1. dan (30. 11. 2022): ODHOD V EGIPT

Odhod z Brnika in nočni let preko Istanbula do Kaira, kamor bomo prispeli v zgodnjih urah naslednjega dne.

2. dan (1. 12. 2022): VODNO BOGASTVO

Po prihodu v Kairo ureditev vize in vožnja do oaze Bahariya, kjer si bomo v bližnjem kampu najprej privoščili nekaj počitka, v popoldanskem času pa odšli na kopanje v tople izvire, proti večeru pa na ogled gore Piramida in slanega jezera. Ob Piramidi se bomo seznanili z nekaj geološkimi zanimostmi oaze Bahariya in spoznali ostanke dinozavrov, ki so tu živeli pred približno 100 milijoni let, njihove ostanke pa so našli prav na tem območju. Ob slanem jezeru bomo v zahajajočem soncu spoznali razloge za njegov nastanek in izvedeli, zakaj je to jezero slano, ko pa se v neposredni bližini nahajajo številni hladni in topli izviri neslane, pitne vode. Večerja in prenočevanje v kampu v oazi Bahariya.

3. – 6. dan (2. – 5. 12. 2022): PUŠČAVA

Zjutraj se bomo po zajtrku odpravili na štiridnevno potepanje po Beli in Črni puščavi, kjer  bomo spoznavali raznolikost geoloških, geomorfoloških, botaničnih, hidroloških, mineraloških in paleontoloških posebnosti. Spoznali bomo nekdanji kras in obiskali kraško jamo, vodne izvire, ki so poznani že iz antičnih časov in so omogočali poselitev puščave, poiskali bomo okamnele ostanke nekdanjih dreves in školjke nekdanjega morja. Med nenavadnimi erozijskimi oblikami iz krede bomo videli različne skulpture in se prepustili domišljiji, uživali bomo na pravih puščavskih sipinah, poskušali najti najlepše oblikovan železov mineral pirit in spoznali, kako rodovitna so tla pod nami, če le pridejo v stik z vodo. Prenočevali bomo v šotorih, za hrano in pijačo ter udobje bo poskrbela izkušena ekipa domačinov.

7. dan (6. 12. 2022): BAHARIYA

Po zajtrku se bomo vrnili v Bahariyo, kjer si bomo ogledali dve antični grobnici z značilnimi egipčanskimi poslikavami in spoznavali egipčanski panteon, nato pa si ogledali še muzej, v katerem je predstavljenih le nekaj od več tisoč zlatih mumij, ki so jih odkrili v Bahariyi in predstavljajo eno najbogatejših najdb starega Egipta. Popoldan in proti večeru bo še nekaj časa za potepanje po lokalnih trgovinah in stojnicah, po večerji pa bo sledilo prenočevanje v Bawitiju, glavnem mestu oaze.

8. dan (7. 12. 2022): OAZA FAYOUM

Po zajtrku se bomo odpeljali proti do driving to Wadija Hitan, kjer si bomo ogledali izredno pomembno paleontološko najdbo: okostje prednika današnjih kitov. V vasi Tunis village se bomo seznanili z lokalno keramiko in se nato odpeljali do hotela v Kairu. Večerja in prenočevanje.

9. dan (8. 12. 2022): POVRATEK DOMOV

Zgodnji odhod iz hotela do letališča v Kairu. Let Kairo – Istanbul, Istanbul – Ljubljana. Na letališče na Brnik bomo prispeli v večernih urah.

 

Avtorica programa in fotografij: © Janja Benedik, 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p.  v sodelovanju z Mostafa Safari Tours, 2022.