Pot nas bo vodila iz Ljubljane preko mejnega prehoda Ljubelj do Borovelj, od tam pa skozi Bajdiše ob potoku Ribnica v Sele – Zgornji Kot. Pri kmetiji Gornik bomo začeli pohod po Hajnževem grabnu, kjer je bilo včasih več žag in mlinov, danes pa nas na njih spominjata le obnovljeni Gornikov mlin in žaga. Prijeten sprehod ob žuborečem potoku s številnimi slapiči bomo izkoristili za spoznavanje raznolikih kamnin.

Rož je ena od dolin na Avstrijskem Koroškem, kjer še vedno večinoma živijo Slovenci. Ob vožnji pod grebenom Košute si bomo v eni od vasi privoščili postanek za kavo, pot pa nadaljevali proti Podjuni, kjer si bomo ogledali Podkanjski slap. Slap se nahaja pod goro Obir, velja pa za najvišji prostopadajoči slap v Evropi.

Murijev izvir

Pot nas bo naprej vodila proti Železni Kapli, od tam pa proti Jezerskemu. Malo pred prelazom si bomo ogledali Murijev izvir, za katerega je značilna visoka vsebnost železovih mineralov.

Na Zgornjem Jezerskem bomo poskusili še jezersko slatino, ki je bogata z manganovimi in amonijevimi solmi ter magnezijem.

Vodstvo: Janja Benedik.

 

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI TEDEN DNI PRED ODHODOM.

POMEMBNO OPOZORILO!

Pot po Hajnževem grabnu je uradno zaprta zaradi neobnovljenih lesenih mostičkov. Ob previdnem prehodu je pot zaenkrat varna. Spodaj so fotografije omenjenih lesenih prehodov (julij 2020) in steze po gozdu. Udeležba je na lastno odgovornost.

Dolžina poti: 4,5 km, približno 400 m nm. v. spusta, lahka pot po gozdni stezi.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.