18.  – 28. julij 2024

enajstdnevno potovanje • letalo • kombi/minibus

Kljub navidez enolični skandinavski pokrajini lahko na jugu Švedske spoznavamo preplet kulturne krajine z gozdovi, rekami, jezeri in slapovi, ki nas popeljejo v neokrnjeno naravo, občudujemo najstarejše kamnine na Zemlji, stoletna drevesa, ugasle vulkane in fosile, ki so se ohranili v nekdanjih morskih usedlinah. Številna jezera in dolgi poletni dnevi so kot nalašč za vsakodnevno sprostitev, vsepovsod pa v manjših in večjih krajih naletimo na bogato kulturno zgodovino, ki so jo zapustili nekdanji prebivalci že od prazgodovine naprej in jo zagotovo premalo poznamo. Slavni Vikingi, ki jih bolj poznamo iz številnih knjižnih in filmskih uprizoritev, nas bodo spremljali vsepovsod in ob nekaterih obnovljenih naseljih bomo spoznavali njihov vsakdan. Južna Švedska je izredno bogata in v le nekajdnevnem potovanju bomo uspeli zajeti le delček najlepšega, kar ponuja.

1. dan

Odhod z letalom z letališča Brnik, let do Stockholma. Transfer z letališča do hotela, prenočevanje.

2. dan

Po zajtrku bomo odšli v središče mesta in si najprej ogledali muzej, posvečen znameniti vojaški ladji Vasa, ki je v začetku 17. stoletja potonila kmalu po svojem krstnem izplutju. Sledil bo ogled muzeja Skansen s predstavitvijo značilne tradicionalne švedske arhitekture, nato pa si bomo ogledali še Gamlastan, kjer se nahaja Kraljeva palača. Preostali del dneva prosto za samostojno raziskovanje Stockholma. Večerja in prenočevanje v Stockholmu.

3. dan

Po zajtrku se bomo odpravili proti severu do univerzitetnega mesta Uppsala, kjer bomo pozornost namenili posesti Hammarby, kjer je v 18. stoletju živel in deloval priznani naravoslovec Carl Linne. Spoznali bomo njegovo delo in sodelovanje z zdravnikom Scopolijem iz Idrije, nato pa si bomo ogledali še znamenito Uppsalsko univerzo z botaničnim vrtom ter katedralo, kjer je tradicionalno potekalo kronanje švedskih kraljev. Večerja in prenočevanje v Uppsali.

4. dan

Po zajtrku se bomo spet obrnili proti jugu in v mestu Örebro naredili kratek postanek za ogled gradu, nato pa pot nadaljevali do Narodnega parka Tiveden, ki slovi po prazgozdovih, kar sicer ni značilno za jug Švedske. Za raziskovanje gozdnate pokrajine si bomo vzeli nekaj časa in se sprehodili po eni od številnih pohodnih poti, ki vodi mimo jezer in stoletnih borov, ki uspevajo na granitni podlagi (pribl. 5 km, 120 m višinske razlike). Večerja in prenočevanje v bližnjem hotelu.

5. dan

Vožnja ob jezeru Vännern po območju Geoparka Platåbergens, kjer bomo imeli priložnost spoznavati najstarejše zemeljske kamnine in dogodke v geološki preteklosti, ki so vplivali na sedanjo oblikovanost švedske pokrajine. Po geoloških sledeh nas bo pot pripeljala tudi do slikovitega gradu Läcko in mesta Trollhättan s čudovitimi slapovi na reki Göta.

6. dan

Zjutraj vožnja do edinega morskega narodnega parka na Švedskem, to je Narodni park Kosterharvet ob zahodni švedski obali v bližini meje z Norveško. Za odkrivanje podvodnega sveta žal ne bo časa, se bomo pa sprehodili po eni od poti ob obali in se seznanili z nekaj značilnostmi narodnega parka (pribl. 4 km, 80 m višinske razlike). Malce južneje se nahaja čudovit arheološki park, v katerem so predstavljeni številni petroglifi, ki so nastali na širšem območju zahodne švedske obale v času bronaste dobe. Velika gostota petroglifov in motivi, ki jih predstavljajo ter ohranjenost so bili razlog za njihov vpis na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Ogledali si bomo muzej in se sprehodili po poti skozi gozd, na kateri bomo videli številne petroglife in spoznali način življenja na tem območju v bronasti dobi (prib. 3 km hoje). Kampiranje ob zahodni švedski obali.

7. dan

Zjutraj vožnja proti mestu Göteburg, kjer bomo spoznali glavne znamenitosti mesta z bogato pomorsko zgodovino, znamenito univerzo in številnimi muzeji. Prenočevanje v okolici Göteburga.

8. dan

Zjutraj bomo zapustili območje Göteborga in se spet odpravili proti notranjosti. Pot nas bo vodila do Narodnega parka Store mosse, ki je s površino 100 km² največje mokrišče južno od Laponske. Predstavlja ogromno površino, prekrito s šotnimi mahovi, gozdovi brez in borov ter drugih rastlin, za številne ptice in druge živalske skupine pa je nepogrešljivo življenjsko okolje. V parku si bomo najprej ogledali razstavni prostor v informacijskem središču, nato pa se bomo sprehodili po eni od številnih urejenih poti in spoznavali značilne rastlinske in živalske vrste v gozdovih, na odprtih površinah tega velikega barja, z opazovalnic pa bomo z nekaj sreče lahko opazovali tudi nekatere vrste ptic. Sledila bo vožnja do vzhodne obale jezera Vättern do mesteca Gränna, ki slovi po izredno priljubljeni slaščici Polkagris. Obiskali bomo eno od prodajaln in si pred prenočevanjem privoščili še kopanje v enem največjih švedskih jezer.

