1. dan

Zjutraj prihod na Kreto, vožnja do vasice Plaka, od koder se bomo z ladjico peljali na ogled otoka Spinalonga. Po ogledu vožnja do hotela v Iarepetri, nastanitev, počitek in večerja.

 

 

2. dan

Otok Chrissi se nahaja približno 15 km južno od mesta Iarepetra na jugovzhodu Krete, na katerem uspeva največji naravni brinov gozd (Juniperus macrocarpa) v Evropi. Ob severni obali se nahajajo številne fosilne školjke, za ljubitelje manj daljne preteklosti pa na otoku lahko najdemo ostanke minojske kulture in rimskega pokopališča, ostanke solin … Dan je namenjen raziskovanju otoka po urejenih poteh ali naključnemu raziskovanju obale, sproščenemu tavanju po brinovem gozdu ali plavanju .

 

 

Zakros

3. dan

Vožnja na skrajni vzhodni del otoka po čudoviti in malo poseljeni pokrajini proti nekdanjemu minojskemu mestu Zakros. Ljubitelji pohodništva in geologije se boste lahko zadnji del poti sprehodili po Soteski mrtvih (pribl. 3,5 km hoje), nato pa si bomo skupaj ogledali arheološki park in si privoščili počitek na obali. V popoldanskem času si bomo ogledali znameniti samostan Toplou, nato pa se sprehodili do severne obale (pribl. 3,2 km hoje) in si ogledali še nekaj geoloških posebnosti.

 

 

4. dan

Nedvomno je Kreta najbolj znana po minojski kulturi, ki ni zaznamovala le tega otoka, ampak celotno Sredozemlje. Za vpogled in širšo predstavo o pomenu in dosežkih minojske civilizacije si bomo najprej ogledali izvrsten Arheološki muzej v Herakleonu, kjer bomo se bomo seznanili z načinom življenja takratnih otoških prebivalcev, njihovo kulturno zapuščino in predmeti, ki so nam jih zapustili. Z bogatimi vtisi si bomo privoščili kratek sprehod po mestu, nato pa si ogledali še najbolj znano arheološko nahajališče otoka, minojsko palačo Knosos, v kateri je prebival legendarni kralj Minos.

 

5. dan

Eno največjih minojskih mest Gortyn, ki je osvojilo drugo večje mesto, Phaistos, danes velja za eno najimenitnejših arheoloških lokacij Krete. Po propadu minojske civilizacije so v mestu Dorci zapustili vklesan mestni zakonik, ki ga lahko občudujemo še danes, sledove pa so nam zapustili tudi kasnejši prebivalci iz rimskega obdobja. Na območju nekdanjega Phaistosa, ki si po uničenju sosednjega Gortyna ni več opomoglo, lahko občudujemo ostanke dveh palač in glavnega trga, obiskali pa bomo tudi mestno pristanišče, ki se je nahajalo na območju današnjega letovišča Matala. Tam se nahajajo ostanki grško-rimskih grobnic.

 

6. dan

Južna obala Krete skriva mnoge zanimivosti, med drugim ene najbolj slikovitih tektonskih gub raznobarvnih apnenčastih plasti. Kreta se ponaša tudi z redko vrsto palme Phoenix theophrasti, ki jo najdemo le na Kreti, nekaterih Egejskih otokih in v Antaliji (južna Turčija). Najobsežnejše rastišče se nahaja na SV obali otoka, mi pa si jih bomo ogledali ob jezeru Preveli, ob obali pod istoimenskim samostanom. Tu je bil najintenzivnejši odpor proti Otomanski okupaciji otoka v 19. stoletju.

 

7. dan

Zadnji dan ogledov bomo posvetili slovesu nekdanjih prebivalcev otoka. Minojske grobnice Margarites so s svojo krožno zasnovano notranjostjo zagotovo nekaj posebnega. V nekdanjem mestu Eleftherna, ki je cvetelo od dorske ustanovitve do arabskega uničenja, so v grobnicah našli čudovite predmete, ki si jih bomo ogledali v tamkajšnjem muzeju. Minojsko pokopališče Armeni nam razkriva pestrost minojske družbe z različno velikimi in oblikovanimi grobnicami. Na koncu še naše slovo od otoka – v severno obalnem mestu Rethymno, kjer bo čas za sprehod po trdnjavi, nakupovanje ali tavanje po slikovitih ulicah starega dela mesta.

8. dan

Po zajtrku vožnja v Rethymno, prosto za ogled mesta. V popoldanskih urah odhod do letališča,  let do Dunaja in nato vožnja z avtobusom do Ljubljane.

 

Vodstvo: Janja Benedik.

 

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI TEDEN DNI PRED ODHODOM.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.