19. – 27. marec 2022

devetdnevno potovanjeŸ • letalo • avtobus

Medtem, ko bo k nam šele začela prihajati pomlad, se lahko z nami podate na raziskovanje neokrnjene narave Severnega Cipra, kjer si bomo ogledali več zavarovanih območij in spoznavali različna življenjska okolja rastlin in živali, od katerih so mnogi endemiti otoka. Ravno v tem času se bodo razcveteli divje rastoči tulipani in številne orhideje, ob morskih lagunah bomo opazovali vodne ptice, spoznavali slanoljubno vegetacijo obalnih sipin, gorovij, starih oljčnih nasadov in se sprehajali med prosto živečimi osli na skrajnem severovzhodu otoka. Bogate vtise bo popestrila odlična lokalna kulinarika.

1. dan (19. marec 2022): Prihod na Severni Ciper

Odhod v dopoldanskih urah z letališča Brnik. Let do Istanbula in naprej do letališča Erçan na Cipru. Transfer do namestitve v središču Nikozije (Lefkoşa), večerja in prenočevanje.

2. dan (20. marec 2022): Zahod

Pot bomo začeli pri ruševinah Soli po poti, ki teče skozi nasade citrusov. Pot gre nato mimo vzožja hribovja Troodos, kjer bodo cvetele spomladanske rastline. Na tem območju je veliko orhidej. Pot se zlagoma vzpenja do vasi Bağlıköy (Ambelikou), prijetne vasice, skrite v gorski dolini. V vasi se nahaja precej tradicionalnih hiš, ki so obnovljene. Po ogledu vasice in postanku za kavo se bomo vrnili do ruševin Soli, kjer si bomo ogledali ostanke amfiteatra, agoro in baziliko, ki je znana po svojih mozaikih.

Obiskali bomo tudi rudarsko mesto Lefke, ki ima bogato otomansko in kolonialno britansko arhitekturo, tu pa je tudi sedež islamske sekte Naqshibendi.

Hoja: 8,5 km, 300 m višinske razlike.

 

3. dan (21. marec 2022): Naravoslovno bogata kmetijska pokrajina

Pot bomo zjutraj začeli pri vodnem izviru, katerega vode se zbirajo v akvedukt in tečejo navzdol skozi rodovitno dolino. To je ena od redkih zelenih dolin s skoraj edinim izvirom v severnem delu Cipra, ki nikoli ne presahne. Ob akveduktu uspeva veliko vodnih in močvirnih rastlin. Ozka vijugasta pot sledi vodnemu toku proti dnu doline pod visokimi drevesi pinij. Na koncu akvedukta je velik vodni zbiralnik, ki ga že stoletja uporabljajo za namakanje oljčnih nasadov. V tem nasadu uspeva približno 2000 oljk, 400 od njih je starih več kot 500 let. Nekatera najstarejša drevesa so stara tudi od 800 do 900 let in še vedno obrodijo. V bližini nasada se nahaja tudi podzemna jama in nekaj ruševin. Zaključek pohoda bo po stari stezi ob robu doline med drevesi pinij. Med potjo bomo obiskali tudi grobnico Akdeniz Royal in peščene sipine ob morski obali, kjer bomo lahko opazovali kseromorfne in halofilne rastline Cipra.

Hoja: 9 km, 130 m višinske razlike.

 

4. dan (22. marec 2022): Endemiti gora in križarski grad, Kyrenia

Iz vasi Ilgaz vodi pot vzdolž gora do gorske vasice Karmi. To je zelo dobro ohranjena vas z obnovljenimi tradicionalnimi hišami. Pot se nato vzepnja skozi kanjone in doline proti gradu Sv. Hillarion. Grad stoji na skalnem osamelcu, kjer se je ohranilo 12 zelo specializiranih endemitov gorovja Kyrenia, kot je na primer zelje Sv. Hilariona (Brassica hilarionensis). Razgled z gradu na Kyrenio je čudovit. Za konec si bomo ogledali še mesto Kyrenia, staro mestno jedro: zgodovinsko pristanišče in grad Kyrenia.

Hoja: 5 km, 435 m višinske razlike.

5. dan (23. marec 2022): Lov za gorskimi orhidejami

Na območju Alevkaye so najboljše poti za opazovanje orhidej na Severnem Cipru in z malo sreče lahko najdemo do 10 različnih vrst. Poti po Alevkayi so del najstarejše mreže poti na tem delu otoka. Prve poti je odprla leta 1995 Planinsko-športna zveza in nudijo lepe razglede na goro Pentodactylos, ki je simbol gorske verige Kyrenie. Med sprehodom skozi star pinijev gozd lahko opazujemo številna aromatična sredozemska zelišča. Ob poti se nahaja tudi zapuščen armenski samostan. Možnost ogleda znamenitega herbarija. Po poti lahko spremljamo spreminjanje vegetacije na humidnih severnih pobočjih in suhih in vročih južnih pobočjih, kjer se pot konča v tradicionalni ciprski vasi Kalavaç. Med potjo bomo obiskali tudi vas Çatoz (Serdarlı), kjer se bomo seznanili s tradicionalnim vaškim življenjem.

