4.  – 20. april 2024

sedemnajstdnevno potovanje • letalo • avtobus

V delu sveta, ki se nam zdi odmaknjen in tuj, so starodavna ljudstva že pred tisočletji uporabljala znanje in tehnologijo, ki ju uporabljamo še danes. Istočasno se je razvijala visoka kultura, ki nam je zapustila neprecenljive spomenike, vse premalo pa poznamo in spoštujemo številna ljudstva , ki še danes živijo v nekdanji Perziji in ohranjajo izročila svojih prednikov. Običajno manj obiskana območja Irana nas popeljejo v mesta z bogatim zgodovinskim in kulturnim izročilom, kjer se je nekoč krojila svetovna politika. Med njimi ležijo vasi, ugnezdene na strmih pobočjih nad slikovitimi kanjoni, ali med ravnicami, kjer še vedno prevladuje tradicionalno kmetijstvo. V pomladnem času je tudi Iran obarvan v pisano paleto cvetočih rastlin, ki med zelenimi travniki, njivami in sadovnjaki dajejo deželi prav poseben čar. Potepali se bomo med rekami, slapovi, jezeri, pisanimi skladovnicami kamnin in uživali v odlični in raznoliki ponudbi okusov in vonjav med ljudmi, ki med popotniki veljajo za najbolj prijazne na svetu. Prepričajte se tudi sami, da je Iran vsekakor vredno obiskati. 

1. dan (četrtek, 4. april 2024): ODHOD

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do Istanbula in Istanbul – Teheran.

2. dan (petek, 5. april 2024) 

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – Ahvaz. Vožnja z avtobusom do mesta Sushtar v provinci Khuzestan, večerja in prenočevanje.

3. dan (sobota, 6. april 2024) – UNESCO

Zjutraj si bomo ogledali starodavni hidravlični sistem iz 5. stol. pred n. š. z dvema rečnima kanaloma in več podzemnimi kanali, preko katerih se mesto Shushtar oskbuje z vodo. Sledila bo vožnja proti mestu Susa, kjer si bomo ogledali Choga Zanbil, skoraj 3300 let star tempelj, ki naj bi predstavljal eno od najbolje ohranjenih stopničastih piramid (zigurat). V Susi si bomo ogledali eno od nekdanjih antičnih prestolnic Elamitov in perzijskega imperija. Vrnitev v Shushtar, večerja in prenočevanje.

4. dan (nedelja, 7. april 2024)

Vožnja iz Shushtarja v  Khorramabad. Na poti se bomo ustavili in sprehodili nad kanjonom Khazineh, ki ga imenujejo tudi Grand canyon Irana. Khorramabad je glavno mesto province Lorestan in tu živijo v glavem Lori in Kurdi. Mesto je imelo vidno vlogo že v Elamitskem kraljestvu pred 5.000 leti in ostanki bogate zgodovine so vidni še danes. Ogledali si bomo  najstarejšo vodno cisterno na svetu Gerdab Sangi, ki je nekoč ljudem omogočala dostop do pitne vode in vode za namakanje polj. Večerja in prenočevanje v Khorramabadu.

5. dan (ponedeljek, 8. april 2024)

V Khorramabadu se nahaja tudi eden najlepših gradov v Iranu, grad Falak-ol-Aflak, ki se nahaja na razgledni vzpetini nad mestom. Po zajtrku si ga bomo ogledali in se nato odpeljali proti mestu Hamadan, kjer si bomo privoščili pozno kosilo, nato pa se sprehodili po bazarju do glavnega trga, ki je proti večeru še posebej živahen. Prenočevanju v hotelu v Hamadanu.

6. dan (torek, 9. april 2024)

Raziskovanje Hamadana, enega najstarejših mest na svetu: obisk grobnice enega največjih perzijskih učenjakov in utemeljiteljev sodobne medicine, Avicenne; ogledali si bomo ostanke Ectabane, nekdanje prestolnice Medijskega, Ahemenidskega in Partijskega imperija. Ogled bomo zaključili z grobnico kraljice Estere in Mordekaja in se dotaknili dogodkov iz daljne zgodovine, ki so se zapisani v Bibliji ohranili vse do danes. Večerja in prenočevanje v Hamadanu.

