14. – 21. oktober 2020

eight-days trip • plane • bus

Kreta je otok, ki privlači na različne načine – spomladi je tu raj za ljubitelje rastlin in pohodnike, ki uživajo v osvajanju visokih vrhov ali potepanju po številnih soteskah, v poletni vročini in čudovitih plažah ob morju tu lahko svoj raj na Zemlji najdejo številni počitnikarji, nikakor pa se ne moremo izogniti sledovom dolge, pestre in zelo bogate zgodovine, ki priča že o najzgodnejši človeški poselitvi, napredni minojski civilizaciji, ostankih grške in rimske poselitve in pestri paleti narodov, ki so v kasnejših obdobjih tudi na tem otoku pustili svoj pečat. V spremstvu arheologa bomo odkrivali starodavne skrivnosti in jih ponovno obudili v življenje.

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 705,00 € (prijavljenih 25 oseb).

ADDITIONAL CHARGES ON DEMAND:

MANDATORY SUPPLEMENT WHEN A SMALLER NUMBER OF PERSONS IS REGISTERED:

 • če bo v skupini le od 20 do 24 oseb: 70,00 €,
 • če bo v skupini le od 15 do 19 oseb: 190,00 €,
 • če bo v skupini le od 12 do 14 oseb: 315,00 €,
 • če bo v skupini le od 10 do 11 oseb: 380,00 €.
 •  

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -3 %

Možno je plačilo v 5 obrokih. Vsaj 3 obroki morajo biti plačani pred odhodom.

THE PRICE INCLUDES:

 • letalski prevoz na relaciji Dunaj – Heraklion, letališke pristojbine in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart,
 • avtobusni transfer Ljubljana – Dunaj, Dunaj – Ljubljana,
 • prevoz z avtobusom po Kreti po programu,
 • 6 x polpenzion,
 • prenočevanje v hotelih 3* ali 4*,
 • slovenski vodnik,
 • costs for the preparation and organization of the trip.

OBVEZNO DOPLAČILO:

 • vstopnine in vožnji z ladjico na otoka Spinalonga in Chrissi: 87,50 € (do 65. leta starosti), 64,50 € (nad 65. letom starosti).

NOT INCLUDED IN THE PRICE:

 • entrance fees for any additional tours,
 • additional food and drink,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej.
 • za hojo po Soteski smrti priporočamo nizko pohodno obutev,
 • kopalke in brisača za kopanje na otoku Chrissi.
 • med bivanjem na Kreti potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • we are not responsible if in case of natural disasters, such as earthquakes, fires, floods, landslides, ... the travel program must be changed,
 • we are not responsible for accidents or injuries during trekking and their consequences,
 • in the event of an increase in the price of gasoline, hotels, airline tickets or other prices, the price of the arrangement may increase,
 • we are not responsible for cancellations, delays or changes of flights of airlines and their consequences (higher costs, non-implementation of the entire programme),
 • if the airline cancels the flight and it is taken over by another airline, we will not cover any additional costs,
 • we do not assume the consequences of loss of luggage during air transport, all possible costs are borne by the passenger.
 • special medical care (e.g. vaccination) is not required before departure.

.Če vas o potovanju kaj več zanima že pred prijavo, pokličite na 031/360-356 ali pišite na info@natoura.si.

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z VIII. členom Splošnih pogojev poslovanja.

 

 

1. dan: petek, 26. junij 2020

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: sobota, 27. junij 2020: YEREVAN

V poznih dopoldanskih urah odhod na ogled  Yerevana. Najprej si bomo ogledali Spominski muzej Tsitsernakaberd, ki je posvečen 1,5 milijonom Armencem, ki so umrli v genocidu zaradi posledic odločitve turške vlade leta 1915. Kasneje bomo obiskali Zgodovinski muzej Armenije in se seznanili z dolgo in bogato armensko zgodovino. Zvečer večerja v eni od restavracij v središču mesta. Prenočevanje v hotelu Silk road.

