20. – 29. januar 2025

 desetdnevno potovanjeŸ • letalo • džipi

Socotra je otok, ki leži v zahodnem delu Indijskega oceana in je s svojo še vedno neokrnjeno naravo pravi raj za vsakogar, ki ga obišče. Nekateri ga imenujejo Galapagos Indijskega oceana, saj na otoku najdemo izjemno veliko število endemičnih rastlinskih in živalskih vrst, kar privablja tudi mnoge raziskovalce. Večinoma zakrasele planote nam dajo občutek, da smo na drugem planetu, svojevrsten izgled imajo kadilne bosvelije, zmajeva, stekleničasta in kumarična drevesa, številne vrste ptic in kuščarjev, ob obalah in v rečnih koritih lahko ure in ure opazujemo živahne rakovice pisanih barv in kačje pastirje, opazujemo čarobno lepe sončne vzhode in zahode ter južno nočno nebo brez svetlobnega onesnaženja.  V družbi prijaznih in vedno nasmejanih domačinov se v celoti predamo temu čudovitemu Raju na Zemlji.

PRIPOROČAMO PRIJAVO VSAJ 4 MESECE PRED ODHODOM ZARADI ZAGOTOVITVE LETALSKIH KART NA RELACIJI ABU DHABI – SOCOTRA, SAJ SO ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA ZELO HITRO RAZPRODANE.

 1. dan: ponedeljek, 20. 1. 2025

Odhod iz Slovenije in let Ljubljana – Istanbul – Abu Dhabi.

2. dan: torek, 21. 1. 2025

Jutranji let iz Abu Dhabija na Socotro. Po ureditvi vseh formalnosti na letališču vožnja do Wadi Ayhaft, kjer se bomo prepustili raziskovanju kanjona in kopanju v naravnem bazenu ter prvič prišli v stik z nenavadnim rastlinstvom in živalstvom otoka (če bo čas – odvisno od ure prihoda letala na Socotro). Pozno popoldan vožnja do plaže Dihamri. Kampiranje.

3. dan: sreda, 22. 1. 2025

Plaža Dihamri je pravi raj za snorkljanje in uživanje med koralami in pisanimi vrstami rib, zato bomo večji del dopoldneva preživeli prav tu. Za ljubitelje kopnega bo čas za vzpon na bližnji hrib in občudovanje pogleda na severno obalo. Sledila bo vožnja na kraško planoto Momi, kjer se bomo spustili v kanjon Kilissan, raziskovali endemične rastline in živali ter si privoščili plavanje v čudovitih rečnih koritih. Po vzponu nazaj na planoto bomo imeli še nekaj časa za raziskovanje okolice. Večerja in kampiranje na planoti Momi v Wadi Deborak.

4. dan: četrtek, 23. 1. 2025

Zjutraj se bomo odpeljali na planoto Homhil, ki velja za naravni botanični vrt otoka, spoznali bomo kadilno bosvelijo (Boswellia sacra), kumarično drevo (Dendrosicyos socotrana), alojo (Aloe perryi), drevesasti mleček (Euphorbia arbuscula), stekleničasto drevo (Adenium obesum subsp. sokotranum) in druge vrste, v koritih potoka, ki vodi do naravnega bazena s pogledom na Arabsko morje, pa bomo opazovali endemične oranžne rakovice (Socotrapotamon socotrensis). Seveda bo obvezen postanek za kopanje v naravnem bazenu, od tam pa se bomo peš spustili v Wadi Shefa do SV obale otoka. Tam nas bodo že čakala vozila, s katerimi se bomo odpeljali do rta Ras Erssel, kjer bomo opazovali stik Arabskega morja in Indijskega ocena. Večerja in prenočevanje na plaži Erher ob izlivu potoka v morje pod snežno belimi sipinami.

