28. – 30. junij 2024

tridnevni izlet • minibus

Beneška Slovenija je za mnoge od nas sinonim pokrajine, kjer živijo Beneški Slovenci in to je bolj ali manj tudi vse. V tridnevnem izletu bomo spoznali, kateri zgodovinski dogodki so bili ključni za ohranjanje njihove tradicije in na kakšen način jo uspevajo ohranjati še danes. Spoznali bomo Nadiške in Terske doline, ne bomo pa pozabili na Langobarde, germansko pleme, ki je “krivo”, da se predniki današnjih Slovencev niso uspeli naseliti v Furlanski nižini, pri čemer jim je pomagal niz utrdb, iz katerih so se kasneje razvili srednjeveški gradovi – nekateri njihovi lastniki so bili močno povezani tudi z osrednjeslovenskim prostorom. Ves kulturno-zgodovinski utrip bomo popestrili z odkrivanjem in uživanjem v naravnih značilnostih tega obmejnega območja.

Zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja skozi Tolmin do doline reke Nadiže, po kateri se bomo odpravili na italijansko stran meje. Tam si bomo ogledali Krajinski in pripovedni muzej z odlično multimedijsko predstavitvijo območja, kjer v Italiji živijo Slovenci: Nadiške in Terske doline, Kanalska dolina in Rezija. Spoznali bomo njihova narečja in druge posebnosti. Od tam nas bo pot vodila v bližnjo vas Bjača, kjer se nahaja Landarska banka – kamen z zapisom o nekdanji avtonomiji Nadiških in Terskih dolin, ki je tamkajšnjim ljudem omogočala ohranjanje jezika, upravno ureditev in običaje. Nad vasjo se nahaja znamenita Landarska jama, v kateri je bilo že prazgodovinsko svetišče, kasneje so jamo uporabljali tudi RImljani, Langobardi in nazadnje Slovenci. Po ogledu jamskega svetišča nas bo pot vodila v vas Mašera pod Matajurjem, kjer se bomo srečali z domačini in si skupaj z njimi ogledali lokalni muzej. Spustili se bomo v dolino do bližnjega Čedada in se sprehodili do slovitega Langobardskega templja, ki predstavlja enega najlepših primerov Langobardske umetnosti.  Po ogledu bo sledila vožnja do hotela v bližini Čedada, ki se nahaja v nekdanji graščini, kjer bo večerja in prenočevanje.

Drugi dan bomo nadaljevali zgodbo o Langobardih, Germanskem ljudstvu, ki je v te kraje prišlo v 6. stoletju. Kmalu po prihodu so se razširili po večjem delu Apeninskega polotoka in prav oni so bili tisti, ki so preprečili naseljevanje Slovanov v Padski nižini. Prvo mesto, ki so ga Langobardi izbrali za svojo prstolnico, je bil ravno Čedad in v tamkajšnjem Arheološkem muzeju bomo odkrivali sledi, ki so jih pustili v obliki umetnosti, raznih predmetov, orožja in arhitekture. Na meji, ki je kasneje postala narodnostna meja med Slovenci in Furlani (potomci Langobardov in staroselcev), so Langobardi postavili serijo utrdb, na osnovi katerih so se kasneje razvile srednjeveške utrdbe in gradovi. Po eni od številnih urejenih poti, ki vodi med posameznimi ostanki gradov, se bomo sprehodili tudi mi (8 km, pribl. 200 m višinske razlike) in spoznavali življenje na narodnostni meji ter uživali v pogledih na Furlansko nižino. V popoldanskih urah se bomo odpeljali do reke Nadiže, kjer si bomo privoščili sprehod nad kanjonom, nekaj časa pa bo tudi za kopanje. Sledila bo vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

Po zajtrku bomo zapustili okolico Čedada in reko Nadižo ter se odpeljali do dolin ob reki Ter. Dan bomo posvetili spoznavanju življenja Slovencev v Terskih dolinah nekoč in danes in preko vasi Tipana se bomo odpeljali do vasi Viškoša, ki leži na uravnavi pod goro Brinica, od tam pa do vasi Bardo, kjer se bomo spet srečali z domačini in si ogledali zanimiv Etnografski muzej s pričevanjem Slovencev v Terskih dolinah nekoč. Sledila bo vožnja do vasi Zajama, kjer si bomo ogledali čudovito kraško jamo, v kateri lahko vidimo nenavaden pojav – podzemni stik apnenca in fliša. Nato se bomo spustili v dolino in sledili reki Ter do njenega izvira, od tam pa preko prelaza Učja do Tolmina in naprej proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Vodstvo: Janja Benedik  in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2007-2024.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p., 2024.

 

Cena na osebo je odvisna od števila prijavljenih oseb (cena izleta je nekoliko višja zaradi potovanja z majhno skupino in prenočevanja v hotelu višje kategorije):

 • 12-13 oseb: 470,00 €,
 • 14-15 oseb: 445,00 €,
 • 16-17 oseb: 420,00 €,
 • 18-19 oseb: 400,00 €.

CENA VKLJUČUJE: 

 • prevoz z minibusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 2 x polpenzion v hotelu z welness centrom v bližini Čedada,
 • strokovno vodenje, priprava in organizacija izleta,
 • vodenje lokalnih vodnikov.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

V ceno ni vključeno:
 • vstopnine: od 14,00 do 22,00 € (plačilo na izletu),
 • dodatna hrana, pijača in morebitne vstopnine,
 • vse ostalo, kar ni navedeno zgoraj.

MOŽNO JE PLAČATI V TREH OBROKIH, VSAJ DVA OBROKA MORATA BITI PLAČANA PRED ODHODOM. OB PRIJAVI DO 29. FEBRUARJA 2024 NUDIM 5 % POPUST NA OSNOVNI ARANŽMA.

Priporočljiva oprema na izletu:

 • udobna pohodna obutev s profiliranim podplatom,
 • pohodne palice (ni nujno, po želji).