3. dan: nedelja, 28. junij 2020: VELIČASTNA ZGODOVINA

Vožnja do Echmiadzina, nekdanje armenske prestolnice, kjer se nahaja tudi sedež armenske apostolske cerkve.  Naslednji postanek bo v arheološkem parku Zvarnots, kjer se nahajajo ostanki znamenite katedrale. Pot bomo nadaljevali do izredno pomembnega arheološkega parka Metsamor, kjer si bomo ogledali muzej in zapuščino, ki so jih na tej lokaciji zapustili prebivalci od paleolitika do srednjega veka. Sledila bo vožnja do mesta Aknalich in si ogledali nov jezidski tempelj ter se seznanili z največjo narodnostno manjšino v Armeniji – Jezidi, ki jih bomo pogosto srečevali v prihodnjih dneh na gorovju Geghama. Za konec se bomo odpeljali še ob vznožje najvišje gore Aragats in si ogledali znamenito trdnjavo Amberd s čudovitim razgledom proti dolini Ararat. Večerja in prenočevanje v vasi Aragats v tamkajšnjem hotelu.

4. dan: ponedeljek, 29. junij 2020: KANJONI IN SREDNJEVEŠKI SAMOSTANI – PROVINCA LORI

Po zajtrku vožnja skozi mesto Spitak in prelaza Pushkin do Stepanavana, kjer si bomo ogledali trdnjavo Loriberd, ki se dviga nad kanjonom reke Dzoraget. Vožnjo bomo nadaljevali do vasice Ardvi, kjer si bomo ogledali zanimiv geološki pojav, v bližini pa tudi čudovit razgled na kanjon reke Debed, ob robu katerega se bomo počasi spuščali do reke mimo ruševin samostana Kobayr, stisnjenega ob visoke klife kanjona. Vožnja do vasi, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: torek, 30. junij 2020: NARODNI PARK DILIJAN

V vasi Haghpat si bomo najprej ogledali istoimenski samostan, uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine in se seznanili z njegovo izredno pomembno kulturno vlogo v preteklih stoletjih. Skozi mesto Alaverdi se bomo nato odpeljali proti jugu proti Dilijanu si bomo ogledali zanimive kamnine in geomorfološke pojave. Naš cilj bo Narodni park Dilijan, ki se nahaja na območju gorskih verig Pambak, Aregouni in Miapor na nadmorski višini od 1.000 do 2.200 m. Največja posebnost parka so mezofilni gozdovi in visoka biotska pestrost. Naša vožnja se bo končala pri jezeru Parz, kjer se bo začel 8 km dolg pohod skozi gozdove in preko travnikov do vasi Gosh. Tam bomo obiskali samostan Goshavank, ki je znan po nekdanji univerzi in slavnih rokopisih. Po ogledu bo sledila vožnja do mesta Dilijan, kjer bo večerja in prenočevanje pri domačinih.

6. dan: sreda, 1. julij 2020: GOROVJE GEGHAMA – jezero Akna

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Gavar ob jezeru Sevan. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur počasne hoje, 12 km, 1000 m višinske razlike.

7. dan: četrtek, 2. julij 2020: GOROVJE GEGHAMA – Ashdahak

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Asdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugi strani, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov, med potjo pa si bomo ogledali tudi lepo ohranjene petroglife (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole). 6 – 7 ur hoje.

8. dan: petek, 3. julij 2020: ZAKLADI PRETEKLOSTI

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije, tam se bomo seznanili s predkrščansko zgodovino. Večerja in prenočevanje pri domačinih v vasi Garni. 5 ur hoje.

9. dan: sobota, 4. julij 2020: SIMBOLI ARMENIJE

Zjutraj kratek sprehod pod vasjo Garni, kjer si bomo ogledali zelo impresivne bazaltne stebre, tako imenovano »Simfonijo kamnov«. Sledila bo vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer je pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetitelj zaprt 13 let, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera, v neposredni bližini pa se je nahajala tudi nekdanja armenska prestolnica Artashat. Pot bomo nadaljevali do vasi Areni in obiskali proizvajalce znamenitega armenskega vina in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in vožnjo zaključili pri samostanu Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Po ogledu nas bo pot vodila v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine. Večerja in prenočevanje v hotelu v vasi Hermon.

