4. – 19. julij 2023

šestnajstdnevno potovanje • letalo • terenska vozila

Dežela na sončni strani Visokega Kavkaza postaja vedno bolj obiskana turistična destinacija in v mnogih krajih se ni več mogoče izogniti množičnemu turizmu. Kljub temu še vedno lahko obiščemo pristno Gruzijo, večinoma v bolj odročnih krajih na zavarovanih območjih, kamor zaidejo bolj redki popotniki. Pokrajina Gruzije je izredno pestra in bogata, spoznali bomo savane in polstepe, vlažne gozdove in visokogorje Kavkaza. Značilne visokogorske vasi, kjer ljudje še vedno ohranjajo poganske običaje, počasi izgubljajo bitko z množičnim turizmom, zato je prav zdaj še čas, da jih obiščete. Kljub vsemu se ne bomo  povsem izognili najbolj znanim krajem, saj so močno povezane z bogato kulturno zgodovino dežele vina.

1. dan

Odhod z letalom z letališča Brnik v Tbilisi, glavno mesto Gruzije. Prihod v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: TBILISI

Prihod v Tbilisi v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz do hotela in namestitev, pozen zajtrk. Sledil bo ogled Tbilisija z lokalnim vodnikom. Kot gruzijska prestolnica je mesto znano že iz 5. stoletja in nekaj posebnega zaradi burne zgodovine, elegantne in vpadljive arhitekture, uničeno in ponovno obnovljeno skozi stoletja pa je uspelo ohraniti vse vrednote in tradicijo Gruzijske pravoslavne vere. Sprehodili se bomo skozi staro mesto, obiskali cerkev Metekhi iz 13. stoletja, žvepleno termalno kopališče, trdnjavo Narikala iz 4. stoletja, katedralo Sioni, ki je bila izvorno zgrajena v 7. stoletju in baziliko Anchiskhati iz 6. stoletja. V popoldanskih urah obisk Nacionalnega muzeja z izredno lepo in bogato zbirko, ob kateri se zavemo bogastva zelo stare gruzijske kulture.  Zvečer sprehod po Aveniji Rustaveli v središču mesta, kjer si bomo privoščili večerjo v tradicionalni gruzijski restavraciji. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: DAVNA IN BLIŽNJA PRETEKLOST (Z, V)

Po zajtrku vožnja proti zahodu do ostankov mesta Upliststikhe. Mesto, vklesano v skale, je bilo naseljeno od antike do srednjega veka, danes pa si lahko ogledamo njegove ostanke. Sledila bo vožnja do mesta Gori, kjer si bomo ogledali Stalinov muzej, ki na zanimiv način priča o življenju nekdanjega sovjetskega diktatorja, nato pa se bomo odpeljali proti jugu do NP Borjomi, kjer bo večerja in prenočevanje.

4. dan: NP BORJOMI (Z, LP, V)

Pohod po eni od mnogih poti v Narodnem parku Borjomi, kjer se stikajo tri klimatska območja, to pa seveda vpliva tudi na vegetacijo. Pot nas bo vodila iz vasi Likani po čudovitih gozdovih do vrha gorskega grebena, kjer bomo lahko uživali v čudovitih razgledih. Počasi se bomo spustili nazaj proti dolini, ki je lepa v vseh letnih časih in poznana po svoji biotski raznovrstnosti. Po približno 6 km skupne hoje si bomo odpeljali še letoviški del NP Borjomi, nato pa bo sledila vožnja nazaj proti hotelu, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: KRALJICA TAMARA IN SVETA NINA (Z, K, V)

Dan za spoznavanje znamenitih žensk iz gruzijske zgodovine. Najprej se bomo odpeljali do samostanskega kompleksa v bližini turške meje, kjer si bomo ogledali preostanek nekdanjega velikega samostanskega in stanovanjskega kompleksa Vardzia. H gradnji naj bi pripomogla tudi kraljica Tamara, ena najvidnejših gruzijskih vodij vseh časov. Po kosilu ob reki Mtkvari bo sledila vožnja po planoti province Javakheti do največjega jezera Paravani, kjer naj bi nekaj časa preživela Sveta Nina, ki je v Gruziji v začetku 4. stoletja začela širiti krščanstvo. Vrnili se bomo v Tbilisi, kjer bo večerja in prenočevanje v hotelu.

