12. september 2020

enodnevni izlet • minibus

Želite spoznati skrivnostne grape, ki so jih oblikovali številni potoki in reke, planote nad njimi, posejane z idiličnimi vasicami, skrite zaklade narave in nadvse bogato kulturno dediščino? Ne odlašajte, pojdite z nami!

 
 

Iz Ljubljane do Logatca nas bo pot vodila po avtocesti, v Logatcu pa bomo zavili proti Žirem in se kmalu za Rovtami povzpeli na zavraško planoto, kjer med mnogimi starimi kmečkimi stavbami močno izstopa kašča pri Možinotu. Kulturni spomenik, ki na tem mestu stoji že vsaj 400 let, si bomo tudi ogledali in se seznanili z njegovo zgodbo.

 

Iz Zavratca se bomo peš spustili v grapo Črnega potoka do Bezjakovega slapa, kjer je še v začetku 20. stoletja deloval mlin, zdaj pa nanj spominjajo le še propadajoči zidovi in opisna tabla s fotografijo. Ob Črnem potoku se bomo sprehodili do Podklanca in pri tem nekajkrat prečili potok.

 
 
IMG_1953

Pod zavraško planoto se nahaja zanimiv preplet jamskih rovov, Matjaževe kamre. Do njih se bomo potrudili s prečenjem rečice Sovre in si ogledali največje nahajališče ostankov ledenodobnih svizcev v Sloveniji.

 

V bližini Raven pri Žireh se sredi gozda nahaja še ena naravna znamenitost, kamnita Tomaževa miza, do katere se bomo sprehodili po gozdni poti. Zakaj je nastala taka kamnita tvorba in zakaj ravno tukaj?

 

Ker bomo dan začeli z ogledom stare kašče, bomo s kaščo tudi zaključili. Do Koširjeve kašče se bomo peljali po dolini Račeve proti Horjulu. V kašči se nahaja bogata zbirka starih predmetov z zanimivi zgodbami, ki jih pripoveduje njihov lastnik.

Sledilo bo še pozno kosilo na turistični kmetiji nad Horjulom s čudovitim razgledom proti Ljubljanskemu barju, nato pa nas bo pot vodila nazaj proti Ljubljani.

 
 

Vodstvo: Janja Benedik.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI TEDEN DNI PRED ODHODOM.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p., 2020.

 

 

Cena na osebo je odvisna od števila prijavljenih oseb:

  • 10 oseb: 47,00 €,
  • 12 oseb: 40,00 €,
  • 15 oseb: 32,00 €,
  • 20 oseb: 25,00 €.

CENA VKLJUČUJE: 

  • prevoz z minibusom z vsemi pripadajočimi stroški,
  • strokovno vodenje, priprava in organizacija izleta,
  • enodnevno nezgodno zavarovanje za udeležence.

Kosilo in ogled kašč: 15,00 €.

 
 
 
 

Za vse prijavljene udeležence bo urejeno enodnevno nezgodno zavarovanje.

S seboj prinesite zaščitno masko.

 
 
 
 

Priporočljiva oprema na izletu:

  • udobna pohodna obutev s profiliranim podplatom,
  • pohodne palice (priporočljivo),
  • voda, malica.

Za prečenje Črnega potoka ni nobenih mostov, zato bomo brodili čez strugo. Vodostaj običajno ni visok (do gležnjev ali morda malo več), zato je potrebno imeti škornje ali drugo vodoodporno obutev. S seboj imate lahko rezervno obutev in nogavice in po prihodu v Podklanec le zamenjate mokro obutev s suho. Pot je sicer nezahtevna.