5. dan: petek, 24. 1. 2025

Po zajtrku se bomo odpeljali do vznožja hriba, kjer se nahaja kraška jama Hoq, do katere se je treba povzpeti v 1,5 ure za približno 350 m. Jama v sebi skriva čudovite kapniške strukture in manjše jezero, v njej pa so našli tudi izredno zanimive arheološke ostanke. Izpred vhoda v jamo je čudovit razgled na severno obalo Socotre. Ob vzponu in spustu bomo lahko spoznavali zanimive rastlinske in živalske vrste, z zanimivimi vrstami pa se bomo srečali tudi ob severni obali. Po kosilu se bomo preko Wadija Di Farho odpeljali do ravnice Nojed na južnem delu otoka. Sprehodili se bomo po sipinah Zahek, prenočevali pa v urejenem kampu Hayf ali Amak.

6. dan: sobota, 25. 1. 2025

Po zajtrku bomo obiskali soline, nato pa še jamo Degub, v kateri so nekoč prebivali ljudje, v njej pa se nahaja tudi vodni izvir. Pot bomo nadaljevali proti severu do planote Dixam in preko Wadija Dirhur naprej na planoto Fermihin, kjer uspeva gozd zmajevih dreves. Pred večerjo bomo obiskali domačine, spoznali njihov način življenja in prizadevanja za ohranjanje ogroženih drevesnih vrst, predvsem bosvelije in zmajevcev. Kampiranje pod zmajevci.

7. dan: nedelja, 26. 1. 2025

Po zajtrku se bomo najprej odpravili na kratek pohod skozi gozd zmajevih dreves in se nato ustavili še v Wadi Dirham, kjer bo nekaj časa za raziskovanje. Sledila bo vožnja proti SZ otoka, kjer se bomo v vasi Ghubba seznanili s tamkajšnjimi cenotami in starimi solinami. Od tam bomo nadaljevali proti mestu Qalansiya in naprej do bližnje lagune Detwah, kjer bomo uživali v čudoviti pokrajini, raziskovali laguno s številnimi vodnimi pticami in morskimi rakovicami ali pa se povzpeli na goro nad laguno. Kampiranje v laguni Detwah.

8. dan: ponedeljek, 27. 1. 2025

Zjutraj vožnja s čolni do plaže Schuab. Z nekaj sreče nas bodo na poti spremljali delfini in številne vrste ptic, ki gnezdijo na tem delu otoka ali se prehranjujejo z morskimi organizmi. Ob plaži Schuab si bomo ogledali zadnje ostanke mangrov na otoku, pred povratkom pa bo še dovolj časa za kopanje. Popoldan se bomo v laguni Detwah seznanili s tradicionalno sokotransko glasbo in plesom. Kampiranje v laguni Detwah.

9. dan: torek, 28. 1. 2025

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali do mesta Hadibo in obiskali trgovino z lokalnimi izdelki. Sledila bo vožnja na letališče in po opravljenih vseh formalnostih let Socotra – Abu Dhabi.

10. dan: sreda, 29. 1. 2025

Let Abu Dhabi – Istanbul – Ljubljana.

Vodenje: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2021-2025.

Cena na osebo, če bo na potovanju

 • 14 oseb: 2.535,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 13 oseb: 2.560,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 12 oseb: 2.590,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 11 oseb: 2.625,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 10 oseb: 2.670,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 9 oseb: 2.715,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 8 oseb: 2.830,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 7 oseb: 2.915,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana,
 • 6 oseb: 3.025,00 € + letalska karta Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana.

Cena letalske karte Ljubljana – Abu Dhabi – Ljubljana (Turkish Airlines) je odvisna od časa nakupa letalskih kart, kar storimo ob prijavi minimalnega števila potnikov. Cene so običajno med 450 in 530 eur.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • zavarovanje odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Triglav,
 • zavarovanje na potovanju pri Zavarovalnici Triglav.