6. dan: NAJSTAREJŠE VINO (Z, V)

Zjutraj nas bo pot vodila proti JV dežele najprej do mesteca Signaghi, ki je prenovljeno pravi arhitekturni biser province Kakheti. Po kratkem sprehodu se bomo odpravili do zadnjega mesta na jugu, Dedoplitskaro, tam pa se sprehodili nad Orlovim kanjonom, ki slovi po pestrosti ptic ujed in zanimivi vegetaciji. Po sprehodu se bomo ustavili v eni od najbolj znanih vinskih kleti, kjer še vedno pridelujejo znano gruzijsko vino na tradicionalen način. Privoščili si bomo degustacijo vin in večerjo, prenočevali pa bomo pri domačinih.

7. dan: SAVANA NP VASHLOVANI (Z, LP, V)

Dan bomo začeli z obiskom informacijskega centra NP Vashlovani. Sledila bo vožnja v samo osrčje parka, kjer si bomo najprej ogledali kanjon s suho strugo Pantishari. Tam se nahaja edina gnezdeča kolonija mestnih lastovk (Delichon urbicum) v Gruziji. Nadaljevali bomo do roba Strogega rezervata in si ogledali značilno polstepsko pokrajino in nadaljevali do savane z značilnimi vrstami pistacije (Pistacia mutica) in brini (Juniperus foetidissima, J. polycarpus in J. rufescens), ki jih spremljajo kavkaški koprivovec (Celtis caucasica) in divje hruške (Pyrus sachokiana, P. salicifolia in P. georgica). Med potjo nas bodo spremljali številni radovedni čebelarji (Merops apiaster) in zlatovranke (Coracias garrulus). Sledila bo vožnja proti azerbejdžanski meji po suhih rečnih koritih do naravnega spomenika Alesilebi, kjer se bomo seznanili z geomorfologijo območja in značilnimi plastmi peščenjakov in glinavcev, ki so bili v zadnjih 2 milijonih let izpostavljeni eroziji in so zato oblikovani v čudovite oblike. Po ogledu se bomo vrnili v Dedoplitskaro, kjer bo večerja in prenočevanje.

8. dan: OD SUHE STEPE DO VLAŽNEGA PRAGOZDA (Z, LP, V)

Dopoldan bomo preživeli na zahodnem robu NP Vashlovani in si ogledali blatne vulkane Takhti-tepha ter se seznanili s slanoljubno vegetacijo v okolici, spoznali pa bomo tudi načine dovoljenega gospodarjenja v NP. V popoldanskih urah se bomo odpeljali proti vzhodu do NP Lagodekhi in si ogledali  vlažen “subtropski” gozd, popolno nasprotje temu, kar bomo opazovali v jutranjih urah. Sprehodili se bomo do veličastnega Velikega slapa. Večerja in prenočevanje pri domačinih v Lagodehkiju.

9. dan:  ČEZ NAJVIŠJI PRELAZ V GRUZIJI (Z, LP, V)

V jutranjih urah bomo zapustili Lagodekhi in se odpeljali proti SV države v NP Tusheti. Pot nas bo najprej vodila mimo številnih vinogradov in polj do reke Alazani, kjer se bo pot začela dvigati proti najvišje ležečemu prevoznemu prelazu v Gruziji, prelazu Abano na nadmorski višini 2.826 m. Cesta je ponekod vklesana v skrilava pobočja in nudi čudovite razglede na gore Visokega Kavkaza in številne slapove. Pobočja ob poti poraščajo endemični bor (Pinus sosnowskyi), breze (Betula raddeana in B. litwinowii), jerebike (Sorbus caucasigena) in številne druge vrste. Po nekajurni vožnji in nekaj postanki za čaj, kavo in malico, bomo prispeli v središče pokrajine Tusheti, Omalo. Tam bo večerja in prenočevanje pri gostoljubnih domačinih.

10. dan: MED STOLPI IN POGANSKIMI VEROVANJI (Z, LP, V)

Po zajtrku se bomo odpeljali do vasi Dartlo in se seznanili s poganskimi krajevnimi običaji, ki so v teh krajih še vedno živi. Odpravili se bomo na pohod do vasi Kvavlo in Dato (3 ure hoje) in vmes spoznavali značilno rastlinstvo travnikov z bujno vegetacijo, med katero uspevajo tudi nekateri endemiti: zvončica Campanula petrophila, lilija Lilium monadelphum, tušetijski šipek Rosa tushetica in zlatica Ranunculus tebulossicus. Najbolj pogoste vrste so orjaška obloglavka (Cephalaria gigantea), Sosnovskijev dežen (Heracleum sosnowskyi), pikasti mišjak (Conium maculatum), kačja dresen (Polygonum bistorta), krmna jastrebina (Galega orientalis), velikocvetni čišljak (Stachys macrantha) in številne druge vrste. Vrnili se bomo v vas Dartlo, kjer bomo imeli večerjo in prenočevanje pri domačinih.

