znan tudi po dveh bazarjih, ki se nahajata drug poleg drugega v starem delu mesta: na eni strani se nahaja Kurdski bazar, ki slovi po umetelno izdelanem nakitu in odličnih lokalnih slaščicah, drugi pa je Islamski bazar, ki slovi po značilnih kurdskih oblačilih in začimbah. Po prostem času na bazarju prenočevanje v Kermanshahu.

9. dan (petek, 5. april 2024)

Pot nas bo vodila proti vasem v goratem območju v bližini meje z Irakom, kjer večinoma prebivajo Kurdi. Za to območje je značilna posebna arhitektura gradnje hiš iz blatnih opek, nanizanih ena nad drugo v obliki teras. Od letošnjega leta (2021) je del območja zaradi arhitekturne vrednosti pokrajine vpisan na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Obiskali bomo nekaj vasi in se seznanili s kurdsko kulturo, običaji in problematiko ljudstva brez lastne države. Prenočevanje v Hawramanu.

10. dan (sobota, 6. april 2024)

Pot nas bo vodila proti provinci Zahodni Azerbejdžan po čudoviti gorski pokrajini in se sprehodili do slikovitega slapa Shalmash.  Prenočevanje v mestu Sardasht.

 

11. dan (nedelja, 7. april 2024)

V bližini mesta Sardasht si bomo ogledali zanimiv lehnjakotvorni izvir Kani Grawan, nato pa nas bo pot vodila do jezera Urmia, ki zaradi nespametnih posegov v okolje predstavlja pravo ekološko katastrofo. Ustavili se bomo ob obali in se seznanili z ekološkimi značilnostmi jezera pred in po posegih ter spoznali, kako lahko nepremišljeno človekovo delovanje vpliva na okolje in življenje rastlin, živali in ljudi. Sledila bo vožnja do mesta Tabriz, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

12. dan (ponedeljek, 8. april 2024)

Dan bomo posvetili spoznavanju Tabriza, ki je bil večkrat tudi perzijska prestolnica in se ponaša z bogato zgodovino. Ogledali si bomo Modro mošejo, kulturno zapuščino Armencev v Iranu in Veliki bazar, ki je od leta 2010 vpisan na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Popoldan nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Večerja in prenočevanje v Tabrizu.

13. dan (torek, 9. april 2024)

Zjutraj se bomo odpravili v gorato območje južno od Tabriza, kjer se nahajajo nekdanji vulkani. Na sprehodu bomo opazovali spomladansko cvetje in se ustavili v vasi Kandovan, kjer ljudje še danes živijo v hišah, izkopanih v vulkanski tuf (iranska “Kapadokija”). Pozno popoldan vožnja v Tabriz, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

14. dan (sreda, 10. april 2024)

Iz Tabriza se bomo odpravili proti vzhodu in se na poti ustavili v gorovju Aladaghlar, kjer bomo lahko opazovali pisane sloje kamnin. Vožnjo bomo nadaljevali do mesta Sarein, kjer si bomo privoščili kopanje v naravnih termalnih izvirih. Večerja in prenočevanje v Sareinu.

15. dan (četrtek, 11. april 2024)

Zjutraj vožnja do Kaspijskega jezera, kjer se bomo odpravili na vožnjo s čolni po laguni Anzali in z nekaj sreče opazovali vodne ptice in vodno rastlinstvo, med katerimi je najbolj znan indijski lotos (Nelumbo nucifera). Popoldan sprehod ob obali Kaspijskega jezera in kasneje vožnja do mesta Rasht, kjer bo večerja in prenočevanje.

16. dan (petek, 12. april 2024)

Obisk Gozdnega parka Saravan in Muzeja podeželske dediščine, kjer se bomo seznanili z zanimivim rastlinstvom in arhitekturno dediščino podeželja gorskih vasi nad Kaspijskim jezerom. Sledila bo vožnja do mesta Zanjan, kjer si bomo v muzeju ogledali mumije, ki so jih našli v solnem rudniku. Če bo čas, si bomo ogledali še izredno zanimiv Antropološki muzej, v katerem se nahaja tudi nekdanja pralnica za pranje perila in delavnice različnih obrtnikov.  Prenočevanje v Zanjanu.

17. dan (sobota, 13. april 2024)

Vožnja iz Zanjana do nekdanje prestolnice Soltaniyeh, ki so jo ustanovili mongolski vladarji v 15. stoletju. Ogledali si bomo znameniti mavzolej in se nato odpeljali do mesta Qazvin, kjer si bomo ogledali lepo obnovljen karavanseraj Sa’d al-Saltaneh, nato pa bo sledila vožnja do teheranskega mednarodnega letališča. 

18. dan (nedelja, 14. april 2024)

Prihod v Slovenijo.

Vodstvo: Janja Benedik in Afshin Vafa.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2020-2022.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.