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz Abu Dhabi – Hadibo (Socotra) in Hadibo – Socotra,
 • vstopna viza za Socotro,
 • vsi prevozi z vozili 4 x 4 po Socotri po programu, najem voznikov/kuharjev,
 • vožnja s čolni do plaže Schuab in nazaj,
 • 7 x nočitev v šotoru, najem šotorov in spalnih podlog,
 • 3 obroki dnevno (zajtrk, kosilo, večerja), prvi dan prihoda na Sokotro le kosilo in večerja, zadnji dan na Socotri le zajtrk; na poti iz Slovenije do Socotre in nazaj si potniki sami uredijo hrano na letališčih,
 • spremstvo lokalnega socotranskega vodnika z dobrim poznavanjem lokalnega rastlinstva in živalstva,
 • vodenje slovenskega vodnika s poznavanjem socotranskega rastlinstva, živalstva in geologije,
 • vse vstopnine v zavarovana območja,
 • knjižico “Naravoslovni vodnik po Socotri” avtorice Janje Benedik,
 • stroške priprave in organizacijo potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej,
 • napitnine za lokalnega vodnika in voznike (od 20 do 50 EUR na osebo, odvisno od števila potnikov).

POMEMBNO!

Cena aranžmaja je preračuna glede na ponudbo v začetku aprila 2024. Če so bodo v času do odhoda spremenile cene letalskih prevoznikov, si pridržujemo pravico do spremembe cene aranžmaja.

Trenutno je na Socotro mogoče najceneje leteti z zasebnim letom iz Abu Dhabija, ki tudi ni poceni, kar je vzrok za visoko ceno aranžmaja, k visoki ceni pripomorejo tudi visoke cene goriva na Socotri.

 • med bivanjem na Socotri potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …) – zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebna.

LET DO SOCOTRE IN NAZAJ

Iz Ljubljane letimo s turško družbo Turkish Airlines do Abu Dhabija, od tam pa z zasebnim letom na Socotro do glavnega mesta Hadibo.

TERMIN POTOVANJA

Termin je v januarju in februarju izbran načrtno, saj so takrat najbolj ugodne temperature (dnevne od 22 do 30 stopinj, nočne okrog 20, na planotah okrog 15 stopinj) in možnost padavin je najmanjša, saj se zimski monsun z decembrom v glavnem zaključi. V teh mesecih je tudi največ cvetočih rastlin, ki zacvetijo po zimskih padavinah, bolj aktivne so tudi živali. Od marca do konca septembra so dnevne temperature že okrog 40 stopinj ali več, poleti pihajo zelo močni vetrovi, od oktobra do decembra pa so pogosta močna deževja, predvsem novembra.

POTOVALNI DOKUMENTI

Za potovanje na Socotro potrebujete potni list, ki je veljaven še 6 mesecev po povratku domov in v njem ni izraelskega žiga. Za vstop v Združene Arabske Emirate vizum ni potreben, ga pa potrebujemo za Socotro, zato je potrebno ob prijavi predložiti tudi barvni sken ali barvno kopijo potnega lista. Za izdelavo vizuma poskrbi partnerska organizacija s Socotre, cena je že vključena v ceno aranžmaja.

POTOVANJE PO SOCOTRI

Po otoku potujemo z džipi (4×4 pogon), saj so ceste z običajnimi vozili težko prevozne ali celo neprevozne. Vozijo nas izkušeni domačini.

ELEKTRIKA, INTERNET

Elektrika je večinoma le v mestih Hadibo in Qalansia, na območjih, kjer kampiramo, elektrike praviloma ni, oziroma so le generatorji za razsvetljavo in še to le v nekaj krajih. Polnjenje telefonov in baterij za fotoaparate je omejeno na polnjenje v avtomobilih med vožnjo po otoku, priporočeno je, da imamo s sabo prenosno baterijo (power bank).

Telefonski signal je na otoku prisoten le v obeh mestih in ob južni obali, drugje signala ni. Naši telefonski operaterji na otoku ne omogočajo povezave, edina možnost je nakup SIM kartice na letališču v Abu Dhabiju, vendar je povezava kljub temu nezanesljiva, tudi internet deluje slabo in počasi.

