Po prihodu v Idrijo nas bo v Centru za obiskovalce čakala dobrodošlica, potem pa se bomo s pomočjo razstave “Zapisno v kamninah” odpravili v geološko preteklost in spoznali, zakaj je ta majhen del Slovenije geološko tako pomemben, da je bil pred desetimi leti tu ustanovljen Geopark Idrija, ki je od leta 2015 tudi pod UNESCO-vo zaščito. Sledil bo prikaz izdelave čudovite idrijske čipke, le ene od znamenitosti, ki je ime Idrije ponesla širom po svetu.

 
 
 

Idrija je stisnjeno mestece v eni od dolin Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, obdano s čudovito naravo, kjer čebelam ne manjka dobre paše. Tako so si meščani Idrije kar v mestu postavili čudovit čebelnjak, ki, danes lepo obnovljen, še vedno služi svojemu namenu. Ogled bomo obogatili z degustacijo različnih vrst idrijskega medu.

 
 

Že pred stoletji je Idrija zaslovela po svoji cinabaritni rudi, iz katere so pridobivali še danes zelo dragoceno in zaradi svojih lastnosti zelo uporabno živo srebro. Pred leti so drugi največji rudnik živega srebra na svetu zaprli in ga uredili za ogled in spoznavanje težkega dela idrijskih rudarjev. Po ogledu Antonijevega rova si bomo ogledali še topilnico in spoznali, kakšne lastnosti in pomen ima živo srebro, da je postavil Idrijo na svetovni zemljevid. Odkrivali bomo tudi znamenite može, ki so s svojim znanjem pripomogli k vedno bolj dovršeni tehnologiji pridobivanja živega srebra iz cinabaritne rude.

Sledila bo večerja v lokalnem gostišču in prenočevanje.

 
 

Drugi dan bomo posvetili dolini reke Kanomljice, ki je pogreznjena med Vojskarsko in Krniško planoto v smeri tektonske prelomnice – Idrijskega preloma.

Podali se bomo mimo Šinkovčeve žage in izvira Kanomljice do zbirke mineralov in fosilov Klemenčičevih, katerih zbirka obsega skoraj 200 mineralov, rud, fosilov in kamnin. Pot bomo nato nadaljevali mimo najmlajših klavž na Idrijskem – Kanomeljskih klavž. Tam nas bo čakala tudi topla malica.

 
 
 
 
 
 
 

Od klavž nas bo pot vodila do nekdaj največje kmetije v Kanomlji – domačije Šturmajce, kjer se bomo v 500 let stari hiši preizkusili v izdelavi žlikrofov. Po kosilu z idrijskimi žlikrofi se bomo spustili mimo kovačije Pr’ Ivaniš v strugo reke Kanomljice, kjer si bomo ogledali klame, slikovito, približno 300 m dolgo sotesko in ponor reke Kanomljice. Dan bomo zaključili z ogledom filma o Kanomlji.

 
 
 
 
 

Dopoldan bomo najprej preživeli ob ogledu razstav Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkeneg, kjer so predstavljene zgodbe iz preteklosti Idrije, njenih prebivalcev, rudarjev in kljekljaric s predmeti, fotografijami, maketami, načrti in dokumenti.

 
 
 
 
 
 
 
 

Sledil bo ogled idrijske kamšti iz leta 1790, ki je z več kot 13 metri premera največje ohranjeno leseno pogonsko vodno kolo v Evropi. Nato se bomo ob rakah sprehodili po “Poti idrijskih naravoslovcev” in spoznali še nekaj zanimivosti. Zaključek poti bo ob skrivnostnem Divjem jezeru, nato pa nas bo v Krajinskem parku Zgornja Idrijca čakalo piknik kosilo z izbranimi domačimi izdelki.

 
 
 
 
 

 

Potepanje po Idrijskem bomo zaključili na Črnovrški planoti, ki jo sestavlja več kraških polj in uval. Ogledali si bomo vhod v Habečkovo brezno z naravnim mostom in druge kraške pojave, lanene jame v Idrijskem Logu in značilno tradicionalno arhitekturo.
Sledila bo vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.
 
 

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Geopark Idrija, TIC Idrija & Janja Benedik, 2020. © foto: Janja Benedik in Geopark Idrija.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. v sodelovanju z Geopark Idrija & TIC Idrija, 2020.