1. dan: sobota, 24. 6. 2023

Odhod iz Ljubljane in vožnja preko Kočevja do Delnic, od tam pa do vasi Razloge, kjer se bomo peš odpravili do izvira mejne reke Kolpe. Gre za skoraj 80 m globok izvir, ki velja za enega najlepših kraških izvirov. Po vrnitvi na izhodišče se bomo odpeljali do jame Lokvarka, ki velja za najglobjo turistično jamo na Hrvaškem. Sprehodili se bomo skozi štiri etaže in spoznali nastanek jame ter njen pomen pri odkrivanju bogatega podzemnega živalstva. Po vrnitvi na površino nas bo pot vodila do Stare Sušice, kjer si bomo ogledali nekdanji dvorec slavne hrvaške rodbine Frankopan, nato pa bomo obiskali Center za obiskovalce “Velike zveri” in se seznanili z živalmi, ki so nedvomno simbol Gorskega kotarja. Sledila bo vožnja do Ravne Gore, kjer bo večerja in prenočevanje.

Hoja: Razloge – izvir Kolpe: 2,5 km v eno smer, 300 m višinske razlike; jama Lokvarka: dolžina poti: 900 m, višinska razlika: 75 m.

2. dan: nedelja, 25. 6. 2023

Po zajtrku nas bo pot vodila z Ravne Gore proti mestecu Skrad, kjer se bomo podali na krožno pohodno pot. Začeli bomo pri Planinskem domu Zeleni vir in se najprej podali do ozke soteske Hudičev prehod (Vražji prolaz), se nato po dinarskem bukovem gozdu dvignili na planoto po poti, ki v Skradu zopet zavije proti izhodišču, kjer si bomo malo pred ciljem ogledali še slap in izvir Zeleni vir. Po počitku v Planinskem domu (možnost kosila!) se bomo odpeljali do vasi Kocijani, od koder se bomo podali na krajši pohod do enega najlepših razgledišč na reko Kolpo, Medveja stena. Sledila bo vožnja do Ravne Gore, kjer bo večerja in prenočevanje.

Hoja: Zeleni vir – krožna pot: pribl. 6 km, višinska razlika pribl. 400 m. Tisti, ki bi jim bila pot prenaporna, se lahko sprehodijo le do nekaj sto metrov oddaljenega slapa in izvira Zeleni vir ter v okolici Planinskega doma po stezah ob potoku. Pot Kocijani – Medveja stena:  2,5 km v eno smer, višinska razlika: 240 m.

 

3. dan: ponedeljek, 26. 6. 2023

Po zajtrku se bomo poslovili od Ravne gore in se odpeljali do Vrbovskega, kjer se bomo sprehodli po kanjonu potoka Kamačnik od njegovega izliva v reko Dobro do njegovega kraškega izvira. Idilično pokrajino ob lepo urejeni poti bomo spoznavali tudi s pomočjo informativnih tabel, ki prikazujejo rastlinske in živalske vrste tega kanjona. Vrnili se bomo po isti poti in si odpočili v restavraciji ob izhodišču, nato pa se bomo odpeljali še do enega od Frankopanskih dvorcev – Severin. Po ogledu vožnja do Bosiljeva in preko Bele krajine v Ljubljano, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Hoja: kanjon Kamačnik: 3 km v eno smer, 40 m višinske razlike.

 

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2022-2023.