3. – 11. september 2022

devetdnevno potovanjeŸ • ladja • avtobus

 

Pobeg v daljno preteklost, ki nam bo razkrila, zakaj na Sardiniji najdemo toliko različnih kamnin, zakaj je njeno površje tako razgibano in zakaj tu uspeva tako pestra paleta rastlinskih in živalskih vrst. Verjetno ni naključje, da se je prav tu razvila ena najstarejših evropskih kultur, ki bo verjetno za vedno ostala vsaj malo skrivnostna in nas popelje v svet domišljije, povezave človeka z naravo in nenavadnimi običaji.

Vabljeni na odkrivanje skrivnostnega sveta Sardinije!

 

1. dan: sobota, 3. september 2022

V jutranjih urah odhod iz Ljubljane in vožnja z avtobusom do Livorna v Italiji. Vkrcanje na trajekt in nočna vožnja do Sardinije, kamor bomo prispeli v jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: nedelja, 4. september 2022

Po jutranjem prihodu v mesto Olbia na severovzhodu Sardinije se bomo odpeljali do megalitskih grobnic Coddu Veccju in nuraga La Prisgiona ter se seznanili s sardinsko kulturo bronaste dobe. Pot nas bo naprej vodila po granitni pokrajini do rta Capo d’Orso, kjer bomo začeli spoznavati bogato in raznoliko geološko zgradbo Sardinije. Granitna je tudi plaža Capo Testa, kjer bo priložnost za kopanje.

 

3. dan: ponedeljek, 5. september 2022

Sardinija je znana tudi hrastih plutovcih in pridobivanje plute je še vedno močna dejavnost, zato si bomo v Muzeju plute ogledali prikaz vseh faz pridobivanja te dragocene naravne surovine. Pot nas bo nato vodila do ruševin gradu Casteldoria, od koder bomo imeli lep razgled na pokrajino, v krajšem pohodu (pribl. 2 km) pa se bomo spustili do reke Coghinas, kjer se nahajajo terme.

Sledila bo vožnja do okamenelega gozda Carrucana di Martis, kjer se bomo seznanili z nekdanjim rastlinstvom Sardinije in okoljem, ki je omogočalo nastanek teh izjemnih fosilov. Na poti proti mestecu Castelsardo se bomo ustavili ob trahitni skali v obliki slona Roccia dell’Elefante, nato pa bo sledila vožnja do hotela in prenočevanje.

 

4. dan: torek, 6. september 2022

Zjutraj se bomo spet podali v daljno preteklost in spoznavali skoraj 6000 let staro zgodovino z ogledom zigurata Monte d’Accoddi ter malo mlajše povezave med Mezopotamijo in Sardinijo. Na SZ Sardinije se nahaja ena najlepših plaž na Sardiniji, La Pelosa. Plaža ni le lepa in priljubljena med turisti, ampak je zanimiv tudi njen nastanek v povezavi z morskimi organizmi, med katerimi danes prevladujejo morski travniki pozidonije. Nekaj deset kilometrov južneje bomo obiskali Naravni park Porto Conte Capo Caccia in raziskovali kraške pojave in zanimive rastlinske vrste. Prenočevanje v mestu Alghero, znanem po rdečih koralah.

 

5. dan: sreda, 7. september 2022

Po zajtrku si bomo privoščili kratek sprehod po slikovitem mestecu Bosa, nato pa se bomo nekoliko južneje sprehodili do klifov, s katerih v morje z višine 40 m pada slap Capu Nieddu. Sledila bo vožnja do arheološkega parka Pozzo Santa Cristina, kjer se bomo vrnili nekaj tisočletij v preteklost in spoznavali legende in arhitekturne mojstrovine starodavne nuraške kulture, od katerih na tem mestu izstopa vodnjak, v katerega ob spomladanskem in jesenskem enakonočju posveti sonce. Konec dneva bomo spet preživeli ob obali, tokrat ob sipinah Spiaggia di Piscinas, kjer se bomo seznanili z nastankom in pomenom sipin ter rudarjenjem v bližini v preteklosti.

