1. dan: petek, 26. april 2024

Odhod iz Slovenije, let Brnik – Atene, Atene – Heraklion. Vožnja do Ierapetre, mesteca na južni obali Krete. Večerja in prenočevanje.

 
 

2. dan: sobota, 27. april 2024

Dan za spoznavanje planote nad Ierapetro. Obiskali bomo idilično vasico Kroustas in ob kavi v taverni uživali v mirnem vaškem vzdušju. Potem nas bo pot vodila mimo nasadov mandljev do zavarovanega gozdnega območja, kjer se bomo sprehodili med borovci in cipresami po nekdanjih minojskih poteh (pribl. 2 uri hoje). V vasi Kalamafka si bomo ogledali jamsko svetišče in konglomeratne osamelce, ki dajejo pokrajini svojevrsten čar. Čudovita pokrajina  nas bo navduševala še vso pot proti soteski Sarakinas, kjer se bomo sprehodili skozi ozek prehod do prvih težje prehodnih pregrad. Če bo čas, še skok v Libijsko morje (za vse, ki jim morje ne bo prehladno) in povratek na večerjo v Ierapetro.

Hoja: pribl. 3 km, 150 m višinske razlike.

3. dan: nedelja, 28. april 2024

Spoznavanje podeželja vzhodnega dela Krete bomo začeli z vožnjo do severne obale in nadaljevali do vasi Zakros, od koder se bomo spustili v istoimenski kanjon in se po njegovem dnu sprehodili do morske obale. Na poti skozi kanjon bomo spoznali nekaj zanimivih kamnin in rastlin.  Po postanku za kosilo v taverni ob čudoviti obali bomo pot nadaljevali po vijugasti podeželski cesti z lepimi pogledi na vzhodno obalo in fragano, spoznali nekaj geoloških posebnosti in občudovali spomladansko cvetje ter se nato se ustavili v pozabljeni beneški vasici Voila. Nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini nas bo pripeljalo do južne kretske obale, kjer se bomo ustavili ob kanjonu Pervolakia, kjer se nahaja samostan Kapsa, skrit v pečini nad kanjonom. Prosti čas za raziskovanje kanjona, obisk samostana ali morda kopanje v Libijskem morju. Povratek v Ierapetro na večerjo in prenočevanje.

Hoja: 3, 5 km, 170 m višinske razlike.

4. dan: ponedeljek, 29. april 2024

Dan bomo začeli z vožnjo ob južni obali Krete, polni rastlinjakov za gojenje različnih vrst zelenjave. Prečili bomo obrobje planote Dikteon in se zapeljali med idilične vasice v notranjosti Krete, obdane z oljkami in vinogradi. Ustavili se bomo v vasi Archanes, ki slovi po zanimivih muralih (poslikave na stenah hiš), nato pa nekaj časa posvetili Minojcem, njihovi kulturi in obredom. V neposredni bližini Archanesa se nahaja eno najbolj zanimivih minojskih pokopališč z različnimi oblikami grobnic, nedaleč stran pa tudi ostanki svetišča, pod sveto goro Yuktas, kjer naj bi opravljali tudi obrede žrtvovanja ljudi. Pot nas bo nato vodila naprej po čudoviti pokrajini do vasi Agios Thomas, ki je prava kulturna zakladnica, saj se v njej nahajajo rimske grobnice, ostanki starogrškega gledališča, jamska svetišča in skoraj 50 pravoslavanih cerkvic. Po ogledu in krajšem postanku se bomo odpeljali še do antičnega mesta Rizinia, ki nas bo navdušilo s svojo strateško lego in ostanki templjev, ki povezujejo antično Kreto z egipčanskim in bližnjevzhodnim prostorom. Dan, posvečen različnim zgodovinskim in kulturnim obdobjem, bomo zaključili z vožno mimo Herakliona proti vasici Bali ob severni obali. Večerja in prenočevanje.

