15. – 24. januar 2024

5. – 14. februar 2024

desetdnevno potovanjeŸ • letalo • džipi

Socotra je otok, ki leži v zahodnem delu Indijskega oceana in je s svojo še vedno neokrnjeno naravo pravi raj za vsakogar, ki ga obišče. Nekateri ga imenujejo Galapagos Indijskega oceana, saj na otoku najdemo izjemno veliko število endemičnih rastlinskih in živalskih vrst, kar privablja tudi mnoge raziskovalce. Večinoma zakrasele planote nam dajo občutek, da smo na drugem planetu, svojevrsten izgled imajo kadilne bosvelije, zmajeva, stekleničasta in kumarična drevesa, številne vrste ptic in kuščarjev, ob obalah in v rečnih koritih lahko ure in ure opazujemo živahne rakovice pisanih barv in kačje pastirje, opazujemo čarobno lepe sončne vzhode in zahode ter južno nočno nebo brez svetlobnega onesnaženja.  V družbi prijaznih in vedno nasmejanih domačinov se v celoti predamo temu čudovitemu Raju na Zemlji.

 

PRIPOROČAMO PRIJAVO VSAJ 4 MESECE PRED ODHODOM ZARADI ZAGOTOVITVE LETALSKIH KART NA RELACIJI ABU DHABI – SOCOTRA, SAJ SO ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA ZELO HITRO RAZPRODANE.

 1. dan: ponedeljek, 15. 1. 2024 (5. 2. 2024)

Odhod iz Slovenije in let Ljubljana – Istanbul – Abu Dhabi.

2. dan: torek, 16. 1. 2024 (6. 2. 2024)

Jutranji let iz Abu Dhabija na Socotro. Po ureditvi vseh formalnosti na letališču vožnja do Wadi Ayhaft, kjer se bomo prepustili raziskovanju kanjona in kopanju v naravnem bazenu ter prvič prišli v stik z nenavadnim rastlinstvom in živalstvom otoka (če bo čas – odvisno od ure prihoda letala na Socotro). Pozno popoldan vožnja do plaže Dihamri. Kampiranje.

3. dan: sreda, 17. 1. 2024 (7. 2. 2024)

Plaža Dihamri je pravi raj za snorkljanje in uživanje med koralami in pisanimi vrstami rib, zato bomo večji del dopoldneva preživeli prav tu. Za ljubitelje kopnega bo čas za vzpon na bližnji hrib in občudovanje pogleda na severno obalo. Sledila bo vožnja na kraško planoto Momi, kjer se bomo spustili v kanjon Kilissan, raziskovali endemične rastline in živali ter si privoščili plavanje v čudovitih rečnih koritih. Po vzponu nazaj na planoto bomo imeli še nekaj časa za raziskovanje okolice. Večerja in kampiranje na planoti Momi v Wadi Deborak.

4. dan: četrtek, 18. 1. 2024 (8. 2. 2024)

Zjutraj se bomo odpeljali na planoto Homhil, ki velja za naravni botanični vrt otoka, spoznali bomo kadilno bosvelijo (Boswellia sacra), kumarično drevo (Dendrosicyos socotrana), alojo (Aloe perryi), drevesasti mleček (Euphorbia arbuscula), stekleničasto drevo (Adenium obesum subsp. sokotranum) in druge vrste, v koritih potoka, ki vodi do naravnega bazena s pogledom na Arabsko morje, pa bomo opazovali endemične oranžne rakovice (Socotrapotamon socotrensis). Seveda bo obvezen postanek za kopanje v naravnem bazenu, od tam pa se bomo peš spustili v Wadi Shefa do SV obale otoka. Tam nas bodo že čakala vozila, s katerimi se bomo odpeljali do rta Ras Erssel, kjer bomo opazovali stik Arabskega morja in Indijskega ocena. Večerja in prenočevanje na plaži Erher ob izlivu potoka v morje pod snežno belimi sipinami.

5. dan: petek, 19. 1. 2024 (9. 2. 2024)

Po zajtrku se bomo odpeljali do vznožja hriba, kjer se nahaja kraška jama Hoq, do katere se je treba povzpeti v 1,5 ure za približno 350 m. Jama v sebi skriva čudovite kapniške strukture in manjše jezero, v njej pa so našli tudi izredno zanimive arheološke ostanke. Izpred vhoda v jamo je čudovit razgled na severno obalo Socotre. Ob vzponu in spustu bomo lahko spoznavali zanimive rastlinske in živalske vrste, z zanimivimi vrstami pa se bomo srečali tudi ob severni obali. Po kosilu se bomo preko Wadija Di Farho odpeljali do ravnice Nojed na južnem delu otoka. Sprehodili se bomo po sipinah Zahek, prenočevali pa v urejenem kampu Hayf ali Amak.

