1. dan: 25. 4. 2024

Let Treviso – Porto.

2. dan: 26. 4. 2024

Citania de Briteiros – Lindoso – Soajo – Castro Laboreiro

3. dan: 27. 4. 2024

Po zajtrku se bomo odpeljali proti SV v smeri proti reki Donavi in se na poti ustavili pri dveh naravnih spomenikih. Prvi je dolina reke Vratne, kjer se nahajajo trije naravni mostovi, ki so posledica zrušenja stropa nekdanje kraške jame. Sprehodili se bomo po kratkem kanjonu in spoznavali kraške pojave. Iz Vratne se bomo odpeljali do druge naravne znamenitosti, to je lehnjakotvorni slap Blederija, ki se ravno tako kot Vratna, nahaja na območju gore Miroč. Nadaljevali bomo do Kladova, mesta ob reki Donavi, kjer bomo spregovorili o posledicah izgradnje HE Đerdap na življenje ob reki in v njej. Nadaljevali bomo tudi z zgodbo o Rimskem imperiju ob reki Donavi in si ogledali ostanke vojaške utrdbe Diana, ki je nastala v času rimskega emperatorja Trajanusa. Večerja in prenočevanje v Kladovu.

(pribl. 2 km hoje, 200 m višinske razlike)

4. dan: 28. 4. 2024

Po zajtrku si bomo najprej privoščili vožnjo po reki Donavi, kasneje pa se bomo povzpeli nad njo in si jo ogledali še s ptičje perspektive z enega najlepših razgledišč. V obeh primerih se bomo spomnili emperatorja Trajanusa in njegovega dačanskega nasprotnika Decibela. Po vrnitvi v dolino se bomo sprehodili še po soteski Boljetinske reke, ki je znana po fosilih amonitov in zato vključena v Geopark Đerdap. Po prihodu v Donji Milanovac si bomo ogledali informacijski center Narodnega parka Đerdap. Večerja in prenočevanje v Donjem Milanovcu.

(približno 8 km hoje, 400 m višinske razlike)

5. dan: 29. 4. 2024

Po zajtrku ogled Arheološkega parka Lepenski vir, kjer se bomo vrnili 8000 let nazaj v preteklost in spoznali kulturo skrivnostnega ljudstva, ki je to območje poseljevalo dobrih 2000 let. Da je mogočna reka privabljala ljudi ves čas poselitve vse do danes, seveda ni skrivnost, dokaz o strateški legi pa je tudi trdnjava Golubac, kjer so našli ostanke rimske poselitve, kasneje pa so isto lokacijo obladovali vsi trenutni gospodarji: Ogri, Srbi in na koncu do druge polovice 19. stoletja Otomani. Dan bomo zaključili ob mrtvici reke Donave Srebrno jezero, kjer bo večerja in prenočevanje.

6. dan: 30. 4. 2024

Od mrtvice Donave nas bo pot vodila do trdnjave Ram, ki se nahaja ob desnem bregu Donave na mestu, kjer je bilo v preteklosti že keltsko naselje. Sámo trdnjavo so zgradili Otomani v 15. stoletju in je predstavljala le eno od strateških vojaških postojank, danes pa velja za enega najlepših kulturnih spomenikov Srbije.  Od tu nas bo pot vodila do nekdanjega rimskega vojaškega tabora, ki se je v zadnjih letih razvil v lep arheološki park. V neposredni bližini se nahajajo tudi ostanki približno 5 milijonov let starega mamuta, ki so ga našli pred dobrimi 10 leti na mestu, kjer se je v času umika Panonskega morja nahajala delta reke Morave. S svojimi nanosi je reka Morava v preteklosti omogočila nastanek poplavne ravnice, kjer so se ohranili odlični pogoji za uspevanje hrasta doba. Okrog 300 ohranjenih starih dreves je danes zavarovanih v okviru Naravnega rezervata Šalinački lug, kjer se bomo seznanili z geološkimi in botaničnimi značilnostmi območja. Sledila bo vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

7. dan: 1. 5. 2024

Po zajtrku se bomo odpeljali preko Donave do Deliblatske peščare in se podali na 14 km dolg pohod po najbolj značilnih delih sipin in spoznali nastanek ter rastlinstvo in živalstvo, ki je tu prav gotovo nekaj posebnega zaradi drugačnih ekoloških razmer. Na poti bomo videli številne redke in zavarovane rastlinske in (z nekaj sreče tudi) živalske vrste ter spregovorili o problematiki zaraščanja in zasajevanjem z invazivnimi tujerodnimi vrstami. Popoldan bo sledila vožnja do Beograda, kjer bo nekaj prostega časa pred večerjo in prenočevanjem.

8. dan: 2. 5. 2024

Zgodnji odhod iz hotela do letališča v Beogradu. Na letališče Brnik bomo prispeli v dopoldanskih urah.

 

9. dan: 3. 5. 2024

Zgodnji odhod iz hotela do letališča v Beogradu. Na letališče Brnik bomo prispeli v dopoldanskih urah.

 

10. dan: 4. 5. 2024

Zgodnji odhod iz hotela do letališča v Beogradu. Na letališče Brnik bomo prispeli v dopoldanskih urah.

 

10. dan: 5. 5. 2024

Zgodnji odhod iz hotela do letališča v Beogradu. Na letališče Brnik bomo prispeli v dopoldanskih urah.

 

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2023.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2023-2024.