1. dan: petek, 8. julij 2022

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: YEREVAN: sobota, 9. julij 2022

V poznih dopoldanskih urah odhod na ogled  Yerevana. Najprej si bomo ogledali Spominski muzej Tsitsernakaberd, ki je posvečen 1,5 milijonom Armencem, ki so umrli v genocidu zaradi posledic odločitve turške vlade leta 1915. Kasneje bomo obiskali Zgodovinski muzej Armenije in se seznanili z dolgo in bogato armensko zgodovino. Zvečer večerja v eni od restavracij v središču mesta. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: VELIČASTNA ZGODOVINA: nedelja, 10. julij 2022

Vožnja do Echmiadzina, nekdanje armenske prestolnice, kjer se nahaja tudi sedež armenske apostolske cerkve.  Naslednji postanek bo v arheološkem parku Zvarnots, kjer se nahajajo ostanki znamenite katedrale. Pot bomo nadaljevali do izredno pomembnega arheološkega parka Metsamor, kjer si bomo ogledali muzej in zapuščino, ki so jih na tej lokaciji zapustili prebivalci od paleolitika do srednjega veka. Sledila bo vožnja do mesta Aknalich in si ogledali nov jezidski tempelj ter se seznanili z največjo narodnostno manjšino v Armeniji – Jezidi, ki jih bomo pogosto srečevali v prihodnjih dneh na gorovju Geghama. Vrnili se bomo v Yerevan, kjer bosta večerja in prenočevanje.

4. dan: PESTROST RAZGLEDOV IN OKUSOV: ponedeljek, 11. julij 2022

Po zajtrku nas bo čakala vožnja ob vznožje najvišje gore na ozemlju današnje Armenije, Aragats, in si ogledali znamenito trdnjavo Amberd s čudovitim razgledom proti dolini Ararat. Zapeljali se bomo še do jezera Kari, kjer se nahaja nekdanja astronomska postaja, in si privoščili krajši pohod po okolici. Po prijetni hoji se bomo odpravili v mesto Gyumri in si privoščili degustacijo piva v tamkajšnji pivovarni. Večerja in prenočevanje v Gyumriju.

5. dan: KANJONI IN SREDNJEVEŠKI SAMOSTANI – PROVINCA LORI: torek, 12. julij 2022

Po zajtrku se bomo sprehodili po obnovljenem delu starega mestnega središča , nato pa vožnja skozi mesto Spitak in prelaza Pushkin do Stepanavana, kjer si bomo ogledali trdnjavo Loriberd, ki se dviga nad kanjonom reke Dzoraget. Vožnjo bomo nadaljevali do vasi Odzun ob robu kanjona reke Debed, do katerega se bomo počasi spuščali peš do reke mimo ruševin samostana Kobayr, stisnjenega ob visoke klife kanjona (8 km hoje). Vožnja do vasi Haghpat, kjer bo večerja in prenočevanje.

6. dan: NARODNI PARK DILIJAN: sreda, 13. julij 2022

V vasi Haghpat si bomo najprej ogledali istoimenski samostan, uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine in se seznanili z njegovo izredno pomembno kulturno vlogo v preteklih stoletjih. Skozi mesto Alaverdi se bomo nato odpeljali proti jugu. Naš cilj bo Narodni park Dilijan, ki se nahaja na območju gorskih verig Pambak, Aregouni in Miapor na nadmorski višini od 1.000 do 2.200 m. Največja posebnost parka so mezofilni gozdovi in visoka biotska pestrost. Naša vožnja se bo končala pri jezeru Parz, kjer se bo začel 8 km dolg pohod skozi gozdove in preko travnikov do vasi Gosh. Tam bomo obiskali samostan Goshavank, ki je znan po nekdanji univerzi in slavnih rokopisih. Po ogledu bo sledila vožnja do mesta Dilijan, kjer bo večerja in prenočevanje pri domačinih.

7. dan: GOROVJE GEGHAMA – jezero Akna: četrtek, 14. julij 2022

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Gavar ob jezeru Sevan. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur počasne hoje, 12 km, 1000 m višinske razlike.

8. dan: GOROVJE GEGHAMA – Ashdahak: petek, 15. julij 2022

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Asdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugi strani, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov, med potjo pa si bomo ogledali tudi lepo ohranjene petroglife (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole). 6 – 7 ur hoje.

