1. dan: 10. julij 2020

Prvi dan bo namenjen večinoma največji kraški ponikalnici, reki Temenici. Pot nas bo iz Ljubljane vodila do Trebnjega, kjer bomo zavili na Temeniško podolje do vasi Dolenje Ponikve, kjer si bomo ogledali požiralnike, kjer reka prvič ponikne. Nadaljevali bomo proti mirnopeški dolini, kjer lahko v bližini ponovnega izvira reke občudujemo fosilno strugo reke, ki  danes vijuga sredi gozdov. Življenju današnje struge bomo sledili pri izviru Zijalo, kjer po nekaj kilometrih Temenica spet pride na površje v čudoviti zatrepni dolini. Po ogledu in postanku v tem idiličnem okolju bomo za kratek čas zapustili Temenico in se podali na kraško polje Globodol, ki je med vsemi slovenskimi kraškimi polji nekaj posebnega. Ogledali si bomo eno od estavel in se seznanili s kraškimi pojavi na tem območju. Ko se bomo iz Globodola vračali v dolino Temenice, si bomo ogledali njen ponovni ponor in pot v podzemni svet ter nato zadnji izvir pri nekdanjem gradu Luknja blizu Novega mesta, kjer se reka ponovno rodi kot reka Prečna in od tu teče v bližnjo Krko. Na poti proti Kostanjevici na Krki si bomo ogledali še zadnje borne ostanke tako imenovanega “kamnitega gozda”, pojava, ki je v bolj imenitnih izvedbah znan z drugih koncev sveta, marsikomu pa je iz naših krajev neznan. Za konec dneva se bomo ustavili v nekdanjem kostanjeviškem samostanu, kjer bomo imeli degustacijo najboljših lokalnih vin, sledila bo večerja v bližnjem gostišču in prenočevanje v središču Kostanjevice na Krki.

2. dan: 11. julij 2020

Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje bližnje okolice in spoznavali življenje v teh krajih nekoč in danes. Najprej se bomo ustavili pri graščini Gracarjev turn, kjer je med drugim ustvarjal tudi Janez Trdina, nato pa se bomo odpravili proti Kartuziji Pleterje in si ogledali muzej na prostem s predstavitvijo lokalne stavbne dediščine. Znak, da je tudi na tem delu Dolenjske zaslediti kraške pojave, je Kostanjeviška jama, ki si jo bomo z lokalnimi jamarji tudi ogledali in spoznali njene značilnosti. V neposredni bližini Kostanjevice se nahaja največji poplavni gozd v Sloveniji, Krakovski gozd. Odpravili se bomo do strogo varovanega gozdnega rezervata, kjer bomo lahko občudovali stoletne hraste dobe, se seznanili s pomenom poplavnega gozda in se spomnili Josefa Ressla, ki je z njim upravljal, natanko pred 200 leti pa v bližini tega gozda na reki Krki prvič preizkusil delovanje ladijskega vijaka.

Za konec raziskovanja tega dne se bomo odpravili na eno od kmetij, kjer se ukvarjajo z gojenjem avtohtone pasme krško poljskega prašiča. Spoznali bomo lastnosti te vedno bolj cenjene slovenske pasme, ki je bila že na robu izumrtja, in jih opazovali na odprtem pašniku. Sledila bo še zaslužena večerja (lokalne postrvi) in nato prenočevanje v Kostanjevici.

Klevevz1

3. dan: 12. julij 2020

Zadnji dan raziskovanja Dolenjske bomo začeli z ogledom rastišča indijskega lotusa v Šmarjeških toplicah in se seznanili, zakaj je na tem območju toliko toplih vodnih izvirov, saj bomo le nekaj kilometrov stran lahko videli drug termalni izvir ob reki Radulji pod nekdanjim Klevevškim gradom. Tam si bomo poleg izvira ogledali še sotesko Radulje in dve jami, ki sta zanimivi tako z naravoslovnega kot s kulturnega vidika. Sledila bo vožnja do Šentruperta, kjer se bomo seznanili z značilnimi dolenjskimi kozolci, ki so predstavljeni v muzeju na prostem, potem pa bo že čas za kosilo na kmečkem turizmu v zaselku Okrog,od koder se nam bodo ponujali čudoviti razgledi na mehko valovito dolenjsko pokrajino. Po kosilu se bomo v dolino skozi gozdove in med vinogradi peš spustili nazaj do Šentruperta, kjer nas bo čakal avtobus in nas odpeljal proti Ljubljani.

Vodstvo: Janja Benedik.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI EN TEDEN PRED ODHODOM.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.