9. – 18. oktober 2023

desetdnevno potovanjeŸ • letalo • džipi • kamele

Socotra postaja vedno bolj priljubljena destinacija za vse, ki želijo doživeti neokrnjeno naravo z nenavdanimi rastlinskimi in živalskimi vrstami, ki jih lahko najdemo le tu in nikjer drugje na svetu. Zaradi svoje posebnosti je otok uvrščen na UNESCO-ov seznam svetovne dediščine in številne rastlinske in živalske endemite najlažje opazujemo, če se v naravo odpravimo peš. Ekskluzivni program ponuja tridnevni pohod na najvišje gorovje otoka Haghier, ostale dni pa uživamo v snorkljanju, raziskovanju gozdov zmajevih dreves, sprehodih po laguni in plavanju. Potovanje za vse ljubitelje narave in pohodništva.

 

PRIPOROČAMO PRIJAVO VSAJ 2 MESECA PRED ODHODOM ZARADI ZAGOTOVITVE LETALSKIH KART NA RELACIJI ABU DHABI – SOCOTRA, SAJ SO ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA ZELO HITRO RAZPRODANE IN JIH JE OB LE ENEM LETU TEDENSKO TEŽKO ZAGOTOVITI.

 

1.dan: ponedeljek, 9. 10. 2023

Odhod iz Slovenije in let Ljubljana – Istanbul – Abu Dhabi.

2. dan: torek, 10. 10. 2023

Jutranji let iz Abu Dhabija na Socotro. Po ureditvi vseh formalnosti na letališču vožnja v Wadi Ayhaft, kjer se bomo prepustili raziskovanju kanjona in kopanju v naravnem bazenu ter prvič prišli v stik z nenavadnim rastlinstvom in živalstvom otoka. Pozno popoldan vožnja do plaže Dihamri. Kampiranje.

3. dan: sreda, 11. 10. 2023

Po zajtrku si bomo privoščili snorkljanje na najlepših koralnih grebenih Socotre. Opazovali boste lahko številne vrste rib, koral, morske zvezde in druge morske organizme. Za manj navdušene plavalce bo priložnost za raziskovanje plaže in okolice s številnimi zanimivimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Po kosilu bomo zapustili plažo Dihamri in se odpeljali na planoto Homhil, ki velja za pravi botanični vrt. V sicer ne najbolj optimalnem času za opazovanje cvetočih rastlin bomo spoznali kadilno bosvelijo, stekleničasto drevo, drevesno kumaro, alojo in še marsikatero drugo endemično vrsto, ki nam bodo razkrile svoje prilagoditve na posebne razmere, ki so se jim prilagodile v dolgem evolucijskem razvoju. S planote se bomo sprehodili do naravnega bazena, ki ob kopanju nudi tudi pogled na spodaj ležeče Arabsko morje. Popolna idila pred večerjo in kampiranjem na planoti Homhil.

4. dan: četrtek, 12. 10. 2023

Po zajtrku se bomo odpeljali v Wadi Denaghen, ki se razteza južno od glavnega mesta Hadibo. Tam nas bodo pričakale kamele in njihovi vodniki. Vso prtljago in opremo bomo preložili na kamele  in se peš odpravili iz Wadija Denaghen na pogorje Haghier, najvišjega na otoku (pribl. 1500 m n. m.), kjer nas bo za nagrado čakala čudovita pokrajina z mnogimi endemičnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami ter tradicionalna lokalna arhitektura tamkajšnjih prebivalcev.

Hoja: 6-7 ur.

5. dan: petek, 13. 10. 2022

Drugi dan pohoda bomo začeli s spustom med najvišjimi vrhovi gorovja do Wadija Da’asqalah, pot pa bomo nadaljevali do Wadija Daahzhz. To območje je znano po izjemno bogatem in pestrem rastlinstvu in živalstvu ter najlepših razgledih na Socotri. Preostanek dneva bomo uživali v plavanju v vadiju in raziskovanju okolice.

Hoja: 6 ur.

6. dan: sobota 14. 10. 2023

Po zajtrku bomo nadaljevali svoj pohod do Wadi Daerhu, kjer nas bodo spremljale številne endemične rastline in ptice ter zeleni pašniki, na katerih nomadski pastirji pasejo svojo živino. Na poti bomo nagrajeni s čudovitimi razgledi na slikovito pokrajino z nenavadnimi skalnimi oblikami. Na koncu Wadi Daerhu nas bodo čakala vozila, s katerimi se bomo odpeljali na planoto Fermhin, kjer bomo kampirali med zmajevimi drevesi.