7. dan (sreda, 10. april 2024)

Po zajtrku vožnja do mesta Lalejin, ki velja za bližnjevzhodno prestolnico keramike. Po ogledu delavnic in izdelkov iz keramike se bomo odpeljali do najdaljše vodne jame na svetu Ali Sadr in se s čolni zapeljali po podzemnih dvoranah z navdušujočimi sigastimi tvorbami. Sledil bo povratek v Hamadan, kjer bo večerja in prenočevanje.

8. dan (četrtek, 11. april 2024) – UNESCO

Vožnja proti Kermanshahu, glavnemu mestu istoimenske iranske province. Na poti se bomo ustavili v templju, posvečenemu nekdanji boginji Anahiti, katere kult je bil močno razširjen tudi zunaj meja nekdanjega perzijskega imperija.

Na obrobju Kermanshaha se nahaja znameniti relief Bisotun, ki prikazuje uspehe perzijskega vladarja Dariusa Velikega in jih opisuje v treh jezikih: stari perzijščini, elamitščini in babilonščini.

Večerja in prenočevanje v Kermanshahu.

9. dan (petek, 12. april 2024)

Dan bomo preživeli v Kermanshahu in si ogledali palačo Tekyeh Moaven al-molk, nekdanjo sinagogo Khajeh Barookh in spoznavali dolgo zgodovino poselitev v Paleolitskem muzeju, edinem take vrste v Iranu.

Kermanshah je znan tudi po dveh bazarjih, ki se nahajata drug poleg drugega v starem delu mesta: na eni strani se nahaja Kurdski bazar, ki slovi po umetelno izdelanem nakitu in odličnih lokalnih slaščicah, drugi pa je Islamski bazar, ki slovi po značilnih kurdskih oblačilih in začimbah. Po prostem času na bazarju prenočevanje v Kermanshahu.

10. dan (sobota, 13. april 2024) – UNESCO

Iz Kermanshaha se bomo odpeljali proti zahodu v bližino iraške meje na gorato območje Hawraman, kjer se nahajajo vasi z značilno arhitekturo. Celotno območje je od leta 2021 vpisano na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Večerja in prenočevanje na kmečkem turizmu v vasi Bolbar nad slikovito sotesko.

 

11. dan (nedelja, 14. april 2024) – UNESCO

Po zajtrku vožnja do mesta Sanandaj, glavno mesto province Kurdistan in drugo največje kurdsko mesto. Leta 2019 je UNESCO mesto prepoznal kot “kreativno mesto glasbe”. Ogledali si bomo palačo Khosro Abad, nato bo sledila večerja in prenočevanje.

 

 

12. dan (ponedeljek, 15. april 2024) – UNESCO

Vožnja iz Sanandaja do arheološke lokacije Takht-e Soleyman na ravnini, obdani z gorami vulkanskega izvora. Kraj je bil povezan s kultom ognja in vode že pred 2.500 leti, ko je bil tu pomemben Zoroastrianski tempelj, v času Sasanidov (3.-7. stol.) pa se je tu razvila izjemna perzijska arhitektura s templom Anahite, boginje vode, ki je močno vplivala na kasnejši razvoj perzijske arhitekture. Kompleks se je razvijal okrog arteškega vodnjaka, ki je svojo slavo ponovno obudil v času mongolske nadvlade v 13. stoletju. Po ogledu in sprehodu po čudoviti pokrajini vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

 

 

13. dan (torek, 16. april 2024)

Zjutraj se bomo odpeljali proti jezeru Urmia, enem največjem slanem jezeru na svetu, ki je zaradi slabih odločitev z njegovim upravljanjem prava ekološka katastrofa. Ob postanku ob jezeru se bomo seznanili s hidrologijo in biologijo jezera, nato pa pot nadaljevali do vasi Kandovan ob vznožju vulkana Sahand. Vas Kandovan slovi po hišah, ki so jih ljudje izklesali v vulkanski tuf in v njih še vedno prebivajo. Sprehodili se bomo po vasi in njeni okolici, prenočevali pa v hotelu, ki je, tako kot hiše domačinov, vklesan v vulkanski tuf.