11. dan: TUSHETI (Z, LP, V)

Po zajtrku se bomo vrnili v vas Omalo in se tam povzpeli na trdnjavo, zgrajeno iz številnih obrambnih stolpov. Po malici bo sledila pot nazaj čez prelaz Abano v dolino do mesta Telavi. Mesto je središče province Kahketi in nekdanja prestolnica iz časa kraljevanja Eraklija II. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

12. dan:  KHEVSURETI (Z, LP, V)

Še en dan, ki ga bomo večinoma preživeli v vožnji: iz Telavija nas bo pot vodila do Tianetija, od tam pa po novi razgledni cesti do rezervoarja Zhinvali, kjer bomo zavili v provinco Khevsureti in se ob reki Aragvi odpeljali do slikovite vasice Roshka. Tam se bomo nastanili pri domačinih in se sprehodili po okolici, sledila bo večerja in prenočevanje.

13. dan: JEZERA ABUDELAURI (Z, LP, V)

Iz vasi Roshka se bomo odpravili na celodneven pohod do znamenitih jezer: Modro, Zeleno in Belo jezero. Pot se zlagoma vzpenja ob robu ledeniške doline med številnimi pašniki in nas pripelje najprej do Zelenega jezera, nekaj minut oddaljeno je Modro jezero. Pot do Belega jezera bo izziv le za najbolj pripravljene in pogumne, saj je na nekaterih mestih slabo označena. Med potjo se bomo seznanili z značilnim visokogorskim rastlinstvom, po malici in počitku pa se bomo po isti poti vrnili nazaj v vas Roshka, kjer bo večerja in prenočevanje. Jezera so povezana tudi s starimi poganskimi legendami in običaji. Približno 5 ur zložne hoje.

14. dan: STARODAVNI KAVKAZ (Z, LP, V)

Zapustili bomo vas Roshka in se odpeljali po dolini reke Aragvi naprej proti prelazu Datvis jvari (“Medvedov križ”, 2.689 m n.m.) in naprej proti znameniti vasi Shatili, ki je zgrajena iz številnih obrambnih stolpov in daje videz enotne utrdbe. Sprehodili se bomo po vasi, pot pa nato nadaljevali do zapuščene vasi Mutso, ob poti pa si ogledali še čudovite zemeljske piramide. Vas Mutso bi lahko imenovali “kavkaški Machupichu”, saj leži na težko dostopnem gorskem grebenu in je bila za mnoge neosvojljiva trdnjava. Kljub temu, da v vasi nihče ne živi več, je v njej živahno, saj jo obnavljajo, obiskujejo pa jo tudi vedno bolj številni turisti. Po ogledu se bomo vrnili v vas Shatili, spotoma pa se ustavili še v nekdanji hiralnici, spomeniku nekdaj izredno trdega življenja v odmaknjenih kavkaških vaseh. Večerja in prenočevanje pri domačinih v vasi Shatili.

15. dan: SVETI KRAJI (Z, LP, V)

Zapustili bomo visoko ležeče vasi in se na poti do Tbilisija ustavili v mestu Mtskheta – stari prestolnici kraljestva Kartli-Iberia, ki je slovela kot politično in kulturno središče od 3. stoletja dalje. Vožnja do samostana Jvari iz 6. stoletja, ki slovi po zelo harmoničnih razmerjih in predstavlja višek zgodnje gruzijske srednjeveške arhitekture. Sledil bo ogled arhitekturnega spomenika – katedrale Svetitskhoveli iz 11. stoletja. Po ogledu vožnja do bližnjega Tbilisija, kjer bo še nekaj prostega časa za sprehod po središču mesta, večerja in prenočevanje.

16. dan: (Z)

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in pot proti Sloveniji.

Legenda: Z – zajtrk, K – kosilo, LP – lunch paket, V – večerja.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, potovalna agencija, Janja Benedik s. p., 2019-2021.

Cena je odvisna od števila udeležencev:

8-9 oseb: 2.800,00 €,

10-11 oseb: 2.6800,00 €,

12-13 oseb: 2.480,00 €.

