1. dan: 26. september 2020

Odhod iz Ljubljane z vlakom do Zagreba. Tam prestop na vlak Zagreb – Split, nočna vožnja s spalnikom.

2. dan: 27. september 2020 (V)

Zjutraj prihod z vlakom v Split. Čas za zajtrk in jutranjo kavo, nato vkrcanje na ladjo na relaciji Split – Vis. Po 2,5 h vožnje z ladjo bomo pristali naVisu, kjer se bomo z redno avtobusno linijo odpeljali do mesta Komiža na JZ delu otoka. Tam bo najprej namestitev v apartmaje, nato pa ogled Informacijskega centra Geopark Viški arhipelag s predstavitvijo parka in razlogi za uvrstitev v UNESCO-vo globalno mrežo geoparkov. Večerja v bližnji restavraciji in prost večer.

Geostaza Komiza

3. dan: 28. september 2020 (V)

Dan bo namenjen raziskovanju Komiže: seznanili se bomo z nekdanjim vulkanom, spoznali, kaj je solni diapir, zakaj je v tem zalivu toliko izvirov pitne vode, kaj so konglomerati in kaj apnenci, kako so se domačini borili proti gusarjem, zakaj je papež v 11. stoletju obiskal to mestece in po čem so sloveli komiški ribiči že pred nekaj stoletji.

4. dan: 29. september 2020 (V)

Dan bo namenjen spoznavanju otoka Biševo, kamor se bomo po zajtrku z ladjico odpeljali iz Komiže. Ogledali si bomo naravni spomenik Modra špilja in se seznanili z različnimi apnenci in načinom njihovega nastanka. Posebno pozornost bomo namenili velikemu ekološkemu pomenu morske cvetnice pozidonije, izvedeli, v kakšni povezavi so nekdanje stepe in peščene plaže ter spoznavali tradicionalni način življenja in kulturno zapuščino otoka. Vmes bo seveda čas tudi za kosilo in kopanje. Proti večeru povratek do Komiže, večerja in prosto.

5. dan: 30. september 2020 (V)

Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje otoka s štirikolesniki. Ogledali si bomo mesto Vis in njegov zaliv, spoznali bomo razloge za nastanek rodovitnih peščenih polj v notranjosti otoka in peščenih plaž na njegovem jugovzhodnem delu. Pot nas bo vodila do čudovitih razgledišč in skritih zalivov, kjer se bomo seznanili s tektoniko območja in odkrivali fosile, si ogledali značilne suhozide in vinograde, vmes pa poiskali še primeren zaliv za ohladitev v morju. Ob prihodu v Komižo večerja in prenočevanje.

6. dan: 1. oktober 2020 (K, V)

Dan, namenjen raziskovanju otočka Brusnik, na katerem bomo spoznavali vulkanske kamnine in njihov nastanek, se seznanili z endemiti, ki živijo le na tem majhnem otočku in izvedeli, zakaj ta otok še vedno “raste”. Čas bo tudi za kopanje.

7. dan: 2. oktober 2020

Zadnji dan na Visu bo namenjen pohodništvu. Povzpeli se bomo do znane Titove špilje in se spomnili vloge otoka Visa med II. svetovno vojno, od tam pa do najvišjega vrha Hum (587 m), od koder se bomo lahko naslajali nad čudoviti razgledi. Sledil bo spust med terasami s suhozidi do Komiže. Za udeležence, ki se ne bi udeležili pohoda, bo to prost dan za lenarjenje ali prosto pohajanje po otoku.

8. dan: 3. oktober 2020

Zgodaj zjutraj vožnja do Visa, od tam z ladjo do Splita, od koder se bomo z vlakom odpeljali do Zagreba in nato prestopili na vlak za Ljubljano. Prihod v večernih urah.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik & Geopark Viški arhipelag, 2020. © foto: Geopark Viški arhipelag.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju z Geopark Viški Arhipelag, 2020.