1. dan

Odhod v dopoldanskih urah z letališča Brnik. Let do Istanbula in naprej do letališča Erçan na Cipru. Transfer do hotela, večerja in prenočevanje.

 

2. dan:

Pot bomo začeli pri ruševinah Soli po poti, ki teče skozi nasade citrusov. Pot gre nato mimo vzožja hribovja Troodos, kjer bodo cvetele spomladanske rastline. Na tem območju je veliko orhidej. Pot se zlagoma vzpenja do vasi Bağlıköy (Ambelikou), prijetne vasice, skrite v gorski dolini. V vasi se nahaja precej tradicionalnih hiš, ki so obnovljene. Po ogledu vasice in postanku za kavo se bomo vrnili do ruševin Soli, kjer si bomo ogledali ostanke amfiteatra, agoro in baziliko, ki je znana po svojih mozaikih.

Obiskali bomo tudi rudarsko mesto Lefke, ki ima bogato otomansko in kolonialno britansko arhitekturo, tu pa je tudi sedež islamske sekte Naqshibendi.

 

3. dan:

Pot bomo zjutraj začeli pri vodnem izviru, katerega vode se zbirajo v akvedukt in tečejo navzdol skozi rodovitno dolino. To je ena od redkih zelenih dolin s skoraj edinim izvirom v severnem delu Cipra, ki nikoli ne presahne. Ob akveduktu uspeva veliko vodnih in močvirnih rastlin. Ozka vijugasta pot sledi vodnemu toku proti dnu doline pod visokimi drevesi pinij. Na koncu akvedukta je velik vodni zbiralnik, ki ga že stoletja uporabljajo za namakanje oljčnih nasadov. V tem nasadu uspeva približno 2000 oljk, 400 od njih je starih več kot 500 let. Nekatera najstarejša drevesa so stara tudi od 800 do 900 let in še vedno obrodijo. V bližini nasada se nahaja tudi podzemna jama in nekaj ruševin. Zaključek pohoda bo po stari stezi ob robu doline med drevesi pinij. Med potjo bomo obiskali tudi grobnico Akdeniz Royal in peščene sipine ob morski obali, kjer bomo lahko opazovali kseromorfne in halofilne rastline Cipra.

 

4. dan: 

Iz vasi Ilgaz vodi pot vzdolž gora do gorske vasice Karmi. To je zelo dobro ohranjena vas z obnovljenimi tradicionalnimi hišami. Pot se nato vzepnja skozi kanjone in doline proti gradu Sv. Hillarion. Grad stoji na skalnem osamelcu, kjer se je ohranilo 12 zelo specializiranih endemitov gorovja Kyrenia, kot je na primer zelje Sv. Hilariona (Brassica hilarionensis). Razgled z gradu na Kyrenio je čudovit. Za konec si bomo ogledali še mesto Kyrenia, staro mestno jedro: zgodovinsko pristanišče in grad Kyrenia.

5. dan: 

Na območju Alevkaye so najboljše poti za opazovanje orhidej na Severnem Cipru in z malo sreče lahko najdemo do 10 različnih vrst. Poti po Alevkayi so del najstarejše mreže poti na tem delu otoka. Prve poti je odprla leta 1995 Planinsko-športna zveza in nudijo lepe razglede na goro Pentodactylos, ki je simbol gorske verige Kyrenie. Med sprehodom skozi star pinijev gozd lahko opazujemo številna aromatična sredozemska zelišča. Ob poti se nahaja tudi zapuščen armenski samostan. Možnost ogleda znamenitega herbarija. Po poti lahko spremljamo spreminjanje vegetacije na humidnih severnih pobočjih in suhih in vročih južnih pobočjih, kjer se pot konča v tradicionalni ciprski vasi Kalavaç. Med potjo bomo obiskali tudi vas Çatoz (Serdarlı), kjer se bomo seznanili s tradicionalnim vaškim življenjem.

 

6. dan: 

Obiskali bomo ostanke antične rimske prestolnice Salamis in se sprehodili 2 km ob obali do lagune Famagusta. Ogledali si bomo jezeri Gülseren in Ayluka, kjer bomo imeli možnost opazovati kravjo čapljo (Bubulcus ibis), ostrogasto pribo (Vanellus spinosus), flaminge in druge ptice. Popoldan si bomo ogledali staro mesto Famagusta in mesto duhov Varosha, nekdanje mondeno letovišče, ki so ga prebivalci zapustili po turški zasedbi leta 1974.

 

7. dan:

Dipkarpaz – Turtle Bay – walk to Apostolas Andreas – walk to Karpaz Anayolu – Dipkarpaz

8. dan: 

Dipkarpaz – Karpaz geological trail – Dipkarpaz

9. dan: 

Dipkarpaz – Kantara trail- Nikozia

10. dan:  

departure early in the morningna in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in se nato spustili v provinco Syunik do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Starodavni observatorij velja za enega najstarejših na svetu. Večerja in prenočevanje v bližnjem mestu Sisian.

Avtorica programa: © Janja Benedik, Gülcan Yallinca, 2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2021-2022.