Kam odhajamo najprej?

Pot nas bo vodila v Vojvodino, kjer se bomo tudi poslovili od letošnjega leta in stopili v novo.

Zakaj Vojvodina?

Že tretje leto zapored silvestrujemo v Srbiji, ki je med Slovenci priljubljena novoletna destinacija. Ampak mi si jo ogledamo nekoliko drugače. V zimskem času smo omejeni z ogledom naravnih posebnosti te dežele, zato svojo pozornost usmerimo na vse tisto, kar človek uspe pridobiti iz narave za svoje potrebe.

Tako se bomo tudi letos posvetili degustaciji različnih pijač, ki jih iz različnih vrst sadja z dolgo tradicijo pridelujejo uspešni domačini. Poizkušali bomo različna vina, pivo in žganja, kot posebnost pa bomo letos ocenili tudi viski Two doves (Dve golobici).

Vojvodina je znana kot kmetijska dežela in žitarica Srbije. Da bi zmleli vse pridelano žito, so nekoč ljudje uporabljali naravne vire energije in v vojvodinski ravnici je bil to veter. Ravno zato so tam zgradili številne mline na veter, ki danes le še nemo pričajo o nekdanji mlinarski obrti v teh krajih.

Vojvodina je dežela, kjer se stikajo in prepletajo kulture različnih narodnosti, kar je posledica nekdanje nadvlade Avstroogrske. Vse to se odraža v običajih, kulinariki in tudi arhitekturi, ki jo bomo spoznali v Subotici. Seznanili se bomo z vzrejo konj in izdelavo prav posebnih bombonov, leto pa bomo zaključili v imenitnem hotelu ob odlični hrani in glasbi lokalnih tamburašev.

Pridružite se nam in si ob koncu leta privoščite prijetno potepanje.

Program in prijavnico za izlet najdete na povezavi https://natoura.si/z-vetrom-v-novo-leto/.

Udeležba je za člane Prirodoslovnega društva Slovenije in naročnike revije Proteus cenejša.

 

15. 9. 2019