V Združenih Arabskih Emiratih je internet dostopen povsod, uporabljajo pa angleški tip vtičnic na tri luknje. Priporočljivo je, da imate s seboj adapter.

PREHRANA

Hrana na Socotri je zelo enostavna in precej enolična, vendar izredno okusna. Za zajtk postrežejo kruh, maslo, topljeni sir, marmelado, jajca, kuhan fižol v zrnju, svežo zelenjavo (paradižnik, kumare), sadje. Za kosilo in večerjo je običajno sveža riba na žaru, za prilogo riž, makaroni, včasih z dodatkom krompirja, vedno tudi kuhana ali sveža zelenjava. Ob hladnejših večerih (na planotah) skuhajo tudi okusno zelenjavno juho, enkrat običajno pripravijo tudi kozlička na žaru. Hrana je zelo okusna in jo je vedno dovolj, po obrokih postrežejo tudi sveže sadje ali dateljne. Vse obroke po predhodnem naročilu pripravijo tudi za vegetarijance, vegane in osebe, ki imajo alergijo na gluten, tako da s hrano resnično nikoli ni težav.

NAMESTITEV

Na Socotri je nekaj hotelov le v glavnem mestu Hadibo, ki so ali zelo dragi ali pa precej dvomljive kvalitete, zato se poslužujemo le šotorjenja na za to določenih območjih, saj je otok pod UNESCO-vo zaščito in kampiranje povsod ni dovoljeno. V nekaterih kampih obstajajo sanitarije in tuši, večinoma pa te infrastrukture še ni, sanitarije poiščemo v naravi, za kopanje pa poskrbimo vsak dan s plavanjem v morju ali v sladkovodnih tolmunih. Za osnovno higieno si pomagamo z razgradljivimi vlažnimi robčki, za umivanje pa uporabljamo naravna mila, da s kemikalijamo ne obremenjujemo rek, potokov in morja. Reke s stalnim pretokom marsikje še vedno predstavljajo edini vir pitne vode za lokalno prebivalstvo, zato skrbimo za odgovorno ravnanje z vodo.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI

Na Socotri praktično ni trgovin, le manjše trgovinice v vaseh ob severni in južni obali ter v obeh mestih, kjer je mogoče kupiti osnovne stvari, ki jih domačini potrebujejo v gospodinjstvih. Na poti nas bodo ustavljali otroci in ponujali smolo kadilne bosvelije ali zmleto smolo v prahu drevesa zmajeve krvi (cena za paketke cca. 2 dolarja). V Hadiboju in Qalansiji je tudi nekaj trgovin z naglavnimi rutami in “krili”, ki jih nosijo moški, kupiti se da tudi kadilne posodice za bosvelijo iz keramike in pletene košarice, znan je tudi sokotranski med in trakovi za sedenje. Drugega se zaenkrat na otoku ne da kupiti. Plačilo v evrih praviloma ni mogoče, zato imamo s sabo ameriške dolarje, ki niso starejši od leta 2008.

OBLAČILA IN OBUTEV

Socotra je muslimanski otok, zato je priporočljivo, da se držimo osnovnih pravil oblačenja in spoštujemo lokalno kulturo. Majice naj pokrivajo ramena in naj ne imajo globokega dekolteja, kratke hlače ali krilo naj pokrivajo kolena. Kopalke naj bodo kar se da klasične, torej če se le da enodelne in s čim manj izrezi (ne brazilke ali tangice).

S seboj je potrebno imeti obleko za višje in nižje temperature, pokrivalo za glavo, pohodne sandale in nizko pohodno obutev za pohode, lahko tudi zložljive pohodne palice.

