24. – 26. junij 2023

tridnevni izlet • minibus

Odmaknjeni kraji Gorskega kotarja vsem ljubiteljem narave ponujajo marsikatera lepa doživetja. Na videz odmaknjeni kraji od glavnih poti skrivajo veliko naravnih lepot, ob katerih so med ljudmi nastajale številne legende, ki so se ohranile vse do danes. Prostrani gozdovi, čudoviti kraški izviri, težko dostopne soteske, velika pestrost rastlinstva in živalstva so prisotni na vsakem koraku, pa tudi posledice človekovega izkoriščanja naravnih virov. Danes ljudje vse bolj iščejo svoj vir preživetja s pohodniškim in zimskim turizmom, ki na srečo še ni prešel v množičnost. Vas zanima, kaj lepega nam lahko pokažejo?

1. dan: sobota, 24. 6. 2023

Odhod iz Ljubljane in vožnja preko Kočevja do Delnic, od tam pa do vasi Razloge, kjer se bomo peš odpravili do izvira mejne reke Kolpe. Gre za skoraj 80 m globok izvir, ki velja za enega najlepših kraških izvirov. Po vrnitvi na izhodišče se bomo odpeljali do jame Lokvarka, ki velja za najglobjo turistično jamo na Hrvaškem. Sprehodili se bomo skozi štiri etaže in spoznali nastanek jame ter njen pomen pri odkrivanju bogatega podzemnega živalstva. Po vrnitvi na površino nas bo pot vodila do Stare Sušice, kjer si bomo ogledali nekdanji dvorec slavne hrvaške rodbine Frankopan, nato pa bomo obiskali Center za obiskovalce “Velike zveri” in se seznanili z živalmi, ki so nedvomno simbol Gorskega kotarja. Sledila bo vožnja do Ravne Gore, kjer bo večerja in prenočevanje.

Hoja: Razloge – izvir Kolpe: 2,5 km v eno smer, 300 m višinske razlike; jama Lokvarka: dolžina poti: 900 m, višinska razlika: 75 m.

2. dan: nedelja, 25. 6. 2023

Po zajtrku nas bo pot vodila z Ravne Gore proti mestecu Skrad, kjer se bomo podali na krožno pohodno pot. Začeli bomo pri Planinskem domu Zeleni vir in se najprej podali do ozke soteske Hudičev prehod (Vražji prolaz), se nato po dinarskem bukovem gozdu dvignili na planoto po poti, ki v Skradu zopet zavije proti izhodišču, kjer si bomo malo pred ciljem ogledali še slap in izvir Zeleni vir. Po počitku v Planinskem domu (možnost kosila!) se bomo odpeljali do vasi Kocijani, od koder se bomo podali na krajši pohod do enega najlepših razgledišč na reko Kolpo, Medveja stena. Sledila bo vožnja do Ravne Gore, kjer bo večerja in prenočevanje.

Hoja: Zeleni vir – krožna pot: pribl. 6 km, višinska razlika pribl. 400 m. Tisti, ki bi jim bila pot prenaporna, se lahko sprehodijo le do nekaj sto metrov oddaljenega slapa in izvira Zeleni vir ter v okolici Planinskega doma po stezah ob potoku. Pot Kocijani – Medveja stena:  2,5 km v eno smer, višinska razlika: 240 m.

 

3. dan: ponedeljek, 26. 6. 2023

Po zajtrku se bomo poslovili od Ravne gore in se odpeljali do Vrbovskega, kjer se bomo sprehodli po kanjonu potoka Kamačnik od njegovega izliva v reko Dobro do njegovega kraškega izvira. Idilično pokrajino ob lepo urejeni poti bomo spoznavali tudi s pomočjo informativnih tabel, ki prikazujejo rastlinske in živalske vrste tega kanjona. Vrnili se bomo po isti poti in si odpočili v restavraciji ob izhodišču, nato pa se bomo odpeljali še do enega od Frankopanskih dvorcev – Severin. Po ogledu vožnja do Bosiljeva in preko Bele krajine v Ljubljano, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Hoja: kanjon Kamačnik: 3 km v eno smer, 40 m višinske razlike.

 

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2022-2023.

Cena na osebo:

 • 9 oseb: 405,00 €,
 • 10 oseb: 380,00 €,
 • 11 oseb: 355,00 €,
 • 12 oseb: 335,00 €,
 • 13 oseb: 320,00 €,
 • 14 oseb: 310,00 €,
 • 15 oseb: 300,00 €.

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz z vsemi pripadajočimi stroški;
 • 2 x spanje v hotelu (pol penzion: zajtrk, večerja);
 • vodstvo lokalnega in slovenskega vodnika,
 • stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja.

Cena ne vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo za vstopnine:

25,00 €.

Doplačilo po želji:

V primeru večjih podražitev stroškov, si pridržujemo pravico do podražitve cene aranžmaja, o čemer bomo takoj obvestili vse prijavljene potnike in ravnali v skladu s V. členom Splošnih pogojev poslovanja.
 • med bivanjem na Hrvaškem potniki niso avtomatsko zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – vse to ureja vsak potnik sam ali v dogovoru z agencijo;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program izleta,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med morebitnim trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje proti drugim boleznim, kot je covid-19) pred odhodom ni potrebno.

V primeru, da želite, da vam uredimo katerega od turističnih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, d. d., izpolnite Soglasje s klikom na spodnji povezavi:

Soglasje za sklenitev Zavarovanja odpovedi potovanja

Soglasje za sklenitev Zavarovanja potovanja v tujini

Več o posameznih zavarovanjih lahko preberete na povezavi https://natoura.si/turisticno-zavarovanje/.