1.dan: ponedeljek, 9. 10. 2023

Odhod iz Slovenije in let Ljubljana – Istanbul – Abu Dhabi.

2. dan: torek, 10. 10. 2023

Jutranji let iz Abu Dhabija na Socotro. Po ureditvi vseh formalnosti na letališču vožnja v Wadi Ayhaft, kjer se bomo prepustili raziskovanju kanjona in kopanju v naravnem bazenu ter prvič prišli v stik z nenavadnim rastlinstvom in živalstvom otoka. Pozno popoldan vožnja do plaže Dihamri. Kampiranje.

3. dan: sreda, 11. 10. 2023

Po zajtrku si bomo privoščili snorkljanje na najlepših koralnih grebenih Socotre. Opazovali boste lahko številne vrste rib, koral, morske zvezde in druge morske organizme. Za manj navdušene plavalce bo priložnost za raziskovanje plaže in okolice s številnimi zanimivimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Po kosilu bomo zapustili plažo Dihamri in se odpeljali na planoto Homhil, ki velja za pravi botanični vrt. V sicer ne najbolj optimalnem času za opazovanje cvetočih rastlin bomo spoznali kadilno bosvelijo, stekleničasto drevo, drevesno kumaro, alojo in še marsikatero drugo endemično vrsto, ki nam bodo razkrile svoje prilagoditve na posebne razmere, ki so se jim prilagodile v dolgem evolucijskem razvoju. S planote se bomo sprehodili do naravnega bazena, ki ob kopanju nudi tudi pogled na spodaj ležeče Arabsko morje. Popolna idila pred večerjo in kampiranjem na planoti Homhil.

4. dan: četrtek, 12. 10. 2023

Po zajtrku se bomo odpeljali v Wadi Denaghen, ki se razteza južno od glavnega mesta Hadibo. Tam nas bodo pričakale kamele in njihovi vodniki. Vso prtljago in opremo bomo preložili na kamele  in se peš odpravili iz Wadija Denaghen na pogorje Haghier, najvišjega na otoku (pribl. 1500 m n. m.), kjer nas bo za nagrado čakala čudovita pokrajina z mnogimi endemičnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami ter tradicionalna lokalna arhitektura tamkajšnjih prebivalcev.

Hoja: 6-7 ur.

5. dan: petek, 13. 10. 2022

Drugi dan pohoda bomo začeli s spustom med najvišjimi vrhovi gorovja do Wadija Da’asqalah, pot pa bomo nadaljevali do Wadija Daahzhz. To območje je znano po izjemno bogatem in pestrem rastlinstvu in živalstvu ter najlepših razgledih na Socotri. Preostanek dneva bomo uživali v plavanju v vadiju in raziskovanju okolice.

Hoja: 6 ur.

6. dan: sobota 14. 10. 2023

Po zajtrku bomo nadaljevali svoj pohod do Wadi Daerhu, kjer nas bodo spremljale številne endemične rastline in ptice ter zeleni pašniki, na katerih nomadski pastirji pasejo svojo živino. Na poti bomo nagrajeni s čudovitimi razgledi na slikovito pokrajino z nenavadnimi skalnimi oblikami. Na koncu Wadi Daerhu nas bodo čakala vozila, s katerimi se bomo odpeljali na planoto Fermhin, kjer bomo kampirali med zmajevimi drevesi.

Hoja: 3-5 ur.

 

7. dan: nedelja, 15. 10. 2023

Po zajtrku se bomo sprehodili  po gozdu zmajevih dreves, nato pa se bomo odpeljali na planoto Dixam in od tam proti SZ otoka in se najprej ustavili v vasi Ghubba ter se seznanili s tamkajšnjimi cenotami in starimi solinami. Od tam bomo pot nadaljevali proti mestu Qalansiya in naprej do bližnje lagune Detwah, kjer bomo uživali v čudoviti pokrajini, raziskovali laguno s številnimi vodnimi pticami in morskimi rakovicami ali pa se povzpeli na goro nad laguno. Kampiranje v laguni Detwah.

8. dan: ponedeljek, 16. 10. 2023

Zjutraj vožnja s čolni do plaže Schuab. Z nekaj sreče nas bodo na poti spremljali delfini in številne vrste ptic, ki gnezdijo na tem delu otoka ali se prehranjujejo z morskimi organizmi. Ob plaži Schuab se nahajajo ostanki mangrov, do katerih se bomo sprehodili, nato pa bo pred povratkom še nekaj časa za kopanje. Popoldan prosto za raziskovanje lagune Detwah in kopanje. Prenočevanje v lagun Detwah.

9. dan: torek, 17. 10. 2023

Po zajtrku vožnja do Hadiboja, čas za nakupe lokalnih izdelkov, nato pa vožnja do letališča, let Socotra – Abu Dhabi.

10. dan: sreda, 18. 10. 2023

Let Abu Dhabi – Istanbul – Ljubljana.

Vsak udeleženec prejme knjižico s predstavitvijo narave Socotre in najpogostejšimi rastlinskimi in živalskimi vrstami v slovenskem jeziku.

Vodenje: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023.