1. dan

Odhod v dopoldanskih urah z letališča Brnik. Let do Istanbula in naprej do letališča Erçan na Cipru. Transfer do hotela, večerja in prenočevanje.

 

2. dan:

Pot bomo začeli pri ruševinah Soli po poti, ki teče skozi nasade citrusov. Pot gre nato mimo vzožja hribovja Troodos, kjer bodo cvetele spomladanske rastline. Na tem območju je veliko orhidej. Pot se zlagoma vzpenja do vasi Bağlıköy (Ambelikou), prijetne vasice, skrite v gorski dolini. V vasi se nahaja precej tradicionalnih hiš, ki so obnovljene. Po ogledu vasice in postanku za kavo se bomo vrnili do ruševin Soli, kjer si bomo ogledali ostanke amfiteatra, agoro in baziliko, ki je znana po svojih mozaikih.

Obiskali bomo tudi rudarsko mesto Lefke, ki ima bogato otomansko in kolonialno britansko arhitekturo, tu pa je tudi sedež islamske sekte Naqshibendi.

 

3. dan:

Pot bomo zjutraj začeli pri vodnem izviru, katerega vode se zbirajo v akvedukt in tečejo navzdol skozi rodovitno dolino. To je ena od redkih zelenih dolin s skoraj edinim izvirom v severnem delu Cipra, ki nikoli ne presahne. Ob akveduktu uspeva veliko vodnih in močvirnih rastlin. Ozka vijugasta pot sledi vodnemu toku proti dnu doline pod visokimi drevesi pinij. Na koncu akvedukta je velik vodni zbiralnik, ki ga že stoletja uporabljajo za namakanje oljčnih nasadov. V tem nasadu uspeva približno 2000 oljk, 400 od njih je starih več kot 500 let. Nekatera najstarejša drevesa so stara tudi od 800 do 900 let in še vedno obrodijo. V bližini nasada se nahaja tudi podzemna jama in nekaj ruševin. Zaključek pohoda bo po stari stezi ob robu doline med drevesi pinij. Med potjo bomo obiskali tudi grobnico Akdeniz Royal in peščene sipine ob morski obali, kjer bomo lahko opazovali kseromorfne in halofilne rastline Cipra.

 

4. dan: 

Iz vasi Ilgaz vodi pot vzdolž gora do gorske vasice Karmi. To je zelo dobro ohranjena vas z obnovljenimi tradicionalnimi hišami. Pot se nato vzepnja skozi kanjone in doline proti gradu Sv. Hillarion. Grad stoji na skalnem osamelcu, kjer se je ohranilo 12 zelo specializiranih endemitov gorovja Kyrenia, kot je na primer zelje Sv. Hilariona (Brassica hilarionensis). Razgled z gradu na Kyrenio je čudovit. Za konec si bomo ogledali še mesto Kyrenia, staro mestno jedro: zgodovinsko pristanišče in grad Kyrenia.

5. dan: 

Na območju Alevkaye so najboljše poti za opazovanje orhidej na Severnem Cipru in z malo sreče lahko najdemo do 10 različnih vrst. Poti po Alevkayi so del najstarejše mreže poti na tem delu otoka. Prve poti je odprla leta 1995 Planinsko-športna zveza in nudijo lepe razglede na goro Pentodactylos, ki je simbol gorske verige Kyrenie. Med sprehodom skozi star pinijev gozd lahko opazujemo številna aromatična sredozemska zelišča. Ob poti se nahaja tudi zapuščen armenski samostan. Možnost ogleda znamenitega herbarija. Po poti lahko spremljamo spreminjanje vegetacije na humidnih severnih pobočjih in suhih in vročih južnih pobočjih, kjer se pot konča v tradicionalni ciprski vasi Kalavaç. Med potjo bomo obiskali tudi vas Çatoz (Serdarlı), kjer se bomo seznanili s tradicionalnim vaškim življenjem.

 

6. dan: 

Obiskali bomo ostanke antične rimske prestolnice Salamis in se sprehodili 2 km ob obali do lagune Famagusta. Ogledali si bomo jezeri Gülseren in Ayluka, kjer bomo imeli možnost opazovati kravjo čapljo (Bubulcus ibis), ostrogasto pribo (Vanellus spinosus), flaminge in druge ptice. Popoldan si bomo ogledali staro mesto Famagusta in mesto duhov Varosha, nekdanje mondeno letovišče, ki so ga prebivalci zapustili po turški zasedbi leta 1974.

