Sulec

Celinske vode so dom številnim živim bitjem, so vir pitne vode in kot krvožilje vsake pokrajine – nepogrešljive za vse, ki si delimo življenjski prostor. Ob neprestanih grožnjah, ki jih doživljajo reke pri nas in tudi drugod po svetu, je vpogled v rečni svet le del tega, kar bi moral poznati vsak izmed nas, saj le tako lahko ohranjamo tisto, kar je neprecenljivo: neokrnjena narava.

V Karlovcu so pred nekaj leti odprli čudovit spomenik štirim rekam, ki tečejo skozi mesto: Korani, Kolpi, Dobri in Mrežnici. Aquatika – Sladkovodni akvarij Karlovac nas popelje skozi življenje rek od njihovih izvirov, zgornjih, srednjih in spodnjih tokov. Spoznali bomo različne življenjske pogoje in seveda različne vrste rib, ki živijo na posameznih rečnih odsekih. Ob vrstah rib, ki so splošno razširjene in živijo tudi v slovenskih rekah, bomo spoznali nekaj endemitov in tudi tujerodnih vrst, ki so zaradi različnih vzrokov zašle v hrvaške reke. Po vodenem ogledu akvarija in predavanju, ki nam ga bodo pripravili jamarji iz Speleološkega društva Karlovac, se bomo vračali proti Sloveniji in se spotoma ustavili ob nekdanjem gradu rodbine Frankopan “Novigrad” nad reko Dobro ter tako zaokrožili zgodbo reke in življenja ob in v njej.

Pričujoči izlet je le uvod v spoznavanje nekaterih hrvaških rek: Krupe, Zrmanje, Dobre in Mrežnice, ki jih bomo obiskali v letu 2022 in prihodnjih letih.

Vodstvo: Janja Benedik  in lokalni vodnik Aquariuma.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI NEKAJ DNI PRED ODHODOM.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Fotografije rib: © Denis Stošić.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p., 2021.