Redka so mesta, ki se lahko ponašajo z rečnim kanjonom v svojem središču. Eno takih je Kranj, kjer je reka Kokra v konglomeratno kamnino vklesala kanjon, ki kljub mnogim poskusom, da bi postal ena od turističnih atrakcij, ostaja še vedno precej divji. S sprehodom po kanjonu bomo spoznali značilnosti konglomerata, se seznaili z nastankom kanjona, z nekaj sreče videli tam živeče živali, predvsem pa rastline, ki so tam avtohtone ali pa tam uspevajo  zaradi človekovega vpliva (okrasne in druge tujerodne invazivne vrste).

Tudi Sava je zelo prodonosna reka in v tisočletjih svoje poti je med Kranjem in Radovljico izoblikovala številne terase. Na eni od njih se nahaja Udin boršt, gozd, ki skriva legende o rokovnjačih, te pa so so bile vir poimenovanja gozdnega rezervata Kriva jelka. Sprehodili se bomo skozi čudovit, pravljični gozd do rezervata, kjer je Udin boršt ohranil največ svoje prvobitnosti.

Arnezeva luknja

Udin boršt leži na konglomeratni terasi in na njegovem zahodnem obrobju se nahaja kar nekaj jam in brezen. Kako jame nastanejo v konglomeratu in ne le v apnencu? Ali tudi v njih živijo jamske živali? Se tudi v njih tvorijo kapniki? Odgovore na ta in druga vprašanja bomo poiskali na vhodu v Arneževo luknjo, najdaljšo konglomeratno jamo v Sloveniji.

Ob poti bo čas še za nekaj kulturnih in zgodovinskih podarkov (staro mestno jedro Kranja, gorenjska stavbna dediščina, vez med Kranjsko in ruskim carjem Petrom I., …).

Vodstvo: Janja Benedik.

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O IZLETU BOSTE PRIJAVLJENI PREJELI PO ELEKTRONSKI POŠTI.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani https://natoura.si.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2020.

Organizator in izvajalec izleta: © naTOURa, Janja Benedik, s. p. , 2020.