 

7. dan: GOROVJE GEGHAMA – jezero Akna

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Gavar ob jezeru Sevan. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur počasne hoje, 12 km, 1000 m višinske razlike.

8. dan: GOROVJE GEGHAMA – Ashdahak

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Asdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugi strani, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov, med potjo pa si bomo ogledali tudi lepo ohranjene petroglife (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole). 6 – 7 ur hoje.

9. dan: ZAKLADI PRETEKLOSTI

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije, tam se bomo seznanili s predkrščansko zgodovino. Večerja in prenočevanje pri domačinih v vasi Garni. 5 ur hoje.

10. dan:  SIMBOLI ARMENIJE

Zjutraj kratek sprehod pod vasjo Garni, kjer si bomo ogledali zelo impresivne bazaltne stebre, tako imenovano »Simfonijo kamnov«. Sledila bo vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol.) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetitelj zaprt 13 let, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera, v neposredni bližini pa se je nahajala tudi nekdanja armenska prestolnica Artashat. Pot bomo nadaljevali mimo znane arheološke postojanke do samostana Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Sledil bo postanek v bližnji vasi Areni, kjer bomo obiskali proizvajalce znamenitega armenskega vina in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in se nato spustili v provinco Syunik do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Starodavni observatorij velja za enega najstarejših na svetu. Večerja in prenočevanje v bližnjem mestu Sisian.

11. dan:  OD SREDNJEGA VEKA V DAVNO PRETEKLOST

Zjutraj kratek sprehod po mestu Sisian, nato vožnja do samostana Vorotnavank in naprej do vasi Ltsen, kjer bomo začeli 16-km pohod do vasi Tatev, kjer se nahaja istoimenski samostan (UNESCO), ki leži nad sotesko in je s sosednjim bregom povezan z najdaljšo gondolo na svetu, s katero se bomo nad kanjonom po ogledu samostana zapeljali tudi sami. Samostan so v 4. stol. zgradili na mestu nekdanjega poganskega svetišča na nadmorski višini 1.600 m sredi čudovite in divje pokrajine. Večerja in prenočevanje v Gorisu.

12. dan:

Zjutraj kratek sprehod po Gorisu in ogled značilne arhitekture tega dela Armenije. Nedaleč od mesta Goris si bomo ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po ogledu se bomo začeli vračati proti severu. Zavili bomo v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine,  povzpeli pa se bomo tudi do ruševin gradu Smbataberd (8 km hoje), ki ležijo na grebenu s strmimi klifi. Od tam bodo veličastni razgledi na spodaj ležečo pokrajino in nekdanje mesto, ki skriva zgodbo o naseljevanju Armencev v nekdanji Perziji. Večerja in prenočevanje v vasi Yeghegis.

13. dan:

Odkrivanje doline Yeghegis in njene slavne zgodovine bomo zjutraj nadaljevali z obiskom judovskega pokopališča v bližini istoimenske vasi, nato pa pot nadaljevali proti severu preko prelaza, kjer se nahaja najstarejši ohranjeni armenski karavanseraj Selim. Armenija je bila stoletja dolgo del Svilene poti, ki je vodila iz Azije proti Evropi in ob poti, ki vodi z juga Armenije proti jezeru Sevan, se je ohranilo tudi nekaj starih kamnitih mostov. Po prečkanju prelaza se bomo začeli spuščati proti jezeru Sevan, katerega območje je zaradi velike naravne vrednosti zavarovano kot Narodni park. Spoznali bomo kruto poigravanje človeka z naravo in posledicami, ki jih taka dejanja pustijo v okolju, ob jezeru pa si bomo privoščili tudi postanek za hladno pijačo in kopanje. Pred povratkom v Yerevan si bomo ogledali še staro pokopališče z najlepše ohranjenimi armenskimi nagrobniki kachkharji Noratus in si ob poti ogledali nahajališče vulkanskega stekla – obsidiana. Po vrnitvi v Yerevan večerja in prenočevanje.

14. dan: YEREVAN

Tudi zadnji dan potovanja bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili v izredno zanimiv muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, sledila bo degustacija armenskega konjaka Ararat, popoldan pa bo čas za obisk znamenite odprte tržnice Vernisage, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode, izdelke in spominke. Zvečer še zadnja skupna večerja in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: ZAKLJUČEK AVANTURE

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

 

Avtorji programa: © Janja Benedik, Zhanna Galyan, Arsen Minasyan, 2017 – 2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p.  v sodelovanju z Armenian Ecotourism Association, 2021..