Hoja: 8 km, 450 m višinske razlike.

 

6. dan (24. marec 2022): Mokrišče Famagusta

Obiskali bomo ostanke antične rimske prestolnice Salamis in se sprehodili 2 km ob obali do lagune Famagusta. Ogledali si bomo jezeri Gülseren in Ayluka, kjer bomo imeli možnost opazovati kravjo čapljo (Bubulcus ibis), ostrogasto pribo (Vanellus spinosus), flaminge in druge ptice. Popoldan si bomo ogledali staro mesto Famagusta in mesto duhov Varosha, nekdanje mondeno letovišče, ki so ga prebivalci zapustili po turški zasedbi leta 1974.

Hoja: 4 km, 20 m višinske razlike.

 

7. dan (25. marec): Zavarovano območje Karpaz

Karpaz je zelo posebno območje, ki je malo razvito in ima zato dobro ohranjeno naravno krajino. Svoj ogled bomo začeli na Zlati obali in se ob apnenčastih klifih nad morjem sprehodili do samostana Apostola Andreja, enem najsvetejših krajev pravoslavnih vernikov. Od tam se bomo sprehodili do skrajnega vzhodnega rta otoka (Karpaz Anayolu) po stezah, ki so jih naredili prosto živeči osli. Čeprav je brinov gozd v ostalem delu Mediterana redek tip vegetacije, potekajo steze po Karpazu prav skozi rastišča teh dreves. Mogoče bo videti lokalno karpaško endemitsko rastlino Teucrium karpasiticum in mnoge ptice selivke, vključno z lokalnim gnezdilcem sredozemskim galebom (Ichthyaetus audouinii), ki je bil nekoč ogrožen.

Hoja: 10 km, 120 m višinske razlike.

8. dan (26. marec): Bogastvo kamnin

Pot bomo začeli na severni, apnenčasti obali ob cerkvi Ayios Philon in romanski baziliki v nekdanjem antičnem mestu Karpasia, enem od devetih kraljestev antičnega Cipra. Pot se nato vzpenja po kvartarnih sedimentih in redkih vulkanskih ostankih lave. Glavna točka ogleda je skrivnostna Rdeča skala neznanega izvora, ki se nahaja le tukaj in nikjer drugje na otoku. Sprehod bomo nadaljevali s spustom v dolino in zaključili na južni obali, kjer se nahajajo zaradi erozije preoblikovani peščenjaki iz neogena.

 

9. dan (27. marec 2022):  Povratek domov

Po zajtrku vožnja na letališče. Let do Istanbula in od tam proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2016-2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2021-2022.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1.350,00 € (prijavljenih 15-20 oseb).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 160,00 €,
 • zdravstveno zavarovanje za tujino pri Zavarovalnici Triglav (paket A: 17,35 €, paket B: 23,43 €, paket C: 31,58 €),
 • riziko odpovedi potovanja (vključuje tudi covid) pri Zavarovalnici Triglav.
 • Izbrano zavarovanje vam uredi agencija, plačilo zavarovanja odpovedi potovanja je treba plačati takoj ob sklenitvi.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 10 do 14 oseb: 200,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le 9 oseb: 430,00 €.

Plačilo aranžmaja najkasneje 1 mesec pred odhodom ob zagotovljenem številu potnikov in ustreznih covidnih razmerah.

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Istanbul – Ercan, Ercan – Istanbul – Ljubljana, letališke pristojbine in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart,
 • vsi prevozi z avtobusom po Severnem Cipru po programu,
 • 7 x polni penzion (polpenzion + lunch paketi), 1 x nočitev z večerjo, 1 x nočitev z zajtrkom,
 • slovenski in lokalni, angleško govoreči vodnik,
 • vse vstopnine po programu,
 • stroške priprave in organizacijo potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej,
 • napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 10,00 do 20,00 €).
 • med bivanjem na Severnem Cipru potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebna.

 

Za vstop v Turčijo je potrebno izpolnjevati določene pogoje glede varnosti zaradi covid-19. Trenutno veljavne pogoje si lahko ogledate na povezavi https://www.visasturkey.com/form-for-entry-to-turkey-entrance-requirement/.

Pogoji za vstop se lahko do odhoda še spremenijo.