10. dan: nedelja, 5. julij 2020: OD SREDNJEGA VEKA V DAVNO PRETEKLOST

Odkrivanje doline Yeghegis in njene slavne zgodovine. Obiskali bomo judovsko pokopališče v bližini istoimenske vasi, kasneje pa se povzpeli do ruševin gradu Smbataberd (3 h hoje), ki ležijo na grebenu s strmimi klifi. Od tam bodo veličastni razgledi na spodaj ležečo pokrajino in nekdanje mesto, ki skriva zgodbo o naseljevanju Armencev v nekdanji Perziji. Po spustu v dolino se bomo odpeljali proti jugu do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Starodavni observatorij velja za enega najstarejših na svetu. Večerja in prenočevanje v bližnjem mestu Goris.

11. dan: ponedeljek, 6. julij 2020: OD BURNE ZGODOVINE DO MODERNE TEHNOLOGIJE

Iz Gorisa se bomo odpeljali do samostana Tatev (UNESCO), ki leži nad sotesko in je s sosednjim bregom povezan z najdaljšo gondolo na svetu. Samostan so v 4. stol. zgradili na mestu nekdanjega poganskega svetišča na nadmorski višini 1.600 m sredi čudovite in divje pokrajine. Od samostana vodi pot do zapuščenega samostana Tatevi Anapat in sledili ji bomo vse do dna kanjona do reke Vorotan (5 km hoje). Postanek bomo naredili ob Hudičevem mostu (Satani Kamuri), naravnem spomeniku iz travertina v soteski reke Vorotan na nadmorski višini pribl. 500 m. Tu se nahajajo tudi topli izviri in naravni bazeni (možnost kopanja). Večerja in prenočevanje v Gorisu.

12. dan: torek, 7. julij 2020: GORSKI KARABAH (ARTSAKH)

Nedaleč od mesta Goris si bomo po zajtrku ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po ogledu se bomo odpeljali v Gorski Karabah (armensko Artsakh). V zgodovinskem mestu Shusha, kulturnem središču Karabaha, bomo začeli sprehod po kanjonu reke Karkar. Ogledali si bomo zanimiv slap Zontik (dežnik), ruševine vasi Hunot, star kamnit most, jamo in občudovali lepe poglede na kanjon Karkar (1,5 h hoje). Večerja in prenočevanje bosta v glavnem mestu Artsakha Stepanakert.

13. dan: sreda, 8. julij 2020: ARTSAKH

Obiskali bomo Spominski muzej Nikola Dumana, ki je posvečen življenju voditelja Armenske revolucionarne federacije (ARF), ob tem pa se seznanili z zgodovino Armenije ob koncu 19. stoletja in problematiki Gorskega Karabaha. Hiša, v kateri je nekoč prebival Nikol Duman, je v celoti obnovljena v slogu 19. stoletja. Kasneje se bomo ustavili v samostanu Dadivank, nato pa se bomo poslovili se bomo od Gorskega Karabaha in se odpeljali do jezera Sevan. Ustavili se bomo v vasi Noratus, kjer si bomo ogledali znamenito pokopališče z največjim številom kačkarjev v Armeniji. Večerja in prenočevanje v Yerevanu.

14. dan: četrtek, 9. julij 2020: YEREVAN

Tudi zadnji dan potovanja bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili v muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, sledila bo degustacija armenskega konjaka Ararat, popoldan pa bo čas za obisk znamenite odprte tržnice Vernisage, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode, izdelke in spominke. Zvečer še zadnja skupna večerja in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: petek, 10. julij 2020

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

 

Avtorji programa: © Janja Benedik, Zhanna Galyan, Arsen Minasyan, 2017 – 2019.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p.  v sodelovanju z Armenian Ecotourism Association, 2019-2020.