1. dan

Letalski prevoz z Brnika v Heraklion. Vožnja do Ierapetre, mesteca na južni obali Krete.

 
 
 
 
 

2. dan

Dan za spoznavanje planote nad Ierapetro. Obiskali bomo idilično vasico Kroustas in ob kavi v taverni uživali v mirnem vaškem vzdušju. Potem nas bo pot vodila mimo nasadov mandljev do zavarovanega gozdnega območja, kjer se bomo sprehodili med borovci in cipresami po nekdanjih minojskih poteh (pribl. 2 uri hoje). V vasi Kalamafka si bomo ogledali jamsko svetišče in konglomeratne osamelce, ki dajejo pokrajini svojevrsten čar. Čudovita pokrajina  nas bo navduševala še vso pot proti soteski Sarakinas, kjer se bomo sprehodili skozi ozek prehod do prvih težje prehodnih pregrad. Če bo čas, še skok v Libijsko morje in povratek na večerjo v Ierapetro.

 
 
 
 
 

3. dan

Spoznavanje podeželja vzhodnega dela Krete bomo začeli z vožnjo do severne obale in nadaljevali do zaliva Kouremenos.  Nadaljevali bomo po vijugasti podeželski cesti z lepimi pogledi na vzhodno obalo in fragano, spoznali nekaj geoloških posebnosti in se ustavili v pozabljeni beneški vasici Voila. Nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini nas bo pripeljalo do južne kretske obale, kjer se bomo ustavili ob kanjonu Pervolakia, kjer se nahaja samostan Kapsa. Prosti čas za raziskovanje kanjona ali kopanje v Libijskem morju. Povratek v Ierapetro na večerjo in prenočevanje.

 
 
 
 
 
 

4. dan

Dan bomo začeli z vožnjo ob južni obali Krete, polno rastlinjakov za gojenje različnih vrst zelenjave. Prečili bomo obrobje planote Dikteon in se spustili na plodno ravnico, poraslo z oljkami in vinogradi. Tam si bomo v vasi Characas ogledali ostanke beneške trdnjave, ki predstavlja izredno razgledno točko. Pot bomo nadaljevali mimo antičnih mest Gortyn in Phaistos do mesteca Vori, kjer si bomo ogledali Etnografski muzej Krete in spoznali nekdanje življenje na kretskem podeželju. Pod zahodnim vznožjem najvišje kretske gore Psiloritis se bomo peljali prosti severu med nasadi večstoletnih oljk in skoraj pozabljenih vasic do znamenitega samostana Arkadi, ki je, kot mnogi drugi kretski samostani, imel pomembno vlogo v odporniškem gibanju. Dan bomo zaključili na severni obali v vasici Bali, kjer bo večerja in prenočevanje.

 
 
 

5. dan

Zjutraj se bomo najprej sprehodili ob največjem naravnem jezeru na Kreti, Kournas, nato pa se ustavili še v istoimenski vasi v njegovi bližini in si ogledali delo enega najbolj prepoznanih izdelovalcev kretske keramike z unikatnimi izdelki. V vasi Argiroupoli nas bodo navduševali številni vodni izviri, privoščili si bomo kavo in se sprehodili do ostankov antične Lappe (1,5 h  hoje). Voda nas bo spremljala tudi v kanjonu med vasema Myli in Xiron Chorion, kjer je nekoč delovalo precej mlinov, ki pa so danes opuščeni ali spremenjeni v taverne (1 h hoje).  Iz pozabljenih krajev nas bo v resničnost vrnila vožnja do Balija, kjer bosta večerja in prenočevanje.

 
 
 

6. dan

Dan za spoznavanje zahodnega dela Krete. V bližini antičnega mesta Aptera so našli skoraj v celoti ohranjeno okostje morske krave, ki je živela v pleistocenskih morjih in nam danes razkriva zgodbo o evolucuji morskih sesalcev. Sledila bo še ena zgodovinska posebnost – ena najstarejših oljk raste na Kreti v majhni vasici sredi nepreglednih oljčnih nasadov. Ob njej bomo spoznali tudi tadicionalni način izdelave oljčnega olja. Popoldan bomo namenili gričevnatemu območju zahodne Krete, kjer se bomo povzpeli na hrib z ostanki antičnega mesteca Polyrrinia in čudovitim razgledom na širšo okolico (45 min hoje, krožna pot). Če bo čas, še skok do severne obale in osvežitev v morju pred povratkom na večerjo.

 
 
 

7. dan

Zadnji dan raziskovanja kretskega podeželja nas čaka nekaj pravih biserov v osrednjem delu otoka. Najprej nas bodo razveselile “babičine pite”, kamniti skladi v obliki pit, ki se nahajajo med sadovnjaki pod ozkim razgledim grebenom, kjer so nekoč davno v mestu Rizinia postavili prvi kamniti tempelj na ozemlju današnje Grčije. Z grebena nas bo pot po dolini vodila najprej do slikovite kraške udornice, malo naprej pa do čudovitega območja škrapelj na obrobju ene od vasic med številnimi oljčniki in vinogradi. Vožnja skozi značilno kretsko podeželje nas bo pripeljala do vasi Zoniana, kjer si bomo ogledali muzej voščenih lutk s prikazom glavnih junakov kretske polpretekle zgodovine, nadaljevali pa proti obnovljenemu samostanu Vossakos, skritemu “na koncu sveta”. Ob poti bomo občudovali čudovite kamnite gube, dan pa zaključili z večerjo v vaški taverni ob doma pridelani in pripravljeni hrani.

 
 
 
 

8. dan

Po poznem zajtrku vožnja do letališča in let Heracleon – Brnik.

 
 
 

Vodstvo: Janja Benedik.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2020-2021.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik, s. p.