1. dan: sobota, 23. oktober 2021

Zjutraj odhod iz Škofje Loke po štajerski avtocesti mimo Ptuja do Ljutomera, kjer si bomo ogledali Muzej Ljutomerski kasač in hipodrom. Ljutomer je zibelka kasaštva na slovenskem in domačini nam bodo s ponosom prikazali svoje delo in uspehe. Po ogledu bo že čas, da napolnimo prazne želodce, kar si bomo privoščili v Zidanici Malek v osrčju Jeruzalemskih goric, kjer bomo imeli tudi pokušino njihovih domačih vin. Sledila bo vožnja proti reki Muri, kjer se bomo v vasi Šafarsko ob rekonstrukciji prazgodovinskega naselja Gradišče seznanili z načinom življenja enih prvih naseljencev tega območja, ki nam ga bodo predstavili domačini. Druženje z domačini bomo zaključili v Ciganskem naselju Kamenci pri Črenševcih, kjer bomo deležni prave ciganske pogostitve z domačim bogračem in lokalnim vinom ter izvedeli marsikatero zanimivo zgodbo ljudi, katerih način življenja in razmišljanja že nekaj stoletij buri duhove. Sledila bo vožnja do hotela Zvezda v Murski Soboti, kerj bo nastanitev in prenočevanje.

2. dan: nedelja, 24. oktober 2021

Po poznem zajtrku se bomo bomo odpeljali v bližnji dvorec Rakičan, kjer si bomo ogledali del njegove notranjosti in grajski park. Zgodbe o nekdanjih lastnikih dvorca so med domačini še vedno žive in kakšno od njih bo z nami zagotovo delil lokalni vodnik. Pot nas bo naprej vodila v vas Lipovci, kjer si bomo ogledali izdelavo slamnatih izdelkov, ki jih v domačem podjetju Dožnjek izdelujejo na tradicionalen način. V Nedelici, nedaleč od tam, si bomo na Kovačevi domačiji privoščili degustacijo domačih suhomestantih izdelkov in lokalnih vin. Čas do naslednje degustacije bomo izrabili za ogled izjemne okrogle romanske arhitekture iz 13. stoletja in gotskega slikarstva – rotunde Sv. Nikolaja v vasi Selo. Zaključek dneva bo v vasi Polana pri Murski Soboti, kjer so v Lovenjakovem dvoru pred kratkim gostinski in hotelirski dejavnosti dodali še izdelavo žganih pijač, ki jih bomo seveda tudi pokušali, nato pa si tam privoščili še večerjo. Po večerji bo sledila vožnja do hotela v bližnjo Mursko Soboto.

3. dan: ponedeljek, 25. oktober 2021

Pot nas bo po zajtrku naprej vodila v Radence, kjer se bomo sprehodili do naravnega izvira Petanjski vrelec, katerega vodo lahko pijemo pod blagovno znamko Radenska. Da v Prekmurju ne gre brez buč in bučnega olja, bomo spoznali v Oljarni Dajč, kjer je oljarstvo sicer le ena od številnih dolgoletnih dejavnosti domačije, ogledali pa si bomo celoten postopek izdelave olja in ga na koncu seveda lahko tudi poskusili. Za konec potepanja po Prekmurju se bomo podali na bližnji najvišji vrh tega dela Slovenije, Sotinski breg (418 m), kjer stoji razgledni stolp s čudovitim razgledom na okolico, ki ga bomo v primeru lepega vremena deležni tudi sami. Izlet bomo zaključili s poznim kosilom na kmečkem turizmu in se do večera vrnili v Škofjo Loko.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI NEKAJ DNI PRED ODHODOM.

IZLET LAHKO PLAČATE S TURISTIČNIMI BONI. VEČ INFORMACIJ V POSEBNEM ZAVIHKU NA VRHU STRANI.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2021.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2021.