5. dan: torek, 30. april 2024

Zjutraj nas bo vodila proti jugu otoka skozi sotesko Kourtaliotiko do plaže Preveli, kjer se nahaja eno izmed redkih rastišč kretske dateljeve palme (Phoenix theophrasti). Palme uspevajo v naravnem gozdu ob izlivu reke Megalos Potamos v Libijsko morje. Po postanku, ki ga bomo namenili raziskovanju obale in palmovega gozda, se bomo odpeljali do druge naravne znamenitosti, ki se nahaja v bližini Agios Pavlos. Tam bomo spoznali moč narave in nastanek kamnitih gub ter videli posledice hudega potresa pred dobrimi 1500 leti, ko se je del Krete dvignil za neverjetnih 9 m. Pot nas bo nato vodila skozi majhne vasice, od koder bo lep razgled na najvišji vrh Krete Psyloritis (gora Ida), po redko poseljeni pokrajini do samostana Arkadi, ki je imel pomembno vlogo v odporniškem gibanju 19. stoletja proti Turkom. Na poti nazaj v Bali se bomo ustavili še v vasi Margarites, ki je znana po tradicionalni keramiki.

Hoja: 2 + 1 km, 130 m višinske razlike.

6. dan: sreda, 1. maj 2024

Dan za spoznavanje notranjosti Krete. Raziskovanje podeželja Krete bomo nadaljevali v slikoviti vasici Axos, kjer si bomo ogledali Muzej lesenih skulptur. Nadarjeni domačin samouk iz več vrst lesa izdeluje neverjetne kipe, s katerimi prikazuje zgodovino Krete in življenje ljudi. Sledila bo vožnja do samostana Vossakos, ki se skriva za mogočnim gorskim grebenom, pot do njega pa odkriva nekatere geološke posebnosti. Popolnoma zapuščen samostan so v zadnjih treh desetletjih obnovili v idiličen kraj, kjer menihi z gojenjem zelenjave, sadja in živali skrbijo za lastno samooskrbo, dvorišče pa predstavlja pravi botanični vrt. Od tam se bomo odpeljali v vasico Drosia do značilne vaške taverne, kjer se običajno zbirajo domačini, po krajšem postanku pa se bomo nekaj kilometrov stran odpravili na pohod po podeželski cesti do vasice Fodele, kjer se je rodil znameniti slikar El Greco. Ob poti bomo imeli čas za raziskovanje spomladanskega cvetja. Zaključili bomo v taverni v vasi Sisses in si v družbi domačinov privoščili domačo hrano in pijačo. Sledila bo vožnja v hotel v Bali in prenočevanje.

Hoja: 5 km, pribl. 300 višinskih m spusta.

7. dan: četrtek, 2. maj 2024

Predzadnji dan raziskovanja kretskega podeželja bomo pravzaprav začeli v mestu. Odpravili se bomo v bližnji Rethymno in se odpravili na tržnico, kamor lokalni kmetje enkrat tedensko pripeljejo prodajat svojo zelenjavo in sadje. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali nekaj najlepših stavb iz beneškega in turškega obdobja, nekaj pa bo tudi prostega časa za samostojno raziskovanje. Iz Rethymna nas bo pot vodila do nekaj kilometrov oddaljenega kanjona, kjer so nekoč delovali številni mlini. Danes mimo njihovih ruševin vodi lepo urejena steza in v senci platan, fig in oleandrov se bomo ob potoku, ki v kanjonu ustvarja številne slapiče in tolmune, sprehodili tudi mi. Z avtobusom se bomo nato odpeljali do vasi Argiroupoli, ki čepi na razglednem grebenu. Po ozkih vijugastih ulicah se bomo spustili do vznožja vasi, kjer se nahajajo številni vodni izviri. “Vodni” dan bomo zaključili ob največjem naravnem jezeru na Kreti Kournas, kjer bo priložnost za kratek sprehod ob njegovi obali, seznanili pa se bomo tudi z njegovim pomenom za rastlinstvo in živalstvo, legendami o nastanku in pohlepnimi zazidalnimi načrti, ki ogožajo njegov obstoj. Po ogledu povratek v Bali, večerja in prenočevanje.

Hoja: 3 km, 150 m višinske razlike.

8. dan: petek, 3. maj 2024

Zgodaj zjutraj vožnja do letališča in let Heracleon – Atene, Atene – Brnik. Prihod v dopoldanskih urah.

 
 
 

Vodstvo: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2020-2024.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p.