6. dan: sobota, 20. 1. 2024 (10. 2. 2024)

Po zajtrku bomo obiskali soline, nato pa še jamo Degub, v kateri so nekoč prebivali ljudje, v njej pa se nahaja tudi vodni izvir. Pot bomo nadaljevali proti severu do planote Dixam in preko Wadija Dirhur naprej na planoto Fermihin, kjer uspeva gozd zmajevih dreves. Pred večerjo bomo obiskali domačine, spoznali njihov način življenja in prizadevanja za ohranjanje ogroženih drevesnih vrst, predvsem bosvelije in zmajevcev. Kampiranje pod zmajevci.

7. dan: nedelja, 21. 1. 2024 (11. 2. 2024)

Po zajtrku se bomo najprej odpravili na kratek pohod skozi gozd zmajevih dreves in se nato ustavili še v Wadi Dirham, kjer bo nekaj časa za raziskovanje. Sledila bo vožnja proti SZ otoka, kjer se bomo v vasi Ghubba seznanili s tamkajšnjimi cenotami in starimi solinami. Od tam bomo nadaljevali proti mestu Qalansiya in naprej do bližnje lagune Detwah, kjer bomo uživali v čudoviti pokrajini, raziskovali laguno s številnimi vodnimi pticami in morskimi rakovicami ali pa se povzpeli na goro nad laguno. Kampiranje v laguni Detwah.

8. dan: ponedeljek, 22. 1. 2024 (12. 2. 2024)

Zjutraj vožnja s čolni do plaže Schuab. Z nekaj sreče nas bodo na poti spremljali delfini in številne vrste ptic, ki gnezdijo na tem delu otoka ali se prehranjujejo z morskimi organizmi. Ob plaži Schuab si bomo ogledali zadnje ostanke mangrov na otoku, pred povratkom pa bo še dovolj časa za kopanje. Popoldan se bomo v laguni Detwah seznanili s tradicionalno sokotransko glasbo in plesom. Kampiranje v laguni Detwah.

9. dan: torek, 23. 1. 2024 (13. 2. 2024)

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali do mesta Hadibo in obiskali trgovino z lokalnimi izdelki. Sledila bo vožnja na letališče in po opravljenih vseh formalnostih let Socotra – Abu Dhabi.

10. dan: sreda, 24. 1. 2024 (14. 2. 2024)

Let Abu Dhabi – Istanbul – Ljubljana.

Vodenje: Janja Benedik.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2021-2022.

Cena na osebo, če bo na potovanju

 • 13-14 oseb: 2.900,00 €,
 • 11-12 oseb: 2.940,00 €,
 • 9-10 oseb: 3.010,00 €,
 • 7-8 oseb: 3.120,00 €,
 • 6 oseb: 3.200,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • zavarovanje odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Triglav,
 • zavarovanje na potovanju pri Zavarovalnici Triglav.

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Abu Dhabi, Abu Dhabi - Ljubljana, letališke pristojbine in takse, 
 • letalski prevoz Abu Dhabi - Hadibo (Socotra) in Hadibo - Socotra,
 • vstopna viza za Socotro,
 • vsi prevozi z vozili 4 x 4 po Socotri po programu, najem voznikov/kuharjev,
 • vožnja s čolni do plaže Schuab in nazaj,
 • 7 x nočitev v šotoru, najem šotorov in spalnih podlog,
 • 3 obroki dnevno (zajtrk, kosilo, večerja), prvi dan prihoda na Sokotro le kosilo in večerja, zadnji dan na Socotri le zajtrk; na poti iz Slovenije do Socotre in nazaj si potniki sami uredijo hrano na letališčih,
 • spremstvo lokalnega socotranskega vodnika z dobrim poznavanjem lokalnega rastlinstva in živalstva,
 • vodenje slovenskega vodnika s poznavanjem socotranskega rastlinstva, živalstva in geologije,
 • vse vstopnine v zavarovana območja,
 • knjižico "Naravoslovni vodnik po Socotri",
 • stroške priprave in organizacijo potovanja..

V CENO NI VKLJUČENO:

 • dodatna hrana in pijača,
 • vse ostalo, kar ni navedeno posebej,
 • napitnine za lokalnega vodnika in voznike.

POMEMBNO!

Cena aranžmaja je preračuna glede na ponudbo v začetku aprila 2023. Če so bodo v času do odhoda spremenile cene letalskih prevoznikov, si pridržujemo pravico do spremembe cene aranžmaja.

Trenutno je na Socotro mogoče leteti le z zasebnim letom iz Abu Dhabija, kar je vzrok za visoko ceno aranžmaja.

 • med bivanjem na Socotri potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, ...) - zavarovanje si ureja vsak potnik sam preko agencije ali neposredno z zavarovalnico;
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, ... moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba pred odhodom ni potrebna.