9. dan

Dan bomo spet posvetili zgodnji švedski zgodovini in si ogledali najstarejši švedski zapis v runah iz začetka 9. stoletja (Rök runestone), nato pa nas bo pot vodila proti severovzhodu do mesta Linköping in se sprehodili po muzeju na prostem Gamla ter se vrnili v čas dobrih sto let nazaj in spoznavali življenje na podeželju in v majhnem podeželskem mestu. Proti večeru se bomo odpeljali v Stockholm, kjer bomo tudi prenočevali.

10. dan

Zjutraj se bomo z ladjico odpeljali na otok Björkö na jezeru Mälaren v bližini Stockholma. Ogledali si bomo arheološke ostanke mesta Birka, ki velja za prvo vikinško mesto na Švedskem. Mesto, ki se je razvilo v 8. stoletju, je imelo pomembno vlogo pri trgovanju po vsej Severni Evropi in zaradi izrednega kulturnega pomena je nekdanje mesto vpisano na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Po vodenem ogledu arheoloških ostankov in rekonstrukcije naselbine se bomo vrnili v Stockholm, kjer bo prosto popoldne za samostojno raziskovanje mesta. Prenočevanje v Stockholmu.

11. dan

Zjutraj transfer na letališče in povratni let proti letališču Brnik.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2010-23.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023-2024.

Cena na osebo v dvo- ali večposteljni sobi:

 • 6 oseb: 2.000,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 7 oseb: 1.850,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 8 oseb: 1.730,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 9 oseb: 2.105,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 10-11 oseb: 1.985,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 12-13 oseb: 1.735,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 14-15 oseb: 1.680,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 16 oseb: 1.580,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 17-18 oseb: 1.590,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €),
 • 19-20 oseb: 1.510,00 € + letalska karta do Stockholma (510,00 €).

Posodobljena cena letalske karte: 24. 3. 2024.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine: približno 130,00 € na osebo (plačilo na samem potovanju).

DOPLAČILA PO ŽELJI:

CENA VKLJUČUJE: 

 • letalski prevoz Ljubljana – Stockholm, Stockholm – Ljubljana,
 • letališke pristojbine  in takse,
 • prevoz s kombijem po programu (najem 1 kombija za 6-8 oseb oz. najem 2 kombijev za 9-16 oseb), prevoz z minibusom za 17-20 oseb,
 • stroški najema kombija oz. minibusa z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 8 x prenočevanje v dvo- ali večposteljnih sobah v hotelih in 2 x v bungalovih v kampih, ponekod je vključen zajtrk,
 • vodstvo slovenskega vodnika,
 • stroški priprave in organizacije potovanja.

KAJ NI VKLJUČENO V CENO?

 • vse, kar ni navedeno zgoraj,
 • večina obrokov,
 • vse, kar ni navedeno posebej in se organizira naknadno po dogovoru s skupino na samem potovanju.

OPOZORILO: Navedene cene aranžmaja veljajo ob trenutni ceni letalskih kart. Nakup letalskih kart bo izveden ob zagotovljenem minimalnem številu potnikov. Če bo cena letalskih kart takrat višja od trenutne, si pridržujemo pravico do zvišanja cene aranžmaja, o čemer boste obveščeni vsi prijavljeni potniki.

MOŽNO JE PLAČILO V ŠTIRIH OBROKIH, VSAJ TRIJE MORAJO BITI PLAČANI PRED ODHODOM.

5 % popust na osnovni aranžma se upošteva ob prijavi do konca marca 2024.

 

 

 • med bivanjem na Švedskem potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebno.

Foto: © Janja Benedik.

Ker so na Švedskem cene prevozov in malo boljših hotelov za naše razmere precejšen finančni zalogaj, je to potovanje organizirano malce drugače.

 

PREVOZ

Ob prijavi 6-8 oseb bo prevoz organiziran z najetim kombijem za 8 oseb.

Ob prijavi 9-16 oseb bo prevoz organiziran z dvema najetima kombijema.

V primeru, da se bo na potovanje prijavilo od 17 do 20 oseb, bo prevoz po Švedski organiziran z minibusom.

 

PRENOČEVANJE IN PREHRANA

V večini primerov bomo prenočevali v manjših hotelih, kjer imajo v glavnem večposteljne sobe (ponekod tudi pograde) in ločene ali skupne kopalnice ter kuhinje za pripravo obrokov. V nekaterih podeželskih hotelih je možno dobiti zajtrk, drugje si ga bomo pripravili sami. Za prehrano čez dan bomo hrano kupovali v lokalnih trgovinah, kjer so cene podobne našim, za večerje se bomo dogovorili, saj obstaja več možnosti: obisk lokalnih restavracij (najdražja varianta), kioski s hitro prehrano ali pa samostojna priprava. O vseh možnostih na posameznih lokacijah se bomo s prijavljenimi potniki dogovorili in uskladili na srečanju pred odhodom.

V nekaterih hotelih bo mogoče dobiti enoposteljno sobo, vendar je število omejeno. Prednost pri tem bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili prej.

Za izvedbo takega programa je to trenutno žal najcenejša možna izvedba.