9. dan: ZAKLADI PRETEKLOSTI: sobota, 16. julij 2022

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije, tam se bomo seznanili s predkrščansko zgodovino. Večerja in prenočevanje pri domačinih v vasi Garni. 5 ur hoje.

10. dan:  SIMBOLI ARMENIJE: nedelja, 17. julij 2022

Zjutraj kratek sprehod pod vasjo Garni, kjer si bomo ogledali zelo impresivne bazaltne stebre, tako imenovano »Simfonijo kamnov«. Sledila bo vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol.) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetitelj zaprt 13 let, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera, v neposredni bližini pa se je nahajala tudi nekdanja armenska prestolnica Artashat. Pot bomo nadaljevali mimo znane arheološke postojanke do samostana Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Sledil bo postanek v bližnji vasi Areni, kjer bomo obiskali proizvajalce znamenitega armenskega vina in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in se nato spustili v provinco Syunik do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Starodavni observatorij velja za enega najstarejših na svetu. Večerja in prenočevanje v bližnjem mestu Goris.

11. dan:  OD SREDNJEGA VEKA V DAVNO PRETEKLOST: ponedeljek, 18. julij 2022

Zjutraj vožnja do vasi Harzhis, ki leži nad sotesko reke Vorotan. Tam bomo začeli 12-km pohod – spust do reke Vorotan in dvig do vasi Tatev, kjer se nahaja istoimenski samostan (UNESCO), ki leži nad sotesko in je s sosednjim bregom povezan z najdaljšo gondolo na svetu, s katero se bomo nad kanjonom po ogledu samostana zapeljali tudi sami. Samostan so v 4. stol. zgradili na mestu nekdanjega poganskega svetišča na nadmorski višini 1.600 m sredi čudovite in divje pokrajine. Večerja in prenočevanje v Gorisu.

12. dan: torek, 19. julij 2022

Zjutraj kratek sprehod po Gorisu in ogled značilne arhitekture tega dela Armenije. Nedaleč od mesta Goris si bomo ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po ogledu se bomo začeli vračati proti severu. Zavili bomo v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine,  povzpeli pa se bomo tudi do ruševin gradu Smbataberd (8 km hoje), ki ležijo na grebenu s strmimi klifi. Od tam bodo veličastni razgledi na spodaj ležečo pokrajino in nekdanje mesto, ki skriva zgodbo o naseljevanju Armencev v nekdanji Perziji. Večerja in prenočevanje v vasi Yeghegis.

13. dan: sreda, 20. julij 2022

Odkrivanje doline Yeghegis in njene slavne zgodovine bomo zjutraj nadaljevali z obiskom judovskega pokopališča v bližini istoimenske vasi, nato pa pot nadaljevali proti severu preko prelaza, kjer se nahaja najstarejši ohranjeni armenski karavanseraj Selim. Armenija je bila stoletja dolgo del Svilene poti, ki je vodila iz Azije proti Evropi in ob poti, ki vodi z juga Armenije proti jezeru Sevan, se je ohranilo tudi nekaj starih kamnitih mostov. Po prečkanju prelaza se bomo začeli spuščati proti jezeru Sevan, katerega območje je zaradi velike naravne vrednosti zavarovano kot Narodni park. Spoznali bomo kruto poigravanje človeka z naravo in posledicami, ki jih taka dejanja pustijo v okolju, ob jezeru pa si bomo privoščili tudi postanek za hladno pijačo in kopanje. Pred povratkom v Yerevan si bomo ogledali še staro pokopališče z najlepše ohranjenimi armenskimi nagrobniki kachkharji Noratus in si ob poti ogledali nahajališče vulkanskega stekla – obsidiana. Po vrnitvi v Yerevan večerja in prenočevanje.

14. dan: YEREVAN: četrtek, 21. julij 2022

Tudi zadnji dan potovanja bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili v izredno zanimiv muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, sledila bo degustacija armenskega konjaka Ararat, popoldan pa bo čas za obisk znamenite odprte tržnice Vernisage, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode, izdelke in spominke. Zvečer še zadnja skupna večerja in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: ZAKLJUČEK AVANTURE: petek, 22. julij 2022

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

Avtorji programa: © Janja Benedik, Zhanna Galyan, Arsen Minasyan, 2017 – 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p. 

© foto: Janja Benedik.