 

6. dan: četrtek, 8. september 2022

Dan bomo začeli z ogledom slapa Sa Spendula v čudoviti soteski, nato pa si bomo ogledali eno najpomembnejših nekropol na Sardiniji, Necropoli di Montessu, kjer se nahaja več kot 40 grobnic različnih velikosti iz obdobja od neolitika do bronaste dobe. Ob južni obali se bomo nato zapeljali do morskega zavarovanega območja Punta Molentis, kjer bo čas za kopanje in raziskovanje slikovite obale.

7. dan: petek, 9. september 2022

Na Sardiniji ne gre brez nuraške kulture in ta dan si bomo ogledali naselbino Su Nuraxi, ki je zaradi svoje impresivnosti in dobre ohranjenosti uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Kasneje si bomo v zavarovanem območju Parco della Giara ogledali rekonstrukcije nuraških bivališč, na planoti pa tudi spoznavali posebno geološko zgradbo in konje, ki so jih na otok pripeljali Feničani. Z zgodovino še ne bomo opravili, saj bomo še isti dan obiskali Muzej menhirjev in poskušali poiskati odgovor na vprašanja, kaj so menhirji, kdo jih je postavljal in čemu so bili namenjeni. Po ogledu vožnja do mesta Nuoro, večerja in prenočevanje.

 

8. dan: sobota, 10. september 2022

Zadnji dan bomo preživeli na vzhodu Sardinije. Po zajtrku se bomo odpeljali do obalnega mesteca Cala Gonone, od koder se bomo z ladjico odpeljali na ogled jame Grotta de Buo Marino, ki je neposredno povezana z morjem in zato nekaj posebnega. Pred povratkom do Cala Gonone bo še nekaj časa za kopanje. Za slovo od nuraške kulture se bomo ustavili pri templju Fonte Sacra di si Tempiesu, kjer so ob vodnem izviru nekoč častili vodna božanstva in jim darovali številne predmete. Sledila bo vožnja do pristanišča Olbia, kjer se bomo zvečer vkrcali na ladjo. Nočna vožnja do Livorna.

 

9. dan: nedelja, 11. september 2022

Zjutraj prihod v Livorno, vožnja z avtobusom do Ljubljane.

 

Avtorja programa: © Janja Benedik, Timotej Verbovšek, 2021 – 2022.

Vodstvo: Janja Benedik in Timotej Verbovšek.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p. 

© foto: Timotej Verbovšek.

Cena na osebo, če bo na potovanju*

 • 18-20 oseb: 1.340,00 €,
 • 16-17 oseb: 1.420,00 €,
 • 14-15 oseb: 1.515,00 €,
 • 12-13 oseb: 1.645,00 €,
 • 10-11 oseb: 1.830,00 €.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine: 110,00 € (plačate na mestu samem).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • uristično zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav;
 • zavarovanje odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Triglav;
 • enoposteljna soba: 210,00 € (velja le za hotele na Sardiniji, spanje na ladji v 4-posteljnih kabinah).

CENA VKLJUČUJE:

 • avtobusni prevoz na relaciji Ljubljana – Livorno – Ljubljana ter na Sardiniji po programu z vsemi pripadajočimi stroški
 • vožnja z ladjo na relaciji Livorno – Olbia in Olbia – Livorno v 4-posteljnih kabinah,
 • 7 x polpenzion (zajtrk, večerja) v hotelih na Sardiniji,
 • vodstvo dveh slovenskih vodnikov s poudarkom na geologiji, biologiji in zgodovini,
 • stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej (morebitne dodatne vstopnine, ki niso del programa, ipd.).

*V primeru sprememb cen ladijskega in avtobusnega prevoza si pridržujemo spremembo cene aranžmaja.

 • med bivanjem na Sardiniji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe ladijskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če ladijski prevoznik odpove prevoz in ga prevzame druga ladijska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebna.

Ker so na nekaterih predvidenih lokacijah ogledov napovedane spremembe delovnega časa in/ali zaprtje zaradi obnove, si pridržujemo pravico do delne prilagoditve programa glede na možnost izvedbe.