1. dan: petek, 24. september 2021

Letalski prevoz z Brnika v Heraklion. Vožnja do Ierapetre, mesteca na južni obali Krete.

 
 
 
 
 

2. dan: sobota, 25. september 2021

Dan za spoznavanje planote nad Ierapetro. Obiskali bomo idilično vasico Kroustas in ob kavi v taverni uživali v mirnem vaškem vzdušju. Potem nas bo pot vodila mimo nasadov mandljev do zavarovanega gozdnega območja, kjer se bomo sprehodili med borovci in cipresami po nekdanjih minojskih poteh (pribl. 2 uri hoje). V vasi Kalamafka si bomo ogledali jamsko svetišče in konglomeratne osamelce, ki dajejo pokrajini svojevrsten čar. Čudovita pokrajina  nas bo navduševala še vso pot proti soteski Sarakinas, kjer se bomo sprehodili skozi ozek prehod do prvih težje prehodnih pregrad. Če bo čas, še skok v Libijsko morje in povratek na večerjo v Ierapetro.

 
 
 
 
 

3. dan: nedelja, 26. september 2021

Spoznavanje podeželja vzhodnega dela Krete bomo začeli z vožnjo do severne obale in nadaljevali do vasi Zakros.  V njeni bližini se bomo spustili v istoimenski kanjon in se po njem sprehodili do nekdanje minojske palače v neposredni bližini morja. Po premoru (možnost kopanja) bomo pot nadaljevali po vijugasti podeželski cesti z lepimi pogledi na vzhodno obalo in frigano, spoznali nekaj geoloških posebnosti in se ustavili v pozabljeni beneški vasici Voila. Nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini nas bo pripeljalo do južne kretske obale, kjer se bomo ustavili ob kanjonu Pervolakia, kjer se nahaja samostan Kapsa. Prosti čas za raziskovanje kanjona ali kopanje v Libijskem morju. Povratek v Ierapetro na večerjo in prenočevanje.

 
 
 
 
 
 

4. dan: ponedeljek, 27. september 2021

Dan bomo začeli z vožnjo ob južni obali Krete, polno rastlinjakov za gojenje različnih vrst zelenjave. Prečili bomo obrobje planote Dikteon in se spustili na plodno ravnico, poraslo z oljkami in vinogradi. Tam se bomo ustavili na mestu nekdanje minojske palače Phaistos, ki predstavlja tudi izredno razgledno točko. Pot bomo nadaljevali pod zahodnim vznožjem najvišje kretske gore Psiloritis, kjer se bomo obrnili proti severu med nasadi večstoletnih oljk in skoraj pozabljenih vasic do znamenitega samostana Arkadi, ki je, kot mnogi drugi kretski samostani, imel pomembno vlogo v odporniškem gibanju. Dan bomo zaključili na severni obali v vasici Bali, kjer bo večerja in prenočevanje.

 
 
 

5. dan: torek, 28. september 2021

Zjutraj se bomo najprej sprehodili po kanjonu med vasema Myli in Xiron Chorion, kjer je nekoč delovalo precej mlinov, ki pa so danes opuščeni ali spremenjeni v taverne (1 h hoje). Naslednji ogled bo posvečen spominu na minojsko kulturo, saj se bomo v vasi Armeni sprehodili po minojskem pokopališču, ki leži v idiličnem hrastovem gozdu. Sledila bo vožnja do vasi Argiroupoli, kjer nas bodo navduševali številni vodni izviri, privoščili si bomo kavo in se sprehodili do ostankov antične Lappe. Za konec se bomo odpeljali do jezera Kournas, ki velja za največje naravno jezero na Kreti. Tam bo nekaj časa za kopanje ali posedanje v taverni ob jezerski obali. Sledila bo vožnja do Balija, kjer bosta večerja in prenočevanje.

 
 
 

6. dan: sreda, 29. september 2021

Predzadnji dan raziskovanja kretskega podeželja nas čaka nekaj pravih biserov v osrednjem delu otoka. Najprej nas bodo razveselile “babičine pite”, kamniti skladi v obliki pit, ki se nahajajo med sadovnjaki pod ozkim razgledim grebenom, kjer so nekoč davno v mestu Rizinia postavili prvi kamniti tempelj na ozemlju današnje Grčije. Z grebena nas bo pot po dolini vodila najprej do slikovite kraške udornice, malo naprej pa do čudovitega območja škrapelj na obrobju ene od vasic med številnimi oljčniki in vinogradi. Vožnja skozi značilno kretsko podeželje nas bo pripeljala do vasi Axos, kjer si bomo ogledali muzej čudovitih lesenih skulptur kiparja samouka, nadaljevali pa proti obnovljenemu samostanu Vossakos, skritemu “na koncu sveta”. Ob poti bomo občudovali izredno lepe kamnite gube, dan pa zaključili z večerjo v vaški taverni ob doma pridelani in pripravljeni hrani.

 
 
 

7. dan: četrtek, 30. september 2021

Dan za spoznavanje zahodnega dela Krete. Najprej se bomo ustavili v mestu Rethymno in se sprehodili po trdnjavi ter med ozkimi ulicami srednjeveškega mesta spoznavali vplive beneške in otomanske arhitekture. Sledila bo še ena zgodovinska posebnost – ena najstarejših oljk na svetu, ki raste na Kreti v majhni vasici sredi nepreglednih oljčnih nasadov. Ob njej bomo spoznali tudi tadicionalni način izdelave oljčnega olja. Popoldan bomo namenili gričevnatemu območju zahodne Krete, kjer se bomo povzpeli na hrib z ostanki antičnega mesteca Polyrrinia in čudovitim razgledom na širšo okolico (45 min hoje, krožna pot). Sledil bo povratek na večerjo in prenočevanje.

 
 
 
 

8. dan: petek, 1. oktober 2021

Po poznem zajtrku vožnja do letališča in let Heracleon – Brnik.

 
 
 

Vodstvo: Janja Benedik.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2020-2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p.