OSTALA OPREMA

Kot osnovni kos prtljage priporočam mehko potovalno torbo in manjši nahrbtnik. Za šotorjenje dobimo vso opremo, torej šotor (en šotor na osebo, v katerem je dovolj prostora za spanje in prtljago), podlogo, blazino in po potrebi tudi odejo, praviloma s sabo prinesemo le tanjšo spalno vrečo (do 10 stopinj), v primeru, da je nimate, si jo lahko sposodite od domačinov.

Na plaži Dihamri, kjer se nahaja posebno morsko zavarovano območje, je tudi možnost snorkljanja ali potapljanja. Za približno 5 dolarjev si je mogoče izposoditi masko, lahko pa jo seveda prinesete s sabo, priporočam tudi podvodni fotoaparat, saj je podvodni živalski svet tu res pester in barvit.

VARNOST

Socotra je varen otok in dogajanja v Jemnu, Izraelu, Palestini, Siriji in Iranu na otok nimajo vpliva. Otok sicer formalno pripada Jemnu, vendar potujemo preko Združenih Arabskih Emiratov, ki so izkoristili politično krizo v Jemnu in “ekonomsko okupirali” otok, politično dogajanje v Jemnu pa se otoka neposredno ne tiče. Kot povsod, je potrebno paziti le na osebno lastnino.

STIK Z DOMAČINI

Kolikor bo le mogoče, bomo v okviru programa imeli tudi stik z domačini in spoznali njihov način življenja, ki je večinoma še vedno zelo prvobiten in preprost. V dogovoru z lokalnimi vodniki otrokom ne dajemo sladkarij in kakršnih koli daril, saj ne želijo, da bi se njihovi otroci navadili prosjačiti in jih želijo naučiti dostojanstva. Po želji s sabo prinesemo barvice, flomastre, reklamne majice, kakršen koli pisarniški material, osnovne zdravstvene pripomočke (obliže, povoje, zdravil NE, ker ne razumejo navodil v njih in bi jim lahko škodovala), ipd. Vse stvari izročimo odraslim osebam ali pustimo v lokalni šoli, saj sami najbolj vedo, kdo od njih kaj najbolj potrebuje. Lokalna skupnost je osnovana na trdnih družinskih in plemenskih povezavah in si medsebojno zelo pomagajo. Zaradi omejenih možnosti zobozdravstvenih storitev odsvetujem, da bi otrokom nosili sladkarije.

Ob večerih se bomo o marsikateri temi lahko pogovarjali z lokalnim, angleško govorečim vodnikom, iz angleščine pa sem prevedla tudi nekaj lokalnih zgodb in legend, ki nam bodo popestrile večerno poležavanje ob ognju in srebanju čaja.

POSEBNO OPOZORILO

Otok Socotra je zaradi svoje narave in tradicionalne kulture uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine, zato je z otoka PREPOVEDANO odnašati kakršne koli rastline, živali, kamnine, fosile, lupinice školjk in polžev ipd. Morebitnim skušnjavam se marsikdo težko upre, vendar se moramo zavedati, da smo na otoku le kratkotrajni gosti in zato se moramo vesti spoštljivo in odgovorno. Na žalost se tega premalo zavedajo vse številčnejši turisti, ki včasih z glasno glasbo in droni motijo tihožitje naravnega okolja. S svojim odgovornim obiskom in spoštljivim ravnanjem do narave in domačinov bodimo zgled, saj otok že ogrožajo nekateri turisti, ki se ne zavedajo vrednosti in pomena ohranjanja naravnega okolja, žal se temu, v želji po večjem zaslužku, podredijo tudi številni domačini.

Vsi udeleženci prejmete Naravoslovni vodnik Sokotra, v katerem boste našli informacije o geološkem nastanku, geografiji, prilagoditvah rastlin in živali na posebne razmere na otoku, spoznali osnovne značilnosti tradicionalnega življenja domačinov, zgodovino poselitve otoka, kot priloga pa so prikazane najbolj značilne ter pogoste rastlinske in živalske vrste, ki jih boste imeli možnost videti na potovanju. Avtorica besedila in fotografij: Janja Benedik.