6. in 7. maj 2023

dvodnevni izlet • avtobus

Otok Krk ni primeren le za počitniško lenarjenje, ampak tudi za bolj aktivno raziskovanje naravne in kulturne dediščine. Tokrat se bomo podali od območja zavarovane narave v neposredni bližini ornitološkega rezervata do nasadov zdravilnih rastlin in oblikovane narave v vsej njeni skrajnosti – bonsajev. Spoznavanje narave na tak in drugačen način bomo začinili s kulturno dediščino, ki jo bomo spoznavali preko arhitekture, zgodovine, slikanja z vinom in seveda pokušino avtohtonih vrst vin. Pridružite se nam in doživite Krk povsem drugače!

 
 
 
 
 

1. dan: sobota, 6. 5. 2023

Jutranji odhod iz Ljubljane do otoka Krk, kjer se bomo najprej ustavili v vrtnem centru P & B Hortikultura, kjer imajo bogato zbirko bonsajev. Večina primerkov je vzgojena iz kultivarjev Pinus halepensis “Lucija” in Pinus nigra “Lara”, ki ju je Petar Vrgoč ustvaril za vzgojo bonsajev. Vrtni center ponuja obilico rastlin za urejanje domov in vrtov, od katerih mnoge drevesne vrste vzgajajo sami.

Po ogledu se bomo zapeljali do Baške, kjer se bomo podali na raziskovanje kraške pokrajine, imenovane Mesečev plato. Ime je dobilo po na prvi pogled pusti kamniti pokrajini, vendar se med špranjami skivajo številne drobne cvetlice. Na pohode se bomo približali ornitološkemu rezervatu Kuntrep in z nekaj sreče videli tudi nekatere od tu gnezdečih ptic, npr. beloglavega jastreba, kačarja in sivega sokola.

Po zaključku pohoda se bomo sprehodili po Baški ali njeni veliki plaži, morda bo koga zamikalo tudi namakanje v morju. Večerja in prenočevanje v Hotelu Corinthia v Baški.

Hoja: pribl. 14 km, 400 m višinske razlike, čas: približno 5 ur. 

2. dan: nedelja, 7. 5. 2023

Po zajtrku se bomo zapeljali do mesteca Krk in se sprehodili po ulicah v središču mesta, si ogledali baziliko in Frankopanski grad. V predromanski cerkvi Sv. Lovre bomo našli enega najstarejših znanih zapisov v glagolici.

Pot bomo nadaljevli z vožnjo do mesteca Vrbnik. Sprehodili se bomo po mestu na skoraj 50 m visoki skali z ozkimi ulicami, majhnimi trgi in značilnimi starimi hišami Mesto slovi po vinu Žlahtina ter najožji uličici Klančić, ki je široka le dobrih 40 cm. Po sprehodu se bomo odpeljali na obrobje mesteca do Vinarije Katunar, kjer se bomo seznanili s pridelavo avtohtonih vin in jih seveda tudi poskusili.

Sledil bo ogled rumenih polj laškega smilja (Helichrysum italicum) pri Omišlju. Poučili nas bodo o pridelavi eteričnega olja te “nesmrtnice Immortelle”, ki je sestavina mnogih kozmetičnih izdelkov za nego in regeneracijo kože.

Če bo čas, se bomo za konec spustili še v globino, kjer nas bo blizu naselja Rudine čakala 110 m dolga kraška jama Biserujka, ki je zelo bogata s stebri, stalaktiti in stalagmiti, v njej pa živi tudi šest endemičnih vrst. 

Po končanem ogledu nas bo čakala vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Avtorica programa in fotografij: © Loreta Vlahović.

Vodstvo: Loreta Vlahović.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023.

Cena na osebo je odvisna od števila prijavljenih oseb:

 • 10-14 oseb: 350,00 €,
 • 15-19 oseb: 250,00 €,
 • 20-24 oseb: 200,00 €.

CENA VKLJUČUJE: 

 • prevoz z avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 1 x polpenzion (prenočevanje z zajtrkom, večerja),
 • strokovno vodenje, priprava in organizacija izleta,

DOPLAČILO:

 • vstopnina jamo Biserujka (če bo čas!) in degustacija vina: skupaj 16,00 € (plačate na izletu).

DOPLAČILO PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 25,00 €.
 
 
 
 
 
 
 
 

Priporočljiva oprema na izletu:

 • nizka pohodna obutev,
 • pohodne palice,
 • pijača, malica za pohod prvi dan.