 

 

14. dan (sreda, 17. april 2024) – UNESCO

Vožnja do Tabriza, ki je bil večkrat tudi perzijska prestolnica in se ponaša z bogato zgodovino. Ogledali si bomo Modro mošejo, kulturno zapuščino Armencev v Iranu in Veliki bazar, ki je od leta 2010 vpisan na UNESCO-v seznam kulturne dediščine, saj je s površino 1 km² največji pokriti bazar na svetu. Popoldan nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Večerja in prenočevanje v Tabrizu.

15. dan (četrtek, 18. april 2024)

Iz Tabriza se bomo odpravili proti vzhodu in se na poti ustavili v gorovju Aladaghlar, kjer bomo lahko opazovali pisane sloje kamnin. Sledila bo vožnja do mesta Zanjan, kjer si bomo v muzeju ogledali mumije, ki so jih našli v solnem rudniku. Če bo čas, si bomo ogledali še izredno zanimiv Antropološki muzej, v katerem se nahaja tudi nekdanja pralnica za pranje perila in delavnice različnih obrtnikov.  Prenočevanje v Zanjanu.

16. dan (petek, 19. april 2024) – UNESCO

Vožnja iz Zanjana do nekdanje prestolnice Soltaniyeh, ki so jo ustanovili mongolski vladarji v 15. stoletju. Ogledali si bomo znameniti mavzolej in se nato odpeljali do mesta Qazvin, kjer si bomo ogledali lepo obnovljen karavanseraj Sa’d al-Saltaneh. Prenočevanje v Qazvinu.

17. dan (sobota, 20. april 2024)

Zjutraj vožnja do letališča v Teheranu in pot nazaj v Slovenijo.

Vodstvo: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2020-2024.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi:

 • 8 oseb: 2.350,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 9 oseb: 2.275,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 10 oseb: 2.095,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 11 oseb: 2.050,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 12 oseb: 1.960,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 13 oseb: 1.925,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 14 oseb: 1.895,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 15 oseb: 1.800,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 16 oseb: 1.780,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 17 oseb: 1.760,00 + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 18 oseb: 1.700,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 19 oseb: 1.680,00 € + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €),
 • 20 oseb: 1.665,00 + letalska karta do Teherana (pribl. 550,00 €).

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine in kosila/večerje: od 300,00 do 350,00 € na osebo (plačilo na samem potovanju).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

CENA VKLJUČUJE: 

 • letalski prevoz Ljubljana – Teheran, Teheran – Ljubljana,
 • letališke pristojbine  in takse,
 • notranji let Teheran – Ahvaz,
 • turistično zdravstveno zavarovanje za Iran,
 • prevoz s turističnim avtobusom po Iranu po programu,
 • vstopna viza za Iran,
 • 16 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 4*,
 • vodstvo slovenskega in iranskega, angleško govorečega vodnika,
 • stroški priprave in organizacije potovanja.

KAJ NI VKLJUČENO V CENO?

 • vse, kar ni navedeno zgoraj,
 • morebitni dodatni stroški za oglede ali obroke, ki niso predvideni v programu,
 • napitnine za lokalne vodnike,
 • vse, kar ni navedeno posebej in se organizira naknadno po dogovoru s skupino na samem potovanju.

OPOZORILO: Navedene cene aranžmaja veljajo ob trenutni ceni letalskih kart. Nakup letalskih kart bo izveden ob zagotovljenem minimalnem številu potnikov. Če bo cena letalskih kart takrat višja od trenutne, si pridržujemo pravico do zvišanja cene aranžmaja, o čemer boste obveščeni vsi prijavljeni potniki.

MOŽNO JE PLAČILO V ŠTIRIH OBROKIH, VSAJ TRIJE MORAJO BITI PLAČANI PRED ODHODOM.

 

 

 • med bivanjem v Iranu potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje proti drugim boleznim, kot je covid-19) pred odhodom ni potrebno.