Aquatica Karlovac
22. 5. 2021

Celinske vode so nepogrešljive za vsa živa bitja, ki živijo v ali ob njej. Življenje v njih nam je običajno skrito in vpogled v živi svet hrvaških rek v sladkovodnem akvariju v Karlovcu je eden od načinov, da spoznamo in se zavedamo bogastva celinskih voda. Morda je prav zimski čas idealna priložnost za to, saj se bo v toplejših delih leta ob sprehodih ob rekah spomin vračal na nam “nevidno” življenje v njih.

Socotra
6. - 15. 3. 2022

Socotra je otok, ki leži v zahodnem delu Indijskega oceana in je s svojo še vedno neokrnjeno naravo pravi raj za vsakogar, ki ga obišče. Nekateri ga imenujejo Galapagos Indijskega oceana, saj na otoku najdemo izjemno veliko število endemičnih rastlinskih in živalskih vrst, kar privablja tudi mnoge raziskovalce. Večinoma zakrasele planote nam dajo občutek, da smo na drugem planetu, svojevrsten izgled imajo kadilne bosvelije, zmajeva, stekleničasta in kumarična drevesa, številne vrste ptic in kuščarjev, ob obalah in v rečnih koritih lahko ure in ure opazujemo živahne rakovice pisanih barv in kačje pastirje, opazujemo čarobno lepe sončne vzhode in zahode ter južno nočno nebo brez svetlobnega onesnaženja. V družbi prijaznih in vedno nasmejanih domačinov se v celoti predamo temu čudovitemu Raju na Zemlji.

Severni Ciper
20. - 27. 3. 2022

Medtem, ko bo k nam šele začela prihajati pomlad, se lahko z nami podate na raziskovanje neokrnjene narave Severnega Cipra, kjer si bomo ogledali več zavarovanih območij in spoznavali različna življenjska okolja rastlin in živali, od katerih so mnogi endemiti otoka. Ravno v tem času se bodo razcveteli divje rastoči tulipani in številne orhideje, ob morskih lagunah bomo opazovali vodne ptice, spoznavali slanoljubno vegetacijo obalnih sipin, gorovij, starih oljčnih nasadov in se sprehajali med prosto živečimi osli na skrajnem severovzhodu otoka. Bogate vtise bo popestrila odlična lokalna kulinarika.