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Istanbul – Tbilisi, Tbilisi – Istanbul – Ljubljana z vsemi pripadajočimi stroški;
 • prevoz po Gruziji s 4 x 4 vozili (Delica) z vsemi pripadajočimi stroški;
 • 12 x polni penzion (zajtrk, kosilo ali lunch paket, večerja), 2 x polpenzion (zajtrk, večerja), 1 x prenočevanje z zajtrkom: 2 x prenočevanje v hotelu 3* (Tbilisi), v ostalih krajih prenočevanje pri domačinih (guest house);
 • vse vstopnine v muzeje in Narodne parke po programu, 1x degustacija vin;
 • spremstvo lokalnega vodnika in vodenje slovenskega vodnika z licenco z dobrim poznavanjem vseh destinacij;
 • stroški priprave in organizacije potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • dodatna hrana in pijača, ki ni vključena v ceno aranžmaja;
 • dodatne vstopnine za morebitne oglede, ki niso del programa;
 • morebitna dodatna vožnja po Tbilisiju (metro, taksi);
 • morebitne napitnine za vodnike in lokalne voznike.

Doplačilo po želji:

 • enoposteljna soba: 180,00 €;
 • Zavarovanje odpovedi potovanja;
 • Zavarovanje na potovanju.

MOŽNOST PLAČILA NA 6 OBROKOV.

 • med bivanjem v Gruziji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

V program je vključenih tudi nekaj pohodov, za katere zadošča povprečna fizična kondicija. V primeru, da se pohodov ne želite ali ne morete udeležiti, bo poskrbljeno za alternativni program.

Verjetno vas zanima,

ZAKAJ POTUJEMO Z VOZILI 4 X 4?

Ker potujemo po krajih, kjer so ceste preslabe za avtobus. Tako lahko odkrivamo najlepše in najbolj skrite kotičke Gruzije, ki so izredno privlačni in kamor večina turistov nikoli ne zaide. Žal je s tem povezana višja cena aranžmaja.

ZAKAJ NE OBIŠČEMO DOLINE SVANETI?

Dolina Svaneti je že dobri dve desetletji zelo podrejena turizmu, zato so marsikateri arhitekturni in drugi elementi izgubili svoj čar prvobitnosti. Vse značilnosti Visokega Kavkaza zato spoznamo v dolinah Tusheti in okolici, tako da potniki s tem niso nič prikrajšani, ampak imajo celo možnost videti in doživeti bolj pristno Gruzijo.

ZAKAJ NE OBIŠČEMO KAZBEGI?

V Kazbegi vodi glavna pot proti Rusiji, zato je tudi prevozna z avtobusi, kar posledično pomeni več turizma, zame celo preveč. Za nekatere lokacije, ki so bile še pred kratkim dostopne brezplačno, so pred kratkim začeli pobirati vstopnino. Ker se želimo izogniti množičnemu turizmu, kjer je to le mogoče, to dolino izpustimo in obiščemo sosednjo dolino, ki je težje prevozna, zato tam masovnega turizma (še) ni, spoznamo pa starodavno arhitekturo in običaje ter legende, ki so drugje večinoma že izginili.

ZAKAJ STA V PROGRAM ZAJETA LE VZHODNI IN OSREDNJI DEL GRUZIJE?

Del zahodnega dela Gruzije obsega dolina Svaneti, o vzroku za neobisk je napisano zgoraj. Ob Črnem morju bi si lahko ogledali le Batumi, gruzijski “Portorož” ali bolje rečeno, “Hollywood”, kar pa je zame osebno izguba dragocenega časa, saj je vožnja do tja časovno zamudna. Vredna obiska bi bil JZ del Gruzije, ki pa se turistično šele odpira in morda bo kdaj v prihodnosti tudi v mojem programu. Vsekakor je dobra dva tedna premalo za dobro spoznavanje Gruzije, kjub vsemu država ni majhna, cestne povezave pa še zdaleč niso najboljše, čeprav so v zadnjih letih obnovili precej cestnih povezav. Za Slovence se vzhodni in zahodni del Gruzije ne razlikujeta tako bistveno, da bi bili ob neobisku zahodnega dela za karkoli prikrajšani.

O mojih prejšnjih potovanjih in vtisih ob obisku Gruzije vam v branje ponujam tri zapise:

Kako sem iskala Homo erectusa

Legendarna pot

Gruzija – kako jo obiskati