Hoja: 3-5 ur.

 

7. dan: nedelja, 15. 10. 2023

Po zajtrku se bomo sprehodili  po gozdu zmajevih dreves, nato pa se bomo odpeljali na planoto Dixam in od tam proti SZ otoka in se najprej ustavili v vasi Ghubba ter se seznanili s tamkajšnjimi cenotami in starimi solinami. Od tam bomo pot nadaljevali proti mestu Qalansiya in naprej do bližnje lagune Detwah, kjer bomo uživali v čudoviti pokrajini, raziskovali laguno s številnimi vodnimi pticami in morskimi rakovicami ali pa se povzpeli na goro nad laguno. Kampiranje v laguni Detwah.

8. dan: ponedeljek, 16. 10. 2023

Zjutraj vožnja s čolni do plaže Schuab. Z nekaj sreče nas bodo na poti spremljali delfini in številne vrste ptic, ki gnezdijo na tem delu otoka ali se prehranjujejo z morskimi organizmi. Ob plaži Schuab se nahajajo ostanki mangrov, do katerih se bomo sprehodili, nato pa bo pred povratkom še nekaj časa za kopanje. Popoldan prosto za raziskovanje lagune Detwah in kopanje. Prenočevanje v lagun Detwah.

9. dan: torek, 17. 10. 2023

Po zajtrku vožnja do Hadiboja, čas za nakupe lokalnih izdelkov, nato pa vožnja do letališča, let Socotra – Abu Dhabi.

10. dan: sreda, 18. 10. 2023

Let Abu Dhabi – Istanbul – Ljubljana.

Vsak udeleženec prejme knjižico s predstavitvijo narave Socotre in najpogostejšimi rastlinskimi in živalskimi vrstami v slovenskem jeziku.

Vodenje: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023.

Cena na osebo, če bo na potovanju

 • 15 oseb: 1.380,00 € + letalske karte (pribl. 1370,00 €).
 • 13-14 oseb: 1.430,00 € + letalske karte (pribl. 1370,00 €).
 • 11-12 oseb: 1.460,00 € + letalske karte (pribl. 1370,00 €).
 • 9-10 oseb: 1.530,00 € + letalske karte (pribl. 1370,00 €).
 • 6-8 oseb: 1.680,00 € + letalske karte (pribl. 1370,00 €).
 • Cena letalskih kart velja na dan objave programa (marec 2023).

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Abu Dhabi, Abu Dhabi - Ljubljana, letališke pristojbine in takse, 
 • letalski prevoz Abu Dhabi - Socotra in Socotra - Abu Dhabi,
 • vstopna viza za Socotro,
 • vsi prevozi z vozili 4 x 4 po Socotri po programu, najem voznikov/kuharjev,
 • najem kamel in njihovih vodnikov za čas pohoda po gorovju Haghier,
 • vožnja s čolni do plaže Schuab in nazaj,
 • 7 x nočitev v šotoru, najem šotorov in spalnih podlog,
 • 3 obroki dnevno (zajtrk, kosilo, večerja), prvi dan prihoda na Sokotro le kosilo in večerja, zadnji dan na Socotri le zajtrk; na poti iz Slovenije do Socotre in nazaj si potniki sami uredijo hrano na letališčih,
 • spremstvo lokalnega socotranskega vodnika z dobrim poznavanjem lokalnega rastlinstva in živalstva,
 • vodenje slovenskega vodnika s poznavanjem socotranskega rastlinstva, živalstva in geologije,
 • vstopnine v zavarovana območja,
 • stroške priprave in organizacijo potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej,
 • napitnine za lokalnega vodnika in voznike (približno 20 € na osebo).

PRIDRŽUJEMO SI SPREMEMBO CENE POTOVANJA, ČE BI OD OBJAVE (MAREC 2023) DO ODHODA PRIŠLO DO POVIŠANJA CEN LETALSKIH KART ALI DRUGIH STROŠKOV. V TEM PRIMERU OBVESTIMO PRIJAVLJENE POTNIKE  GLEDE NA V. ČLEN SPLOŠNIH POGOJEV POTOVANJA.

 • med bivanjem na Socotri potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, ...) - zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, ... moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebna.

Za Socotro trenutno ni nobenih omejitev glede covid-19.