Izlet na Petelinjsko jezero bomo začeli z obiskom nedavno prenovljenega Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, nato pa se bomo z lokalnim vodnikom sprehodili do bližnjega Petelinjskega jezera.

V ekomuzeju bomo spoznali predstavil širšo okolico Pivke: s 17. manjšimi in večjimi presihajočimi jezeri je ta kraj edinstven na svetu! Muzej predstavlja čudovito pokrajino in posebne vrste rastlin in živali, ki živijo na tem območju. Pripoveduje tudi o podzemnih vodah v kraški pokrajini in o tem, kako občutljive so za onesnaženje. Muzej ni namenjen samo turistom: ima tudi pomembno izobraževalno funkcijo za šole in lokalne prebivalce.

Po ogledu muzeja bo organizirano kosilo: piknik s tradicionalnimi izdelki lokalne eko kmetije.

Petelinjsko jezero je drugo največje med presihajočimi jezeri Pivške doline in jezero, ki najdlje zadrži vodo. Po makadamskih cestah bomo okrog jezera prehodili približno 5 km in se na poti večkrat ustavili, saj bomo imeli priložnost občudovati pokrajino ali poiskati zanimive živali in rastline, ki jih srečamo na poti. Kaj bomo našli, je v veliki meri odvisno od višine vode. V primeru višjega vodostaja, bomo imeli priložnost videti kraškega rakca škrgonožca, ki živi le v dveh Pivških jezerih in nikjer drugje na svetu! Te živali živijo le nekaj tednov ali mesecev: ko jezero presahne, njihova jajčeca ostanejo v zemlji in čakajo na naslednji dež, da se izležejo. Aprila se bodo večinoma že vrnile ptice  in začnele gnezditi, ob sončnem vremenu pa bomo lahko opazovali tudi metulje.

Vaš vodnik po muzeju in med pohodom bo Paul Veenvliet: nizozemski biolog, ki v Sloveniji živi že več kot 20 let. V tem času je dodobra spoznal slovensko naravo, ker pa je odraščal drugje, se dobro zaveda, kaj je v tej deželi posebnega. V dnevih, ko ne vodi skupin, preživi čas na prostem s svojim psom ali pa ustvarja naravoslovne ilustracije za šolske učbenike in naravoslovne projekte.

Vodstvo: Paul Veenvliet.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI NEKAJ DNI PRED ODHODOM.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Foto: © Paul Veenvliet.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p., 2024.