14. – 21. maj 2021

osemdnevni izlet • letalo in minibus

 • za vse, ki ste že obiskali najbolj znane destinacije Krete,
 • za vse, ki želite uživati v naravi in krajih brez množičnega turizma,
 • za vse, ki bi se radi greli pod kretskim soncem že v spomladanskem času,
 • za vse, ki radi potujete in odkrivate pristno, lokalno, domače.
 
 
 
 

Ob prijavi ničesar ne plačate vnaprej, ampak si le rezervirate mesto. Plačilo aranžmaja se izvede ob potrditvi odhoda, ki je odvisen od pandemijskih razmer.

1. dan: petek, 14. maj 2021

Letalski prevoz z Brnika v Heraklion. Vožnja do Ierapetre, mesteca na južni obali Krete.

 
 
 
 
 

 

2. dan: sobota, 15. maj 2021

Dan za spoznavanje planote nad Ierapetro. Obiskali bomo idilično vasico Kroustas in ob kavi v taverni uživali v mirnem vaškem vzdušju. Potem nas bo pot vodila mimo nasadov mandljev do zavarovanega gozdnega območja, kjer se bomo sprehodili med borovci in cipresami po nekdanjih minojskih poteh (pribl. 2 uri hoje). V vasi Kalamafka si bomo ogledali jamsko svetišče in konglomeratne osamelce, ki dajejo pokrajini svojevrsten čar. Čudovita pokrajina  nas bo navduševala še vso pot proti soteski Sarakinas, kjer se bomo sprehodili skozi ozek prehod do prvih težje prehodnih pregrad. Če bo čas, še skok v Libijsko morje in povratek na večerjo v Ierapetro.

 
 
 
 
 

3. dan: nedelja, 16. maj 2021

Spoznavanje podeželja vzhodnega dela Krete bomo začeli z vožnjo do severne obale in nadaljevali do zaliva Kouremenos.  Nadaljevali bomo po vijugasti podeželski cesti z lepimi pogledi na vzhodno obalo in fragano, spoznali nekaj geoloških posebnosti in se ustavili v pozabljeni beneški vasici Voila. Nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini nas bo pripeljalo do južne kretske obale, kjer se bomo ustavili ob kanjonu Pervolakia, kjer se nahaja samostan Kapsa. Prosti čas za raziskovanje kanjona ali kopanje v Libijskem morju. Povratek v Ierapetro na večerjo in prenočevanje.

 
 
 
 
 
 

4. dan: ponedeljek, 17. maj 2021

Dan bomo začeli z vožnjo ob južni obali Krete, polno rastlinjakov za gojenje različnih vrst zelenjave. Prečili bomo obrobje planote Dikteon in se spustili na plodno ravnico, poraslo z oljkami in vinogradi. Tam si bomo v vasi Characas ogledali ostanke beneške trdnjave, ki predstavlja izredno razgledno točko. Pot bomo nadaljevali mimo antičnih mest Gortyn in Phaistos do mesteca Vori, kjer si bomo ogledali Etnografski muzej Krete in spoznali nekdanje življenje na kretskem podeželju. Pod zahodnim vznožjem najvišje kretske gore Psiloritis se bomo peljali prosti severu med nasadi večstoletnih oljk in skoraj pozabljenih vasic do znamenitega samostana Arkadi, ki je, kot mnogi drugi kretski samostani, imel pomembno vlogo v odporniškem gibanju. Dan bomo zaključili na severni obali v vasici Bali, kjer bo večerja in prenočevanje.

 
 
 

5. dan: torek, 18. maj 2021

Zjutraj se bomo najprej sprehodili ob največjem naravnem jezeru na Kreti, Kournas, nato pa se ustavili še v istoimenski vasi v njegovi bližini in si ogledali delo enega najbolj prepoznanih izdelovalcev kretske keramike z unikatnimi izdelki. V vasi Argiroupoli nas bodo navduševali številni vodni izviri, privoščili si bomo kavo in se sprehodili do ostankov antične Lappe (1,5 h  hoje). Voda nas bo spremljala tudi v kanjonu med vasema Myli in Xiron Chorion, kjer je nekoč delovalo precej mlinov, ki pa so danes opuščeni ali spremenjeni v taverne (1 h hoje).  Iz pozabljenih krajev nas bo v resničnost vrnila vožnja do Balija, kjer bosta večerja in prenočevanje.

