11. – 24. julij 2021

štirinajstdnevno potovanje • letalo • avtobus

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva, slikovito pokrajino, kjer te posrka v živahne bazarje in se te ljudje dotaknejo z neizmerno prijaznostjo, odprtostjo in ponosom. Dežela, kjer začutiš veličino nekdanjih imperijev in se utopiš v toplih pogledih preprostih ljudi in enostavno uživaš v okusih, barvah, oblikah. Raznolikost in veličina sta na vsakem koraku, občudujemo ju lahko v naravi, v miselnosti ljudi, v arhitekturi, običajih, hrani. Toliko vsega lepega, da si ob odhodu prisežeš, da boš to deželo zagotovo ponovno obiskal.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1.680,00 € (16-20 oseb ob prijavi do 15. 9. 2020)

Ob prijavi od 1. septembra 2020 dalje je potrebno doplačati 150,00 € na osebo zaradi višje cene letalskih kart.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine in kosila/večerje: od 100,00 do 120,00 € (plačilo na samem potovanju),
 • približno 100,00 € NA SKUPINO za prevoz z džipi po puščavi Lut,
 • doplačilo, če bo v skupini le 15 oseb: 120,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 12 do 14 oseb: 235,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 10 do 11 oseb: 370,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 8 do 9 oseb: 455,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 360,00 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi: 4,3 % vrednosti aranžmaja,
 • zavarovanje Coris za tujino (trojno multirisk zavarovanje): 57,25 €.

POPUSTI:

 • plačilo v enem obroku: -5 %.

Možno je plačilo v 8 obrokih. Vsaj 5 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

CENA VKLJUČUJE: 

 • Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Teheran, Teheran – Ljubljana,
 • letališke pristojbine  in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart,
 • notranja leta Teheran – Qeshm in Qeshm – Shiraz,
 • ureditev iranske vize,
 • turistično zdravstveno zavarovanje za Iran,
 • prevoz z avtobusom po Iranu po programu,
 • prevoz z ladjico na otoku Qeshm,
 • 13 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 4*,
 • slovensko in lokalno vodstvo,
 • stroški priprave in organizacije potovanja.
 • med bivanjem v Iranu potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

Slovenci za potovanje v Iran potrebujemo iransko vizo, ki vam jo lahko uredmo mi, lahko pa si jo uredite sami na Iranskem veleposlaništvu v Ljubljani. Za pridobitev vize potrebujete fotografijo za osebni dokument in potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 9 mesecev in v njem ni izraelskega žiga.

Zdravstveno zavarovanje: ob vstopu v državo je potrebno imeti urejeno zdravstveno zavarovanje za Iran, sicer vstop v Iran ni mogoč. Iransko zavarovanje je vključeno v ceno aranžmaja (uredila nam ga bo agencija iz Irana), lahko pa vam za doplačilo uredimo tudi Coris zavarovanje, s katerim se zavarujete na poti tja in nazaj, na samem potovanju in tudi za morebitno izgubo prtljage, ... (multirisk zavarovanje).

Obveznih cepljenj za potovanje v Iran ni.

Vreme: Zimski čas potovanja je izbran namerno, saj bomo obiskali predele Irana, kjer padavin na splošno ni veliko, pozimi pa so temperature zelo primerne za potovanje in poleti prav gotovo previsoke (v puščavi Lut do 70 °C). Malo hladneje bo v osrednjem delu Irana, kjer bodo temperature precej nižje in podobne našim jesenskim oz. spomladanskim.

Varnost: Iran je varna dežela, ljudje pa so izredno prijazni in zelo odprti ter zelo pogosto hitro navežejo stike s tujci in se zapletejo v pogovor. Kljub temu je treba vedno paziti na morebitne žeparje, še posebej, kjer je veliko ljudi, na primer na bazarjih in bolj obiskanih turističnih krajih.

Obleka: v Iranu so uradno predpisana naslednja pravila oblačenja:

MOŠKI:

 • obvezne so dolge hlače,
 • priporočene so majice ali srajce z dolgimi rokavi, dovoljeni so tudi kratki rokavi.

ŽENSKE:

 • lasje morajo biti obvezno pokriti z ruto;
 • zgornji del oblačila mora imeti dolge rokave in mora segati do sredine stegen (najbolj primerne so tunike);
 • spodnji del oblačila so lahko dolge hlače ali dolgo krilo, ki naj sega do gležnjev.

1. dan: 11. julij 2021

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do St. Betrsburga. Pozen prihod, transfer do hotela in prenočevanje.

2. dan: 12. julij 2021: ST. PETERSBURG (Z, K)

Ogled nekaterih znamenitosti mesta: katedrala Sv. Izaka, muzej Kunst kamera, katedrala Petra in Pavla s kraljevo grobnico. Prosto popoldne, nočna vožnja z ladjo po reki Nevi z ogledom dvižnih mostov. Prenočevanje v hotelu v St. Petersburgu.

Botanical garden

3. dan: 13. julij 2021 (Z, V)

Še en dan v St. Petersburgu: ogled znamenite galerije Hermitage, Cerkve našega rešitelja in botaničnega vrta, ki ga je zasnoval Peter Veliki. Večerja in prenočevanje v hotelu v St. Petersburgu.

