1. dan: sreda, 28. 9. 2022

Sredi dneva prihod v Črno goro z letalom. Po opravljenih formalnostih na letališču vožnja do slapov na reki Cijevni. Ogled slapičev in korit (»Niagara«) ter kosilo ob reki.  Vožnja do vasi Medun nad Podgorico, ki leži na kraškem polju. Ogled ostankov srednjeveškega gradu in lep razgled na spodaj ležečo Podgorico. Povratek v Podgorico, nastanitev v hotelu, večerja in prosto.

 

2. dan: četrtek, 29.9.2022

Po zajtrku vožnja do vasi Delaj nad Podgorico, kjer bo naše izhodišče za zelo slikovit spust do reke Cijevne, ki izvira v Prokletijah v Albaniji in se pri Podgorici izliva v reko Moračo. Na svoji poti je izklesala do 1000 m globok kanjon, v katerega se bomo spustili z vrha planote (približno 730 m višinske razlike, dolžina pribl. 5 km), ob reki pa nas bo počakal avtobus in nas nato odpeljal do Bara, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

3. dan: petek, 30. 9. 2022

Po zajtrku se bomo odpeljali v Stari Bar in si ogledali trdnjavo ter akvedukt iz otomanskih časov, nato pa še rastišče zavarovane oljke, ki naj bi bila najstarejša na svetu. Od tam nas bo pot vodila do Ulcinjske Solane, kjer si bomo ogledali mokrišče z značilnimi rastlinami in z nekaj sreče opazovali vodne ptice. Sledila bo vožnja do Velike plaže, ki predstavlja eno najdaljših plaž vzhodne jadranske obale. Ob sprehodu po sipinah in njihovem zaledju se bomo seznanili z ekološko problematiko ter navzkrižjem interesov med množičnim turizmom in varovanjem narave. Večerja in prenočevanje v Ulcinju.

 

4. dan: sobota, 1. 10. 2022

Po zajtrku se bomo odpeljali do reke Bojane, ki v svojem spodnjem toku predstavlja mejo med Črno goro in Albanijo, tik pred izlivom v morje pa se nahajajo številna mokrišča. Po obalni cesti se bomo nato vrnili do Ulcinja, kjer bomo zavili proti Skadrskemu jezeru in si ga ogledali s čudovite razgledne ceste, ki poteka na severni strani gorovja Rumija oziroma nad južno obalo Skadrskega jezera. Ustavili se bomo na nekaj razglednih točkah, od koder bo lep razgled na največje jezero na Balkanu, seznanili pa se bomo tudi z ostanki kostanjevih gozdov in rastiščem balkanskega endemita Ramonda serbica. Slikovito vožnjo bomo zaključili v Virpazarju, od koder se bomo odpeljali v Podgorico na večerjo in prenočevanje. 

 

5. dan: 2. 10. 2022

 Po zajtrku vožnja z avtobusom iz Podgorice do reke Crnojevića. Sprehodili se bomo do njenega izvira v Obodski jami, nato pa se s čolni odpravili po reki do njenega izliva v Skadrsko jezero. Počasi tekoča reka, ki je dolga le nekaj kilometrov, je bogata z vodnim rastlinstvom in živalstvom in z nekaj sreče bomo lahko opazovali številne vodne ptice. Vožnja do Virpazarja ob Skadrskem jezeru in ogled trdnjave Besac nad njim. Vožnja do Podgorice in pozno kosilo pred odhodom na letališče in let Podgorica – Brnik. V Slovenijo bomo prišli v večernih urah.

 

 

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2022.

Organizator in izvajalec programa: © naTOURa, Janja Benedik s. p., 2022.