 
 
 

6. dan: sreda, 19. maj 2021

Dan za spoznavanje zahodnega dela Krete. V bližini antičnega mesta Aptera so našli skoraj v celoti ohranjeno okostje morske krave, ki je živela v pleistocenskih morjih in nam danes razkriva zgodbo o evolucuji morskih sesalcev. Sledila bo še ena zgodovinska posebnost – ena najstarejših oljk raste na Kreti v majhni vasici sredi nepreglednih oljčnih nasadov. Ob njej bomo spoznali tudi tadicionalni način izdelave oljčnega olja. Popoldan bomo namenili gričevnatemu območju zahodne Krete, kjer se bomo povzpeli na hrib z ostanki antičnega mesteca Polyrrinia in čudovitim razgledom na širšo okolico (45 min hoje, krožna pot). Če bo čas, še skok do severne obale in osvežitev v morju pred povratkom na večerjo.

 
 
 

7. dan: četrtek, 20. maj 2021

Zadnji dan raziskovanja kretskega podeželja nas čaka nekaj pravih biserov v osrednjem delu otoka. Najprej nas bodo razveselile “babičine pite”, kamniti skladi v obliki pit, ki se nahajajo med sadovnjaki pod ozkim razgledim grebenom, kjer so nekoč davno v mestu Rizinia postavili prvi kamniti tempelj na ozemlju današnje Grčije. Z grebena nas bo pot po dolini vodila najprej do slikovite kraške udornice, malo naprej pa do čudovitega območja škrapelj na obrobju ene od vasic med številnimi oljčniki in vinogradi. Vožnja skozi značilno kretsko podeželje nas bo pripeljala do vasi Zoniana, kjer si bomo ogledali muzej voščenih lutk s prikazom glavnih junakov kretske polpretekle zgodovine, nadaljevali pa proti obnovljenemu samostanu Vossakos, skritemu “na koncu sveta”. Ob poti bomo občudovali čudovite kamnite gube, dan pa zaključili z večerjo v vaški taverni ob doma pridelani in pripravljeni hrani.

 
 
 
 

8. dan: petek, 21. maj 2021

Po poznem zajtrku vožnja do letališča in let Heracleon – Dunaj. Popoldan transfer Dunaj – Ljubljana.

 
 
 

Vodstvo: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2020-2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p.

 

Cena na osebo je odvisna od števila prijavljenih oseb:

 • od 8 do 9 oseb: 1.305,00 €,
 • od 10 do 12 oseb: 1.255,00 €,
 • od 13 do 15 oseb: 1.115,00 €,
 • od 16 do 20 oseb: 1.050,00 €,
 • od 21 do 25 oseb: 965,00 €.

Ob zagotovitvi odhoda se plača najnižja cena aranžmaja, ob manjšem končnem številu udeležencev se doplača razlika v ceni.

CENA VKLJUČUJE: 

 • let Brnik – Heracleon – Brnik,
 • vožnja po otoku z avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 7 x polpenzion,
 • vstopnine po programu,
 • vodstvo vodnika z licenco TZS,
 • organizacijo in izvedbo izleta.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 150,00 €,
 • osnovno nezgodno turistično zavarovanje za tujino Coris + Multirisk: 17,50 € (vključeno Covid kritje).

POPUST:

 • plačilo v enem obroku: – 3% na osnovno ceno aranžmaja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Priporočljiva oprema na izletu:

 • udobna nizka pohodna obutev,
 • zaščita pred soncem (pokrivalo, krema),
 • pohodne palice (ni nujno, hoja ne bo naporna).