4. dan: 14. julij 2021 (Z, V)

Po zajtrku vožnja z avtobusom do Sortavale in namestitev v hotelu. Sledila bo vožnja do parka Rueskeala. Ogledali si bomo znamenit kamnolom marmorja in se sprehodili po učni poti, si ogledali vodne jame. V Sortavalo se bomo vrnili na večerjo in prenočevanje.

5. dan: 15. julij 2021 (Z, K, V)

Po zajtrku se bomo odpeljali do znane karelijske vasi Kinerma. Sprehodili se bomo po vasi z značilno arhitekturo in spoznali Karelijce, manjšino ugrofinskega izvora, ki nam bodo pripravili kosilo z značilnimi lokalnimi jedmi. Po kosilu nas bo pot vodila do reke Shuya, kjer se bomo sprostili na raftingu, ki ga bomo zaključili z večerjo v naravi. Sledila bo vožnja do mesta Petrozavodsk, kjer bo prenočevanje v hotelu.

6. dan: 12. november 2020

Celodnevno raziskovanje mesta Shiraz, mesta pesnikov, poezije, cvetja in vina. Prav iz tega mesta namreč izhajata najslavnejša iranska pesnika, Hafez in Saadi. Obiskali bomo grad, Vakil bazar in čudovito rožnato mošejo Nasir-ol-Molk. Prenočevanje v Shirazu.

7. dan: 13. november 2020

Vožnja do Persepolisa, kjer si bomo ogledali nekdanjo Perijsko prestolnico, ki jo je uničil Aleksander Veliki. V bližini si bomo ogledali grobnice staroperzijskih kraljev Naqsh-e-Rostam in kasneje še Pasargadae, kjer si bomo ogledali grobnico perzijskega vladarja Kira Velikega, ustanovitelja Ahemedinskega cesarstva. Prenočevanje v Shirazu.

8. dan: 14. november 2020

Vožnja proti mestu Kerman s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Tu se bomo seznanili z nastankom slanih jezer in če bomo imeli srečo, opazovali vodne ptice. Kerman je pomembno mesto ob robu puščave na nekdanji Svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Obiskali bomo “ledenico” Moayedi (Yakhchāl), stavbo, ki je nekoč služila kot hladilnica v vročih poletnih puščavskih dneh. Prenočevanje v Kermanu.

9. dan: 15.  november 2020

Iz Kermana se bomo odpeljali v puščavo Lut in se posvetili celodnevnemu raziskovanju največjih kalutov (peščenih stoplov) in nebk (zaraslih sipin) na svetu, obiskali bomo slano reko in zvečer pričakali sončni zahod v puščavi. Puščava Lut je zaradi izredno pestrih geomorfoloških oblik, kalutov in nebk vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Velja tudi za najbolj vročo puščavo na svetu. Prenočevali bomo v kampu v vasici Dehseyf, kjer bo tudi večerja.

10. dan: 16. november 2020

Po zajtrku se bomo še enkrat odpravili v puščavo Lut na ogled pravih peščenih sipin. Sledila bo vožnja po iranskem podeželju do slikovitega gorovja Hormak do mesteca Rayen, kjer bomo obiskali obnovljeno peščeno citadelo ob nekdanji Svileni poti. Vožnja do Kermana, večerja in prenočevanje.

11. dan: 17. november 2020

Vožnja do mesta Yazd in v popoldanskih urah ogled mesta. Mesto je središče zoroastrianske kulture in znano po tkanju svile in slaščičarstvu. Stari del mesta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine z drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Znana je Petkova mošeja z najvišjima minaretoma v državi in čudovit vrt Dowlat-Abad z največjimi vetrnimi stolpi (bâdgir) v Iranu. Kasneje si bomo ogledali največji vodni rezervoar (Ab Anbar), glavni trg Chakhmakh in lokalni bazar s slikovitimi, ozkimi in pokritimi ulicami iz blata. Prenočevanje v Yazdu.

12. dan: 18. november 2020

Spoznavanje zoroastrianizma, nekoč prevladujoče vere v Iranu: ogled Stoplov tišine in Ognjenega templja, kjer je večni ogenj, ki naj bi gorel že več kot 1500 let. Popoldan vožnja do mesta Mahriz, kjer se bomo seznanili s starodavnim sistemom kanatov, ki še danes oskrbujejo mesto Yazd z vodo sredi puščave. Prenočevanje v Yazdu.

13. dan: 19. november 2020

Vožnja do Esfahana, »najlepšega mesta na svetu«. Ogledali si bomo glavni trg Naqsh-e Jahan, kjer se nahajajo palača Ali Qapu ter mošeji Shah in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za samostojno raziskovanje Velikega bazarja in drugih znamenitosti ali počivanje v enem od čudovitih mestnih parkov. Prenočevanje v Esfahanu.

14. dan: 20. november 2020

V dopoldanskem času ogled Nove Julfe, armenske četrti v Esfahanu. Obiskali bomo čudovito katedralo Svetega odrešenika in muzej Khatchatur Kesaratsi s predstavitvijo armenske manjšine. Prosto popoldne, prenočevanje v Esfahanu.

Vodstvo: Janja Benedik in Afshin Vafa.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017-2020.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2019-2020.

 

Pred potovanjem bo organizirano srečanje udeležencev, kjer boste prejeli vse potrebne informacije v zvezi s potovanjem.